Το πρώτο διεθνές φεστιβάλ στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη

Το πρώτο διεθνές φεστιβάλ στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο οι παραγωγές του ΚΘΒΕ, «Επτά επί Θήβας» και «Οικογενειακή Γιορτή», παρουσιάζονται στην αθηναϊκή σκηνή, παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου της Ρουμανίας και του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι της Πολωνίας σηκώνουν αυλαία στη Θεσσαλονίκη στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ του Θεάτρου Δάσους. Η αρχή γίνεται απόψε με τη σκοτεινή ιστορία της βρεφοκτόνου «Ρόζα Μπερντ» του νομπελίστα συγγραφέα Γκέρχαρντ Χάουπτμαν, που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1919 και το 1957.

Ο γνωστός Βούλγαρος σκηνοθέτης Αλεξάντερ Μόρφοβ παρουσιάζει τη σαιξπηρική «Τρικυμία» (5, 6/7) στο Θέατρο Δάσους, σε μια μεγάλη παραγωγή με περισσότερους από 70 συντελεστές. Τον Πρόσπερο ενσαρκώνει ο σαιξπηρικός ηθοποιός και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου του Βουκουρεστίου, Ιων Καραμίτρου.

To Teatr Zar και το Ινστιτούτο Γκροτόφσκι της Πολωνίας παρουσιάζουν τις παραστάσεις «Medeas on getting across» (10, 11, 13/7) στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και «Αρμίν, αδερφή» (12, 13/7) στο Βασιλικό Θέατρο. Οι παραστάσεις διερευνούν το ζήτημα του προσφυγικού και την ιστορία των Αρμενίων, αντίστοιχα, και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο διευθυντής του ινστιτούτου, Γιάροσλαβ Φρετ, ο οποίος θα παραδώσει και σεμινάριο για τη σωματική έκφραση.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας ΚΘΒΕ και Ελληνικού Φεστιβάλ, η παράσταση «Κύκλωπας» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, θα κάνει πρεμιέρα στο υπαίθριο θέατρο της πόλης (13/7), προτού ανέβει στη Μικρή Επίδαυρο. Η παράσταση έχει αποκλειστικά γυναικεία διανομή και εξερευνά τον ανδρικό κόσμο των Κυκλώπων, όπου επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού και εξοβελίζεται ο ξένος μέσα από τη γυναικεία φύση. Από την Ισπανία έρχεται η παράσταση κουκλοθεάτρου «Allegro ma non tropo» και από το Ισραήλ οι «Πλαστικοί Ηρωες».

Εργασίες συντήρησης

Τα προβλήματα στεγάνωσης και συντήρησης του Θεάτρου Δάσους αντιμετωπίζονται σταδιακά, και από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει η δημιουργία του επισκέψιμου Φροντιστηρίου. Σύμφωνα με στελέχη του θεάτρου, σε επίσκεψή του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «δεσμεύτηκε» για έκτακτη επιχορήγηση 100.000 ευρώ για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης στα Θέατρα Δάσους και Γης, «η οποία είναι σε διαδικασία εκταμίευσης». Είναι κρίμα, όμως, που οι φίλοι του θεάτρου δεν ανταποκρίθηκαν στην καμπάνια crowdfunding του ΚΘΒΕ μέσω του «act4Greece» της Εθνικής Τράπεζας, η οποία τελικά συγκέντρωσε μόλις το 1/10 του επιθυμητού ποσού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή