Το Εθνικό Θέατρο πάει… Σχολείο

Το Εθνικό Θέατρο πάει… Σχολείο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το στίγμα του στη θεατρική παιδεία φιλοδοξεί να αφήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, με τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε χθες και μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, σε σχέση με τον εν πολλοίς γνωστό καλλιτεχνικό προγραμματισμό της σεζόν.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Λιβαθινός, από τη φετινή χρονιά η δραματική σχολή του θεάτρου θα μεταφερθεί στο «Σχολείο της Αθήνας – Ειρήνη Παπά» που παραδίδεται αποκατεστημένο στα μέσα Οκτωβρίου από το Ιδρυμα Λάτση. Επίσης, από την επόμενη χρονιά, το θέατρο θα δεχθεί τις πρώτες αιτήσεις για το νεότευκτο τμήμα σκηνοθεσίας που εντάσσεται στη σχολή, η ίδρυση του οποίου αποτελούσε προσωπικό στοίχημα του κ. Λιβαθινού. Μέσα στο τρέχον έτος θα διασαφηνιστούν οι όροι εισαγωγής των σπουδαστών και το πρόγραμμα σπουδών τριετούς φοίτησης, στο πλαίσιο πάντα των οικονομικών δεδομένων του φορέα. Στον νυν χώρο της δραματικής σχολής θα φιλοξενηθούν εργαστήρια και δράσεις του φορέα, αν και πρόταση του κ. Λιβαθινού προς το υπουργείο Πολιτισμού είναι να μεταφερθεί εκεί το Θεατρικό Μουσείο, αφού επιλυθούν τα οικονομικά του προβλήματα.

«Είχαμε πολύ καλές στιγμές», επισήμανε ο κ. Λιβαθινός σε μια γρήγορη αποτίμηση της περσινής σεζόν, όπως ήταν οι sold out παραστάσεις της Επιδαύρου. Στον αντίποδα συγκαταλέγονται ορισμένες προτάσεις στη σκηνή του Rex που, αν και αξιόλογες, σύμφωνα με τον κ. Λιβαθινό, δεν απέφεραν τα αναμενόμενα, ένα στοιχείο που όπως σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής δεν θα επηρεάσει τη φιλοσοφία της σκηνής. Το ρεπερτόριο της σεζόν ξεκινά με τρεις επαναλήψεις («Η τάξη μας», «Στέλλα κοιμήσου», «Οπερέττα»), ενώ η επιδαύρια «Αλκηστη», σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, θα ανεβεί στη σκηνή «Κοτοπούλη» του Rex. Οπως είχε ανακοινωθεί, στις νέες παραγωγές συμπεριλαμβάνονται ο «Πέερ Γκιντ» του Ιψεν σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, το «Ψηλά από τη γέφυρα» σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη με τον Γιώργο Κιμούλη και ο «Τίμων ο Αθηναίος» του Σαίξπηρ που θα σκηνοθετήσει ο ίδιος ο κ. Λιβαθινός και θα ανεβεί τον Ιούλιο του 2018 στην κεντρική σκηνή. Το Εθνικό δεν θα μείνει έξω από τη μνημόνευση της Οκτωβριανής Επανάστασης, όπως έκαναν αρκετοί πολιτιστικοί φορείς της χώρας, και θα ανεβάσει την παράσταση «MayaBuff. Ενα ντελίριο του Μαγιακόφσκι» που βασίζεται στο έργο «Μυστήριο Μπουφ» του Σοβιετικού συγγραφέα και θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Μανταφούνης. Επίσης, ανακοινώθηκε η δημιουργία του «Μικρού Εθνικού», το οποίο προκύπτει από την ενοποίηση της Παιδικής και Εφηβικής Σκηνής και θα στεγαστεί αργότερα στο Νέο Rex, όταν ολοκληρωθούν οι εκεί εργασίες ανακατασκευής.

Η πρώτη σκηνή της χώρας θα συνεργαστεί το 2018 με το Εθνικό Θέατρο της Κίνας ανεβάζοντας τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου και τον «Ορφανό του Ζάο» με Ελληνες και Κινέζους ηθοποιούς.

Με επανάληψη των «Τυραννόσαυρων Ρεξ» ξεκινά η Πειραματική αλλά και τρεις νέες παραγωγές: «Το Φιντανάκι» του Παντελή Χορν, σε σκηνοθεσία Ανέστη Αζά, το «Υμπύ τύραννος» του Αλφρέ Ζαρί, σε σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη, και το «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας» της Αλεξάνδρας Κ. Τα «Lasciatemi Morire», σε σκηνοθεσία Βάσως Καμαράτου και Κώστα Κουτσολέλου, και «Το μεγάλο κρεβάτι» του Μ. Βαβαδάκη, που μπαίνουν στο ρεπερτόριο της Πειραματικής, παρουσιάστηκαν στο περσινό φεστιβάλ «Ο έρωτας στον καιρό των μνημονίων». Οι διευθυντές της σκηνής, Ανέστης Αζάς και Πρόδρομος Τσινικόρης, ανακοίνωσαν ότι η φετινή θεματική του Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών θα είναι η γυναίκα και, όπως φαίνεται, την επιμέλεια θα έχουν δύο άνδρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή