Θέατρο Τέχνης: Ενώνοντας το χθες με το σήμερα

Θέατρο Τέχνης: Ενώνοντας το χθες με το σήμερα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Σκαρίμπα πέρυσι, το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν αναζήτησε φέτος τον Σεφέρη για να βρει την έμπνευσή του. Απαγγέλλοντας στίχους του «Γέροντα στην ακροποταμιά» (1942), η διευθύντρια του θεάτρου Μαριάννα Κάλμπαρη, με ανανεωμένη τη θητεία της για τα επόμενα τρία χρόνια, ανακοίνωσε το πρόγραμμα της νέας σεζόν, το οποίο δίνει βάρος σε ελληνικό ρεπερτόριο και σε επιλεγμένους ξένους συγγραφείς. Ο οργανισμός εισέρχεται σε περίοδο ενδοσκόπησης, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 ετών από την ίδρυσή του, ενώ θα ανοίξει έναν κύκλο διαλέξεων και συζητήσεων διάρκειας τριών χρόνων με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που θα κορυφωθεί με μια παράσταση για τη σύγχρονη Ελλάδα. «Πρέπει να μας απασχολεί πώς κοιτάζουμε το μέλλον μας, ποια είναι η Ιστορία μας και πώς συνεχίζουμε», σημείωσε η κ. Κάλμπαρη, ανακοινώνοντας πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια εμβληματικά έργα του Τέχνης θα ανεβούν ξανά από σύγχρονους σκηνοθέτες. Η πρώτη τέτοια προσπάθεια θα γίνει με τις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ, που θα σκηνοθετήσει η ίδια (8/2/18) 50 χρόνια μετά την πρώτη τους παρουσίαση σε μετάφραση, τότε, του Οδυσσέα Ελύτη.

Η αύρα των ποιητών είναι παρούσα στις νέες παραγωγές του θεάτρου. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου θα παρουσιάσει την «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου (18/11), ενώ η Ιόλη Ανδρεάδη θα σκηνοθετήσει τη Ρούλα Πατεράκη, η οποία συνεργάζεται για πρώτη φορά με το θέατρο, και τον Γιώργο Νανούρη στο έργο «Ενας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας ότι θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν» (4/12). Ο τίτλος προέρχεται από τη φράση του ποιητή του έργου Τ. Σ. Ελιοτ, όταν προσπάθησε να περιγράψει το έργο «Φονικό στην εκκλησιά», το οποίο μετέφρασε ο Γιώργος Σεφέρης λίγους μήνες πριν τιμηθεί με το Νομπέλ Λογοτεχνίας.

Ο Κωστής Καπελώνης σκηνοθετεί τον «Οίκο Μακ-Μπεθ» (16/10) του Παναγιώτη Μέντη, το οποίο, βασισμένο στο σαιξπηρικό έργο, σχολιάζει την ευρωπαϊκή πολιτική και το πάθος για εξουσία, ενώ η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη θα σκηνοθετήσει το «Προς Ελευσίνα» (20/11) του Παύλου Μάτεσι. Την άνοιξη ο Ρένος Χαραλαμπίδης θα υποδυθεί τον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ σε μια παράσταση για έναν ηθοποιό από τη Νατάσσα Τριανταφύλλη, ενώ ο Νίκος Μαστοράκης θα σκηνοθετήσει τις «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» του Εντεν φον Χόρβατ με επιχορήγηση του ΥΠΠΟ.

Η σεζόν για το θέατρο θα ανοίξει με τις επαναλήψεις του «Relax Mynotis», της «Επανένωσης της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» και της «Λέσχης» από τις «Ακυβέρνητες πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα. Η συνεργασία του φορέα με το Εθνικό Θέατρο συνεχίζεται και ο Γιάννης Λεοντάρης θα παρουσιάσει την «Αριάγνη» (15/11) και ο Αρης Τρουπάκης την «Νυχτερίδα» (31/1). Οι μουσικές παραστάσεις του θεάτρου περιλαμβάνουν τη «Νέκυια – Εκ-σταση» της Φένιας Παπαδόδημα, το «Αγαμέμνονας. Αισχύλος/ Ευριπίδης» με τη Λήδα Πρωτοψάλτη, το πλατωνικό «Σπήλαιο» ως όπερα από την Ελλη Παπακωνσταντίνου και το «Duende» του Λόρκα από τον Σταμάτη Κραουνάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή