Μέγας Αλέξανδρος από το Εθνικό

Μέγας Αλέξανδρος από το Εθνικό

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ισκαντάρ» ήταν το όνομα που δόθηκε στον Μέγα Αλέξανδρο στη Μέση Ανατολή και η προσωπικότητα του Μακεδόνα στρατηλάτη ενέπνευσε τους λογοτέχνες και ποιητές της εποχής. Ο Νιζαμί της Γκάνγια (σημερινό Αζερμπαϊτζάν), ένας από τους μεγαλύτερους Πέρσες ποιητές που έζησε τον 12ο αιώνα, του αφιέρωσε μία από τις πέντε ιστορίες του στο έργο του «Khamsa» (Κουιντέτο), το οποίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έπη της περσικής λογοτεχνίας.

Μια εντυπωσιακή μικρογραφία από το χειρόγραφο του «Ισκανταρναμέ», που αποτυπώνει τον Μέγα Αλέξανδρο να συζητεί με επτά σοφούς της αρχαιότητας και βρίσκεται στις προθήκες του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, αποτέλεσε την αφορμή για τη νέα παράσταση «Περί Αλεξάνδρου» με την οποία το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει την περυσινή του συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη «Από τη σιωπή της προθήκης στον θεατρικό λόγο». Στο «Ισκανταρναμέ» του Νιζαμί, ο Αλέξανδρος παρουσιάζεται ως Ιρανός βασιλιάς, ταξιδευτής, κυρίαρχος, αλλά και φιλόσοφος που συμμετέχει ισότιμα στον κύκλο των σοφών.

Το «Ισκανταρναμέ» αποδείχθηκε κατάλληλο για το πρότζεκτ των δύο φορέων καθώς είναι από τα λίγα ισλαμικά έργα με ελληνικές αναφορές και έτσι αποτελεί έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο αρχαίων πολιτισμών και επίσης ένα από τα ελάχιστα έργα αποσπάσματα του οποίου έχουν μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα από τη συγγραφέα και φιλόλογο Μαριάννα Ιατροπούλου-Θεοχαρίδου και δραματοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Στις νέες παραγωγές της σεζόν περιλαμβάνεται και μια σειρά παραστάσεων για τη λεγόμενη «γενιά του ’30», από τον Δεκέμβριο, που εμπνέεται από τη φωτογραφία 12 επιφανών λογοτεχνών και πνευματικών ανθρώπων της εποχής, η οποία βρίσκεται στην Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου-Γκίκα. «Από τα δύο μουσεία δίνονται πολλά ερεθίσματα για το σημερινό θέατρο, το οποίο μπαίνει σε διαφορετικά κείμενα, σε ανταλλαγές πολιτισμών, σε κάτι διαφορετικό», τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Στάθης Λιβαθινός.

Οι περυσινές παραστάσεις στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη («Ερωφίλης κέντημα», «Σκόρδα κεφάλια δώδεκα, κρομμύδια δεκαπέντε», «Το είπε ο Γέρος», «Νεοπτολέμου μύησις»), που θα επαναληφθούν φέτος, παρουσιάστηκαν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Κορυδαλλού μαζί με εικόνες των εκθεμάτων. «Αυτή η συνεργασία που κάνουμε δεν είναι μουσειακό θέατρο. Πιστεύω ότι είναι κάτι καινούργιο, ίσως χρειαστεί να επινοήσουμε έναν όρο για να το περιγράψουμε», σημείωσε ο κ. Πανούριος που έχει αναλάβει τη σκηνοθετική επιμέλεια των παραστάσεων.

​​«Περί Αλεξάνδρου», Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, από 17/10, 8.30 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή