Συνέβη στην Ελλάδα και στην… πασαρέλα του Εθνικού

Συνέβη στην Ελλάδα και στην… πασαρέλα του Εθνικού

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοιτώντας στο παρελθόν, καταλαβαίνουμε όσα συμβαίνουν στο παρόν. Πολύ περισσότερο, γιατί φθάσαμε ώς εδώ. Να κάτι που απασχολεί όλο και περισσότερο ένα μέρος της κοινωνίας. Είναι αυτοί που γέμιζαν πέρυσι την αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου, για να παρακολουθήσουν τη δράση «Συνέβη στην Ελλάδα», την οποία επιμελείται ο Νίκος Χατζόπουλος. Μια πιλοτική σειρά πέντε επεισοδίων, μία τον μήνα, τότε. Η ανταπόκριση που είχε δεν επέβαλε απλώς την επανάληψή της, αλλά και την αύξηση του αριθμού των παραστάσεων φέτος: τέσσερις για κάθε θέμα, και το σύνολο των επεισοδίων επτά. Η είσοδος είναι 8 ευρώ.

Η διάταξη της αίθουσας είναι συνήθως αυτό που ηθοποιοί και σκηνοθέτες ονομάζουν πασαρέλα. Οι θεατές κάθονται δεξιά και αριστερά και στη μέση εκτυλίσσεται η δράση. Αμφιλεγόμενες πτυχές της Ιστορίας μας από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα ζωντανεύουν μέσα από σκηνικές δράσεις που βασίζονται σε ντοκουμέντα. Είμαστε σε θέση να διδαχθούμε κάτι από το παρελθόν μας; «Γνωρίζοντας το χθες, προσπαθούμε να καταλάβουμε το σήμερα», λέει ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής Ν. Χατζόπουλος. Αυτόν τον καιρό παίζει στον «Γλάρο» του Τσέχοφ στο Δημοτικό του Πειραιά, ο νέος χρόνος θα τον βρει στο Εθνικό, στο «Ψηλά από τη γέφυρα», που ετοιμάζει η Νικαίτη Κοντούρη, ενώ ο ίδιος θα σκηνοθετήσει μετά το Πάσχα μια πειραματική ματιά πάνω στους «Βατράχους» του Αριστοφάνη, στο «Από Μηχανής Θέατρο». Και μέσα σ’ όλα αυτά, μιλάει με ενθουσιασμό για το «Συνέβη στην Ελλάδα».

H πρώτη δράση με τίτλο «Eλληνες και Φιλέλληνες», που ξεκίνησε προχθές (με τους Βαγγέλη Αμπατζή, Αλέξανδρο Βαμβούκο, Καλλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννη Παναγόπουλο, Νάνσυ Σιδέρη), επαναλαμβάνεται κάθε Πέμπτη στις 5.30 το απόγευμα έως τις 14 Δεκεμβρίου. Ποιοι ήταν αυτοί οι Ευρωπαίοι που ήρθαν να αγωνιστούν για την ελληνική υπόθεση και γιατί; Κατόρθωσαν τελικά να συνεννοηθούν με τους Eλληνες; Το θέμα παρουσιάστηκε πέρυσι αλλά φέτος ξαναδουλεύτηκε όπως και τα υπόλοιπα: «Βαυαροί και Βάρβαροι», «Η Μεγάλη Ιδέα», «Από τους Βαλκανικούς στη Μικρασία», «Συμπτώματα Κατοχής». Προστέθηκαν όμως και δύο καινούργια: «Η ιστορία των δανείων», όπου θα παρακολουθήσουμε τον φαύλο κύκλο της οικονομικής μας εξάρτησης, και «Οι “άλλοι” Ελληνες», που καταπιάνεται με τις φυλετικές, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες στη χώρα μας.

«Θέλουμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένες περιόδους και γεγονότα, αλλά και από τις δύο πλευρές ιδωμένα. Στην περίπτωση του πρώτου κύκλου, εντοπίζουμε το θέμα μας, στην αλληλεπίδραση Eλλήνων μαχητών στη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Προσπαθούμε να έχουμε αυστηρά όρια, ώστε να μην είμαστε απλουστευτικοί», εξηγεί στην «Κ» ο Ν. Χατζόπουλος, που σκηνοθετεί τις δράσεις. Υπάρχει μια χρονολογική σειρά της αφήγησης και ο άξονας αυτής είναι τα απομνημονεύματα κάποιων φιλελλήνων. Οπως του Γερμανού Ντάνιελ Ενστερ, που πολέμησε στην τραγική μάχη του Πέτα το 1822, του Μπάιρον, αλλά και του υποστράτηγου Καρόλου Γουλιέλμου φον Χάιντεκ, που ήταν μέλος της Αντιβασιλείας του Οθωνα και επίσης πολέμησε στη μάχη της Ακρόπολης. «Θέλουμε να φωτίσουμε κάποιες σκοτεινές και αμφιλεγόμενες πτυχές της Ιστορίας μας, για μια αυτογνωσία. Ολοι απορούμε γιατί φθάσαμε ώς εδώ. Οι λόγοι μπορεί να είναι πρόσφατοι αλλά και παλιοί. Υπάρχει μια τάση να τα ρίχνουμε όλα στους άλλους. Η αλήθεια είναι ότι, από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος, ήταν υπό την επίβλεψη και την προστασία των ξένων και χρεωμένο σ’ αυτούς. Ποτέ δεν ξεπληρώθηκαν τα δάνεια και κάθε ιστορικός δίνει τη δική του απάντηση. Οτι δίναμε προτεραιότητα στα αμυντικά έξοδα λένε κάποιοι, άλλοι ότι φταίει το πελατειακό σύστημα που δημιουργήθηκε εξ αρχής, ακόμη και στον τρόπο που λειτουργούσαν οι οπλαρχηγοί». Η έννοια της προστασίας των μεγάλων δυνάμεων δεν έπαψε ποτέ, ούτε το χρέος.

«Η ιστορία των δανείων» θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο και τα «Συμπτώματα Κατοχής» τον Απρίλιο. Η καθημερινότητα στα αστικά κέντρα, την περίοδο ’41-’44. Πείνα, μαυραγορίτες, δωσίλογοι αλλά και οι κατακτητές, καθώς και οι διαφορές τους από τόπο σε τόπο. «Υπήρχαν, βλέπετε, διαφορές μεταξύ Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων. Η σκληρότητα των κατακτητών ήταν εντονότερη στα βουλγαροκατεχόμενα μέρη. Στο κομμάτι που κατείχαν οι Βούλγαροι (στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη) παράγονταν πολλά τρόφιμα τα οποία όμως αρνούνταν να διοχετεύσουν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που είχαμε πείνα στις πόλεις».

Το κοινό

Το ενδιαφέρον του κοινού για το παρελθόν φαίνεται σε τέτοιες δράσεις «αλλά και στην εκδοτική κίνηση, τα ρεπορτάζ του Τύπου, κ.λπ. Ο κόσμος θέλει να δει την Ιστορία πιο αντικειμενικά πέρα από απομνημονεύσεις μαχών και ημερομηνιών».

Το «Συνέβη στην Ελλάδα» πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας. Σύμβουλος δραματουργίας είναι ο Πλάτων Μαυρομούστακος και ιστορικός σύμβουλος, η Αννα Καρακατσούλη. Τον συντονισμό της ερευνητικής ομάδας έχουν οι Ολυμπία Γλυκιώτη και Ελένη Κουτσιλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή