Γέλιο και κλάμα στην Επίδαυρο

Γέλιο και κλάμα στην Επίδαυρο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια τραγωδία για τους θεσμούς επέλεξε να σκηνοθετήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του μεγαλύτερου ελληνικού φεστιβαλικού θεσμού Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, όπως ανακοίνωσε κατά την παρουσίαση των Επιδαυρείων παραστάσεων του 2018. Στη γενικότερη θεματική «Πολιτεία και Πολίτης» ο κ. Θεοδωρόπουλος ενέταξε έναν κύκλο αριστοφανικών έργων και ο ίδιος θα σκηνοθετήσει τις «Θεσμοφοριάζουσες» με ένα καστ γνωστών ηθοποιών ανάμεσα στους οποίους οι Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Νάντια Κοντογεώργη κ.ά.

Στον αριστοφανικό κύκλο της Επιδαύρου θα ενταχθούν επίσης οι «Αχαρνείς» που θα ανοίξουν το φεστιβάλ στις 29 Ιουνίου σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου με Πέτρο Φιλιππίδη, Παύλο Χαϊκάλη κ.ά., ένας βαλκανικός «Πλούτος» από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς και οι «Βάτραχοι» από τον Κώστα Φιλίππογλου με Λάκη Λαζόπουλο, Σοφία Φιλιππίδου, Αντώνη Καφετζόπουλο και Δημήτρη Πιατά.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί ο κύκλος της «Ορέστειας» του Αισχύλου με τον Τσέζαρις Γκραουζίνις να σκηνοθετεί ξανά τον Γιάννη Στάνκογλου στον «Αγαμέμνονα» για το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, την Αργυρώ Χιώτη και την ομάδα Vasistas να παρουσιάζουν τους «Χοηφόρους» στη μικρή Επίδαυρο και τη Στεφανία Γουλιώτη να κλείνει τον κύκλο με τις «Ευμενίδες» στο αρχαίο Στάδιο.

Το Εθνικό Θέατρο θα παρουσιάσει επίσης την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του πρωτοεμφανιζόμενου στην Επίδαυρο Θάνου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα επικεντρωθεί όπως είπε στην προβληματική της «ανταπόδοσης», της επιστροφής με κάθε μέσο της χαμένης ισορροπίας. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα έχει παρουσία στο φεστιβάλ με τον «Ορέστη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, ενώ ο Γιάννης Κόκκος θα σκηνοθετήσει τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ», μια παραγωγή που εγκαινιάζει τη συνεργασία του φεστιβάλ με το Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών και θα κλείσει τα φετινά Επιδαύρεια στις 18 Αυγούστου.

Στη Μικρή Επίδαυρο ο Κωνσταντίνος Ντέλλας θα παρουσιάσει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και η Μάρθα Φριντζήλα τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου με τον Δημήτρη Καταλειφό στον ρόλο του ημίθεου ήρωα και με τη συμμετοχή σπουδαστών του Αττικού σχολείου και του Λυκείου Επιδαύρου. Τα μαθήματα του Λυκείου Επιδαύρου θα γίνουν σε δύο κύκλους (2-16/7, 18/7 – 1/8) με καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε ερωτήσεις σχετικά με την επιλογή του κ. Θεοδωρόπουλου να σκηνοθετήσει μια παράσταση ενώ υπηρετεί το φεστιβάλ από διευθυντική θέση που κρίνει και επιλέγει τις θεατρικές προτάσεις τρίτων για την Επίδαυρο και την Πειραιώς, ο ίδιος σημείωσε πως το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του φορέα. Ακόμη, ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό με ποιον τρόπο και με ποια εταιρεία θα υλοποιηθεί η παραγωγή της παράστασης και η ενδεχόμενη περιοδεία της, ενώ ο κ. Θεοδωρόπουλος διευκρίνισε ότι το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το οποίο έχει ιδρύσει αλλά όπως είπε απέχει από τη διεύθυνσή του στην παρούσα περίοδο, δεν εμπλέκεται στην επίμαχη παραγωγή. Πάντως, ανακοινώθηκε ότι το φεστιβάλ βρίσκεται σε συζητήσεις με τέσσερα ΔΗΠΕΘΕ (Ιωαννίνων, Αγρινίου, Καβάλας και Κρήτης) για τη συμμετοχή τους σε παραγωγές αρχαίου δράματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή