«Καντίντ ή η αισιοδοξία» στο θέατρο Πόρτα: Aναζητώντας την κοινή λογική

«Καντίντ ή η αισιοδοξία» στο θέατρο Πόρτα: Aναζητώντας την κοινή λογική

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο παριζιάνικο λογοτεχνικό σαλόνι της Μαρκησίας ντε Παρλινιάκ ο αφελής αλλά αισιόδοξος Καντίντ από την εξωτική Βεστφαλία εξιστορεί τις περιπέτειές του στους πιο περπατημένους συνδαιτυμόνες του. Ο υπέροχος βαρώνος Θούντερ-τεν Τρονκ, η υπέροχη κόρη του Κυνεγόνδη, ο υπέροχος φιλόσοφος και δάσκαλός του, όλα συναινούν στην αρχική υπόθεση του φιλομαθούς Καντίντ ότι «ο κόσμος είναι ο καλύτερος δυνατός», αφού έτσι έχει παραδοθεί από τον Θεό στον άνθρωπο, όπως υποστήριζε ο Γερμανός φιλόσοφος Λάιμπνιτς.

Τα πειράματα «φυσικής» όμως με θέμα τον έρωτα μεταξύ Καντίντ και Κυνεγόνδης οδηγούν αυτόν τον αγαθό νέο έξω από τον επίγειο παράδεισό του. Αυτή είναι η παιγνιώδης αφορμή για να αναπτύξει ο Βολταίρος το φιλοσοφικό του επιχείρημα ότι ο κόσμος χρειάζεται πολλή δουλειά για να γίνει καλύτερος και για να μεταφέρει ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος το διάσημο σύγγραμμα στη σκηνή εφαρμόζοντας «θέατρο μέσα στο θέατρο». Με μια ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών, ο σκηνοθέτης χτίζει την παράσταση «Καντίντ ή η αισιοδοξία» με χιούμορ, σαρκασμό και ρυθμό, ρισκάροντας σε αφηγηματική κόπωση για να μην «κόψει» από τις ιδέες του Βολταίρου που απηχούν στο σήμερα. «Η κοινή λογική δεν είναι τόσο κοινή», λέει και ποιος μπορεί να διαφωνήσει;

​​Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, 9.15 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή