Το καλοκαίρι της εξωστρέφειας

Το καλοκαίρι της εξωστρέφειας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Προτεραιότητά μας είναι ένα ανοικτό, εξωστρεφές και ανήσυχο Εθνικό Θέατρο» ήταν τα πρώτα λόγια του Στάθη Λιβαθινού, συνεχίζοντας στο πνεύμα της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, που λίγα λεπτά πριν είχε τονίσει ότι «η εξακτίνωση του ελληνικού πολιτισμού είναι στρατηγική του υπουργείου». Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο κτίριο Τσίλλερ, παρουσιάστηκαν οι καλοκαιρινές και διεθνείς συμπαραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, του πρέσβη της Σερβίας στην Ελλάδα Ντούσαν Σπασόγεβιτς, του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της Σερβίας Ντέγιαν Σάβιτς, σκηνοθετών και ηθοποιών που θα δούμε το καλοκαίρι στις μεγάλες παραγωγές, τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, μια νέα συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο της Σερβίας σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιμόγεβιτς, την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή που θα σκηνοθετήσει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου στην πρώτη του δουλειά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, καθώς και τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Κίνας, σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού.

Μιλώντας για τον «βαλκανικό “Πλούτο”» όπως τον χαρακτήρισε, ο Στάθης Λιβαθινός είπε ότι θα είναι δίγλωσση παραγωγή με εννέα Σέρβους και εννέα Ελληνες ηθοποιούς. Η παράσταση, με πρωταγωνιστές τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Γιώργο Γάλλο, Μανώλη Μαυροματάκη, στοχάζεται πάνω στο κεντρικό ερώτημα που θέτει ο Αριστοφάνης για τον τρόπο κατανομής του πλούτου και εξετάζει τις αναγωγές του στο σήμερα. Ο διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Σερβίας Ντέγιαν Σάβιτς εξομολογήθηκε ότι «το να παίξουμε Αριστοφάνη στην Ελλάδα είναι προνόμιο και ευθύνη. Αλλά επειδή ο Μιλιμόγεβιτς είναι περισσότερο ντόπιος στην Ελλάδα παρά στη Σερβία, πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό». Εκτός της Επιδαύρου και της Σερβίας, η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Ελευσίνα 2/9, στη Θεσσαλονίκη 6/9 και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού 10/9.

Για τη δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, την «Ηλέκτρα», ο Στάθης Λιβαθινός εμπιστεύτηκε τον Θάνο Παπακωνσταντίνου που για πρώτη φορά πηγαίνει στην Επίδαυρο. «Νομίζω ότι σε μία μόνο παράσταση της “Ηλέκτρας” θα με παρακολουθήσουν περισσότεροι θεατές από όλες μαζί τις παραστάσεις που έχω κάνει μέχρι σήμερα», είπε αστειευόμενος και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού. Τους κεντρικούς ρόλους της παράστασης θα ερμηνεύσουν η Αλεξία Καλτσίκη, η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Χρήστος Λούλης. Η «Ηλέκτρα» θα παρουσιαστεί στις 20 και 21/7 στην Επίδαυρο, και σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και τους αντίστοιχους δήμους σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Μυτιλήνη 26/7, Λήμνο 30/7 και Αη Στράτη 1/8).

Για τη συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο της Κίνας δεν ειπώθηκαν πολλά, καθώς λίγη ώρα πριν από τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Λιβαθινός έλαβε μέιλ από τους συναδέλφους του στην Κίνα, οι οποίοι ζητούσαν μια μικρή χρονική παράταση για τις τελικές ανακοινώσεις. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού βρήκε την ευκαιρία να ευχαριστήσει όλους τους εργαζομένους για την πολύ καλή χρονιά, όπως είπε, αναφέρθηκε στις κοινωνικές δράσεις του θεάτρου, στα εργαστήρια, στο θερινό θεατρικό κάμπινγκ για παιδιά 6-12 ετών, στα εκπαιδευτικά προγράμματα γενικότερα, αλλά και στο ότι το πρώτο θέατρο της χώρας είναι οικονομικά υγιές. Τέλος, απάντησε ότι ο νέος οργανισμός δεν είναι ακόμη έτοιμος, μόνο ένα πρώτο σχέδιο, καθώς είναι κάτι που χρειάζεται πολλή σκέψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή