H Στέγη υποδέχεται τις ανησυχίες των εφήβων μαθητών

H Στέγη υποδέχεται τις ανησυχίες των εφήβων μαθητών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς θα έμοιαζε η έφηβη Αντιγόνη στη Μικρή Σκηνή της Στέγης; Ο Προμηθέας να υπομένει την τιμωρία του, η «Θεογονία» του Ησιόδου να μοιάζει με «μαύρο» κουκλοθέατρο, ο Οίκος των Ατρειδών να συγκρούεται με μαθητές; Από τις 13 έως τις 15 Απριλίου η Στέγη υποδέχεται τις ανησυχίες των εφήβων μαθητών, από γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας, όπως εκφράστηκαν μέσα από τα κλασικά αρχαιοελληνικά κείμενα με τα οποία δούλεψαν όλη την προηγούμενη σχολική χρονιά στο πλαίσιο του Onassis Youth Festival.

Το ΓΕΛ Βάρης πειραματίστηκε με τον μύθο της Νέκυιας από τη λ ραψωδία της Οδύσσειας και έφτιαξε το «Εκεί», το 9ο Λύκειο Αθηνών πήρε αφορμή από τις μεταμορφώσεις του Οβιδίου και διοργάνωσε ένα ιδιόμορφο πάρτι «μεταμορφώσεων», ενώ το 7ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού πήρε τα «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη και έγραψε δικά του κείμενα για να δημιουργήσει μια ιστορία για τη φιλία και το δίκαιο. Το 1ο ΕΠΑΛ Αιγάλεω προσέγγισε το κείμενο του Ηροδότου για τον Σόλωνα, τον Κροίσο και την ευτυχία και συνδύασε φράσεις του Προμηθέα («Γλίτωσα τους θνητούς από τον φόβο του θανάτου» και «Eβαλα μέσα τους τυφλές ελπίδες») για να δημιουργήσει μια παράσταση γύρω από τις έννοιες της ζωής, του θανάτου και της ευτυχίας. Το 1ο ΕΠΑΛ Καισαριανής αποτύπωσε την πραγματική σύγκρουση των συντελεστών της παράστασης με ένα κείμενο για το οποίο οι ίδιοι οι έφηβοι δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου. Ετσι, αντί για παράσταση η ομάδα δημιούργησε ένα θεατρικό ντοκιμαντέρ που καταγράφει τις δυναμικές και τις ανησυχίες των παιδιών, ενώ αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους στον αυριανό ενήλικο κόσμο.

Το 3ο Λύκειο Νέας Ιωνίας καταπιάστηκε με τον «Ιωνα» του Ευριπίδη και μέσα από την αναζήτηση του αρχαίου εφήβου που «θα ’ταν στην ηλικία σου αν ζούσε», με δικά τους κείμενα και σκηνές του έργου, τα παιδιά αναζητούν τελικά τη δική τους ταυτότητα.

Το 4ο Λύκειο Πετρούπολης εμπνεύστηκε από τον μύθο του Προμηθέα και τις προεκτάσεις του στη σύγχρονη εποχή, την απομόνωση, την τιμωρία, την επιβολή και τη βία και δημιούργησαν ένα θεατρικό έργο με αρκετή μουσική ροκ, ραπ και μπαλάντες. Το 19ο Γυμνάσιο Αθηνών επέλεξε την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή για να πραγματευθεί την έννοια του μύθου και τη σχέση του με τον σύγχρονο άνθρωπο.

​​Onassis Youth Festival, 13-15 Aπριλίου, Μικρή Σκηνή, Συγγρού 107

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή