Τέσσερις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, που άφησαν έντονα το στίγμα τους, επιστρέφουν

Τέσσερις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, που άφησαν έντονα το στίγμα τους, επιστρέφουν

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περυσινό καλοκαίρι, ένα κοινό άνω των 5.000 ανθρώπων παρακολουθούσε εντυπωσιασμένο στη σκηνή του Ηρωδείου το στροβίλισμα της βασίλισσας Ατοσσας –η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ρόλο– στην περίφημη επίκληση από την ίδια και τον Χορό του φαντάσματος του Δαρείου. Λίγο πιο… κάτω, στον υποβλητικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου, η ηθοποιός Χριστίνα Μαξούρη δημιούργησε μια μοναδική ατμόσφαιρα, προσεγγίζοντας το ρεμπέτικο τραγούδι μέσα από τους ήχους της βιόλα ντα γκάμπα, της βιολόνε και των βιολιών. Λίγα βήματα πιο πέρα, πλήθη Αθηναίων συνέρρευσαν στον Εθνικό Κήπο, δημιουργώντας τεράστιες λίστες αναμονής για να μπορέσουν να ανακαλύψουν μέσα από το θεατρικό-ποιητικό λόγο τα μυστικά του Εθνικού Κήπου. Οσοι –και ήταν πολλοί– επέλεξαν να κατηφορίσουν στους χώρους της οδού Πειραιώς είδαν τον Αρη Σερβετάλη να αποδεικνύεται άξιος εκφραστής της ιδέας του Δημήτρη Κουρτάκη, ο οποίος με αφορμή ο έργο του Σάμιουελ Μπέκετ δημιούργησε ένα πρωτότυπο σκηνικό σύμπαν.

Πρόκειται για τέσσερις παραστάσεις που άφησαν έντονα το στίγμα τους το περυσινό καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών. Γράφτηκαν γι’ αυτές διθυραμβικές κριτικές, αλλά κυρίως μεταφέρθηκαν από στόμα σε στόμα από ενθουσιασμένους θεατές. Ετσι, το Φεστιβάλ αποφάσισε να τις επαναλάβει για όσους τις έχασαν αλλά και για εκείνους που θα ήθελαν να τις ξαναδούν.

Συγκεκριμένα, η πρώτη εκ των τεσσάρων θα είναι οι «Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου» του Δημήτρη Κουρτάκη, που θα παρουσιαστεί στον Χώρο Δ της οδού Πειραιώς 260, στις 1, 3, 4 και 5 Ιουνίου (στις 9 μ.μ.) και στις 2 Ιουνίου, (στις 8 μ.μ.). Ηρωας είναι ένας περφόρμερ, κλεισμένος όπως μαρτυρά και ο τίτλος, στο εργαστήριό του. Κινείται μέσα στο επιβλητικό σκηνικό, ακολουθούμενος από την κάμερα που χειρίζεται ο video artist Jérémie Bernaert, γνωστός και από τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Julien Gosselin. Μία multimedia παράσταση, στην οποία συμπράττει ένα επιτελείο σημαντικών διεθνών συνεργατών. Οι θεατές, καθισμένοι εκατέρωθεν της σκηνής, παρακολουθούν τη δράση που προβάλλεται στους τοίχους του οικοδομήματος.

Θα ακολουθήσει ο «Εθνικός Κήπος» του Θοδωρή Γκόνη κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από τις 8 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου, στις 7 μ.μ. (οι ημερομηνίες ενδέχεται να αλλάξουν). Ο Θοδωρής Γκόνης εμπνεύστηκε από την ιστορία του Εθνικού Κήπου και της βασίλισσας Αμαλίας και «είδε» τον Εθνικό Κήπο μέσα από ένα ποιητικό και περιπατητικό πρίσμα. Η παράσταση και φέτος εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας «Ανοιγμα στην πόλη-Αθήνα».

Κατόπιν από τις 12 έως τις 16 Ιουνίου (στις 9 μ.μ.) η Χριστίνα Μαξούρη θα παρουσιάσει 20+1 λαϊκά μεταπολεμικά τραγούδια με μπαρόκ σύνολο, στην αυλή του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Πρόκειται για μουσική παράσταση που ενώνει την αρχοντιά του ρεμπέτικου της μεταπολεμικής περιόδου με τον συναισθηματισμό της μπαρόκ μουσικής του 17ου αιώνα. Μαζί τους εμφανίζεται και η Λένα Κιτσοπούλου, ερμηνεύοντας κι αυτή με τον μοναδικό της τρόπο κάποια από τα τραγούδια.

Την 1η Ιουλίου, οι «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Αρη Μπινιάρη θα παρουσιαστούν στο Ηρώδειο. Με έμφαση στη μουσικότητα και δίνοντας σημαντικό προβάδισμα στον χορό, οι «Πέρσες» του Μπινιάρη είναι ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός.

Τέσσερις παραστάσεις που ενισχύουν με το ήδη αναγνωρισμένο στίγμα τους, το επίσης μεστό φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή