Το «Τρένο στο Ρουφ» έκλεισε 20 χρόνια και μας περιμένει να επιβιβαστούμε

Το «Τρένο στο Ρουφ» έκλεισε 20 χρόνια και μας περιμένει να επιβιβαστούμε

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ιούλιος Βερν, που οραματιζόταν τον κόσμο του μέλλοντος με εκπληκτικές εφευρέσεις –μετά πήραν όντως σάρκα και οστά–, έγραφε το 1872 στο διάσημο βιβλίο του «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες»: «Σε όλο το μήκος του τρένου, τα βαγόνια επικοινωνούσαν μεταξύ τους με γέφυρες και έτσι οι ταξιδιώτες μπορούσαν να κυκλοφορούν από τη μια ώς την άλλη άκρη του συρμού, που διέθετε γι’ αυτούς βαγόνια-σαλόνια, βαγόνια-εστιατόρια. Τα μόνα που έλειπαν ήταν βαγόνια-θέατρα. Θα έρθει, ωστόσο, η μέρα που θα έχουν και από αυτά».

Οσο προφητικός και αν ήταν ο Βερν, δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως αυτό θα συνέβαινε στην Αθήνα 125 χρόνια μετά. Χάρις στο μεράκι και το πάθος της Τατιάνας Λύγαρη με τους σιδηροδρόμους, το «Τρένο στο Ρουφ» όχι μόνο στάθμευσε στην Αθήνα, αλλά κάνει σπουδαίες καλλιτεχνικές διαδρομές τα τελευταία 20 χρόνια. Το αξιοθαύμαστο δεν είναι μόνο η αφοσίωση, η εφερευτικότητα και η θέληση αυτής της γυναίκας να μετατρέψει έναν συρμό σε πολυχώρο θεάτρου, μουσικής και εστίασης, μοναδικό στον κόσμο. Η Λύγαρη κατόρθωσε να μοιραστεί γενναιόδωρα το εγχείρημά της με πολλά καλλιτεχνικά σχήματα, με φεστιβάλ, με ανθρώπους που έκαναν τα πρώτα τους βήματα. Αντί να τους αφήσει να περιμένουν στην αποβάθρα, τους έκανε συνεπιβάτες Α΄ θέσης.

Το «Τρένο στο Ρουφ» έκλεισε 20 χρόνια και μας περιμένει να επιβιβαστούμε-1

Η Τατιάνα Λύγαρη μας έδωσε το εισιτήριο για το «Τρένο στο Ρουφ».

Μέσα σε δύο δεκαετίες έχουν επιβιβαστεί πάνω από 1.000 συντελεστές, από μουσικούς και ηθοποιούς μέχρι εικαστικούς και χορευτές. Παράλληλα, έχει καταφέρει να σώσει από διάφορα ελληνικά «νεκροταφεία» τρένων εξαιρετικά τμήματά τους, όπως το κόσμημα της αμαξοστοιχίας, κατασκευής 1924, γνωστό και ως το «Ελληνικό Βαγόνι», που αποτελούσε τμήμα του μυθικού τρένου Orient Express. Σήμερα, φιλοξενούνται εκεί μουσικά γεγονότα με φαγητό και ποτό. Kαι ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο το παρελθόν των σιδηροδρόμων έχει βρει τις ράγες για να μπει σε μουσεία, εδώ αγνοούμε τι θησαυρούς είχαμε.

Οσοι δεν έχουν ανακαλύψει την καταπληκτική ατμόσφαιρα των βαγονιών του «Τρένου στο Ρουφ» αξίζει να το επισκεφθούν στην αυριανή πρεμιέρα της παράστασης Stamboul Train του Γκράχαμ Γκριν, σε σκηνοθεσία της Λύγαρη, που επαναλαμβάνεται και φέτος, δεύτερη χρονιά, στο «Θεατρικό Βαγόνι».

Το «Τρένο στο Ρουφ» έκλεισε 20 χρόνια και μας περιμένει να επιβιβαστούμε-2

Οι ηθοποιοί που εμφανίζονται στη φετινή παράσταση, η οποία ανεβαίνει με επιτυχία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πρεμιέρα αύριο το βράδυ.

Είναι η πρώτη φορά που το έργο αυτό παρουσιάζεται στην πατρίδα μας και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς έχει γραφτεί το 1932 προοικονομώντας το ζοφερό κλίμα που έφερε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η υπόθεση εξελίσσεται, βεβαίως, μέσα σε μία αμαξοστοιχία, κατά τη διάρκεια ενός τριήμερου ταξιδιού με το Οrient Express από την Οστάνδη στην Κωνσταντινούπολη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Διαμαντής, Δάφνη Καφετζή, Νίκη Λειβαδάρη, Τάνια Παλαιολόγου, Νίκος Παπαδόπουλος, Βασίλης Πουλάκος, Δημήτρης Σταμούλης, Στράτος Σωπύλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή