Οι σειρές του ΗΒΟ που έγραψαν ιστορία

Οι σειρές του ΗΒΟ που έγραψαν ιστορία

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα αφεντικό της μαφίας στο Νιού Τζέρσεϊ και η σχέση του με την ψυχολόγο του. Μία 30άρα συγγραφέας και οι «περιπέτειες» της με τις φίλες της στη Νέα Υόρκη. Η «Μητέρα των Δράκων» και η επική μάχη της για τον σιδερένιο θρόνο.

Ο Ρίτσαρντ Πλέπλερ πέρασε σχεδόν τρεις δεκαετίες ως διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου HBO, υπεύθυνου για τις παραπάνω σειρές, οι οποίες διαμόρφωσαν την αμερικανική – και όχι μόνο – κουλτούρα μέσα από τους μοναδικούς χαρακτήρες και τις πρωτοποριακές ιδέες τους.

Ο Πλέπλερ παραιτήθηκε αιφνίδια πριν λίγες μέρες. Στα 27 χρόνια που βρισκόταν στο «τιμόνι» της εταιρίας, το HBO κέρδισε 160 βραβεία Emmys – τα βραβεία της αμερικανικής τηλεόρασης – δημιουργώντας την αποκαλούμενη «δεύτερη χρυσή εποχή της αμερικανικής τηλεόρασης».

Ακολουθούν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της «εποχής Πλέπλερ».

Sex and the City (1998-2004)

Στις 6 Ιουνίου του 1998 ο κόσμος της τηλεόρασης γνώρισε την Κάρι, την Σάρλοτ, την Μιράντα και την Σαμάνθα – τέσσερις ελεύθερες γυναίκες που ζουν στην Νέα Υόρκη.

Μέσα σε έξι σεζον, μία σειρά που ξεκινώντας βασίστηκε σε σεξουαλικά αστεία, στην πορεία απεικόνισε γλαφυρά την πολυτελή πλευρά της Νέας Υόρκης, διαμορφώνοντας μία γενιά νέων και φιλόδοξων γυναικών που ήθελαν να μετακομίσουν στο «Μεγάλο Μήλο».

Οι σειρές του ΗΒΟ που έγραψαν ιστορία-1

Οι πρωταγωνίστριες της σειράς Κιμ Κατράλ, Σίνθια Νίξον, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και Κρίστιν Ντέιβις. (REUTERS/Mark Liddell/HBO)

Εχουν γραφτεί πολλά για τον τρόπο με τον οποίο άλλαξε την τηλεόραση, συγκεκριμένα το πώς μετέφερε στο «γυαλί» την γυναικεία φιλία και την σεξουαλικότητα.

Οι New York Times έγραψαν το 2004, καθώς η σειρά έφτανε στο τέλος της: «Κάποιες φορές έβριζαν άντρες – η Σαμάνθα λιγότερο από τις άλλες. Ποτέ όμως δεν έβρισαν την πόλη».

The Sopranos (1999-2007)

Αμέσως μόλις ο Τόνι Σοπράνο πήγε στον ψυχολόγο, «Οι Σοπράνος» έγιναν επιτυχία. Οι τηλεθεατές είχαν όρεξη για μία περίπλοκη και φιλόδοξη σειρά. Το 1999, οι Times έγραψαν ότι η σειρά «ίσως είναι ότι καλύτερο έχει να δείξει η Αμερικανική ποπ κουλτούρα τα τελευταία 25 χρόνια».

Οι σειρές του ΗΒΟ που έγραψαν ιστορία-2

Ο δημιουργός της σειράς Ντέιβιντ Τσέις. (AP Photo/Diane Bondareff)

Αυτό που ακολούθησε ήταν μία «τηλεοπτική επανάσταση» που βοήθησε το HBO να καθιερωθεί. Ο συγγραφέας και παραγωγός Ντέιβιντ Τσέις της σειράς θέσπισε την χρήση του λογοτεχνικού συμβολισμού, του κινηματογραφικού στιλ και των αντί-ηρώων στην τηλεόραση.

Curb Your Enthusiasm (2000-present)

Δύο χρόνια μετά το τέλος του πρωτοποριακού και επιτυχημένου «Seinfeld», ο Λάρι Ντέιβιντ, δημιουργός της σειράς, πρότεινε στο HBO μία νέα σειρά, βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στην ζωή του.

Η σειρά βασισμένη στις λεπτομέρειες της καθημερινότητας του δημιούργού της έθεσε υψηλά τον πήχη για όλες τις κωμωδίες που ακολούθησαν.

Game of Thrones (2011-present)

Στην κριτική της το 2011, η Τζίνια Μπελαφάντε, κριτικός των New York Times, έγραψε ότι στην τηλεοπτική μεταφορά των βιβλίων του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν «η υπόθεση είναι μπερδεμένη χωρίς να προσφέρει κάτι σπουδαίο πέρα από ισχνά διατυπωμένες ιδέες ότι ο πόλεμος είναι κακός, οι ενδοοικογενειακές σχέσεις είναι ύπουλες και η εξουσία είναι ελκυστική».

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει πλέον.

Οι σειρές του ΗΒΟ που έγραψαν ιστορία-3

Στιγμιότυπο από το Game of Thrones.

Αν και αληθεύει ότι υπάρχουν αρκετοί χαρακτήρες, βασίλεια και ιστορίες για να προκαλέσουν πονοκέφαλο στους τηλεθεατές, η σειρά των Ντέιβιντ Μπένιοφ και Ντι Μπι Βάις ίσως είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του δικτύου.

Ακόμα και όσοι δεν ενθουσιάζονται από τους δράκους έχουν απορροφηθεί από την πλοκή της σειράς, της οποίας ο τελευταίος κύκλος θα προβληθεί τον Απρίλιο.

Girls (2012-17)

«Δεν θέλω να υπερβάλλω, αλλά νομίζω πώς είμαι φωνή της γενιάς μου», δηλώνει η Χάνα, την οποία υποδύεται η Λένα Ντάνχαμ, στο πρώτο επεισόδιο του «Girls».

H «ατάκα» αυτή περικλείει την κωμική εμμονή της Χάνα Χόρβαθ, μίας 20χρόνης συγγραφέας προσπαθεί να «βρει τον εαυτό της» στην Νέα Υόρκη, μαζί με τις τρεις φίλες της.

Πολλοί θεωρούν το «Girls» πρωτοποριακό λόγω του τρόπου με τον οποίο απεικόνισε τις άβολες και αμήχανες σεξουαλικές στιγμές. Εχουν γραφτεί πολλά για την έλλειψη μειονοτήτων στην σειρά, η οποία παρουσιάζει το Μπρούκλιν μέσα από τα μάτια τεσσάρων λευκών γυναικών.

Veep (2012-present)

Ένα μισάωρο τη φορά, η Σελίνα Μέγιερ και το αδέξιο προσωπικό της προσπαθούν να τα καταφέρουν στον Λευκό Οίκο.

Στην μάλλον πιο έξυπνη «τηλεοπτική ματιά» μέσα στο Λευκό Οίκο η Μέγιερ, την οποία υποδύεται η Τζούλια Λούις Ντρέιφους δεν παίρνει τον σεβασμό που αξίζει, κυρίως λόγω της ανικανότητας του προσωπικού της. Είναι μία κυνική και γρήγορη σειρά, στην οποία δεν μπορείς να κοιτάς το κινητό σου.

Big Little Lies (2017-present)

Ο πρώτος κύκλος της σειράς επικεντρώνεται στην ζωή ενός πλούσιου ζευγαριού, το οποίο ζει στο Μόντερεϊ της Καλιφόρνια. Όλα τα μέλη της οικογένειας είναι ύποπτα για ένα έγκλήμα που συμβαίνει στην πόλη.

Η Ρις Γουίδερσπουν και η Νικόλ Κίντμαν δίνουν μία κινηματογραφική μαγεία στην σειρά. Η σειρά αναμένεται να γίνει πιο λαμπερή καθώς στη δεύτερη σεζόν στο καστ θα προστεθεί και η Μέριλ Στριπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή