Υπερήρωες και «θείος» Γουόλτ στο μενού του Disney+

Υπερήρωες και «θείος» Γουόλτ στο μενού του Disney+

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπλίσατε, σκοπεύσατε, πυρ! Κάπως έτσι και δίχως μεγάλη δόση υπερβολής, μπορεί να περιγραφεί αυτή τη στιγμή η κατάσταση στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της παγκόσμιας διαδικτυακής τηλεόρασης. Ολοι οι μεγάλοι παίκτες είναι πια στις θέσεις τους, τα «όπλα» έχουν παρουσιαστεί και το κυνήγι (του Netflix) ξεκινά. Στην εποχή κατά την οποία η οικιακή διασκέδαση επισκιάζει καταναλωτικά σχεδόν όλες τις υπόλοιπες μορφές, η (όχι και τόσο πια) μικρή οθόνη έχει ρόλο πρωταγωνιστή, κάτι που πλέον αναγνωρίζουν και οι πιο… παραδοσιακές δυνάμεις. Μια τέτοια είναι ο κολοσσός της Ντίσνεϊ, η οποία, αφού εξασφάλισε την κυριαρχία της στον χώρο του σινεμά, μπήκε από εχθές και επίσημα σε εκείνον της τηλεόρασης. Τουλάχιστον σε επίπεδο ανακοινώσεων, αφού το Disney+ θα σερβιριστεί στο αμερικανικό κοινό στις 12 Νοεμβρίου, ενώ στα μέρη μας αναμένεται πιθανότατα κοντά στο 2021. Αλήθεια, δεν φανερώνει κάποια έλλειψη φαντασίας αυτό το «plus» του ονόματος, που είναι ολόιδιο με εκείνο της επίσης νεοφερμένης Apple TV+;

Ως γνωστόν, ο έτερος τεχνολογικός γίγαντας από την Καλιφόρνια παρουσίασε, λιγότερο από ένα μήνα πριν, τη δική του πλατφόρμα, φιλοδοξώντας να αποσπάσει κάποιο σοβαρό κομμάτι από την ευωδιαστή πίτα του streaming, την οποία μέχρι τώρα μονοπωλεί σχεδόν το Netflix. Το ίδιο ουσιαστικά θέλει να κάνει και η Ντίσνεϊ, στοχεύοντας ωστόσο σε ένα κάπως διαφορετικό κομμάτι του κοινού. Από όσα ανακοινώθηκαν εχθές τα ξημερώματα, φαίνεται πως η δημιουργός του Μίκι Μάους επιδιώκει βασικά να μεταφέρει την ήδη κεκτημένη δυναμική της στην αίθουσα, μέσα και στα σπίτια του κόσμου.

Με λίγα λόγια: το πιο επιτυχημένο, μακράν, σύνολο ταινιών της τελευταίας δεκαετίας είναι οι βασισμένες σε κόμικς. Ορίστε, λοιπόν, μια αλυσίδα τηλεοπτικών σειρών με ήδη γνωστούς ήρωες της Marvel, όπως ο Λόκι (Τομ Χίντλεστον) από το σύμπαν του «Τhor» ή η Scarlet Witch (Ελίζαμπεθ Ολσεν) και ο Vision (Πολ Μπέτανι) από εκείνο των «Εκδικητών». Φυσικά και ο θρυλικός «Πόλεμος των Αστρων» δεν θα μπορούσε να μείνει απέξω. Το «Mandalorian», που γυρίζεται ήδη, θα είναι μια σειρά τοποθετημένη χρονικά κάπου ανάμεσα στις ταινίες «Η επιστροφή των Τζεντάι» και «Η Δύναμη Ξυπνάει». Ολα τα παραπάνω αποτελούν τμήμα των συνολικά 25 πρωτότυπων σειρών και των 10 ταινιών που θα γεμίσουν την πλατφόρμα τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, ενώ σταδιακά θα ενισχυθούν από τουλάχιστον 100 ακόμα πρόσφατες ταινίες (όλες οι μεγάλες παραγωγές Disney, Marvel, Pixar, Lucas Arts) και 400 παλαιότερες από τον απέραντο κατάλογο του «θείου» Γουόλτ.

Και τώρα στα πιο σοβαρά. Θα καταφέρει το Disney+ να απειλήσει την κυριαρχία του Netflix; Με ανταγωνιστική τιμή συνδρομής στα 7 δολάρια μηνιαίως, έναντι των 9 που είναι το φθηνότερο πακέτο του δεύτερου, ξεκινά σίγουρα καλά. Επιπλέον, όπως είπαμε, διαθέτει περιεχόμενο ήδη δημοφιλές, που μπορεί να αποφέρει καρπούς από την πρώτη μέρα λειτουργίας και να τροφοδοτήσει μια μακρά σειρά από spinoff, σίκουελ και reboot, δίχως ιδιαίτερο δημιουργικό κόπο. Από την άλλη, ο τεράστιος πια όγκος, πρωτότυπου και μη, περιεχομένου του Netflix είναι πρακτικά ασυναγώνιστος, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Στην πραγματικότητα πάντως δεν πρόκειται τόσο για σύγκρουση όσο για περαιτέρω επέκταση μιας αγοράς που βαδίζει ταχύτατα προς τον υπερκορεσμό. Είναι αυτά καλά νέα για το (ποιοτικό) μέλλον της τηλεόρασης και του σινεμά; Αν το Disney+ για κάθε 10 κόμικς μπορεί να μας φέρει και 1-2 «Ρόμα», τότε η απάντηση ίσως και να είναι θετική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή