Η μικρή οθόνη τολμάει και οι υπερήρωες τρέχουν να κρυφτούν

Η μικρή οθόνη τολμάει και οι υπερήρωες τρέχουν να κρυφτούν

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουμε σχολιάσει κατά καιρούς το πώς η σημερινή τηλεόραση κατορθώνει να πιάσει τον παλμό των σύγχρονων κοινωνικών εξελίξεων σε μεγαλύτερο βαθμό από τον κινηματογράφο. Σειρές όπως το βρετανικό «Fleabag» ή το «Black Mirror», που είναι πια παραγωγής Netflix, μοιάζουν κατευθείαν βγαλμένες από τη σύγχρονη καθημερινότητα, με τις ελπίδες και τους εφιάλτες της. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το «Euphoria», τη νέα εφηβική σειρά του HBO, που έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στις ΗΠΑ με την τόλμη της. Εφηβική που λέει ο λόγος, μιας και τα όσα προβάλλονται εκεί θα αρκούσαν για να εξορίσουν οποιαδήποτε ταινία σε… μεταμεσονύκτια διανομή.

Με τη σειρά όμως: βασική πρωταγωνίστρια είναι η Ρου (την υποδύεται εξαιρετικά η Ζεντάγια του τελευταίου «Spider-Man»), μια μαθήτρια λυκείου με ένα σωρό προβλήματα στο κεφάλι της. Ναρκωτικά (κυρίως χάπια), πατρική απουσία, προβληματική ερωτική ζωή, ακόμα περισσότερα ναρκωτικά. Γύρω της συμμαθητές και περίπου φίλοι· ένας δημοφιλής σταρ των αθλημάτων με παιδικά τραύματα και σκοτεινά μυστικά, μια ονειροπόλα νεοφερμένη που βγαίνει σεξουαλικά ραντεβού στα τυφλά, μια ντροπαλή κοπέλα που γίνεται πρωταγωνίστρια του Pornhub κ.ο.κ. Καθένας αποκτά πιο κεντρικό ρόλο για ένα επεισόδιο, όπως γινόταν στο επίσης εφηβικό –και υπέροχο– «Skins».

Το σημείο-κλειδί εδώ, όπως είπαμε, είναι ο σκληρός ρεαλισμός. Το Τηλεοπτικό Συμβούλιο Γονέων (υπάρχει τέτοιο στην Αμερική) έπαθε ελαφρά παράκρουση όταν σε μια σκηνή αποδυτηρίων του δεύτερου επεισοδίου εμφανίστηκαν να… ανεμίζουν καμιά τριανταριά ανδρικά μόρια· η χρήση ναρκωτικών, το άγριο σεξ κ.λπ. είναι ρουτίνα και όλα αυτά θυμίζουμε πως αφορούν μαθητές λυκείου. Από την άλλη, ρεαλιστικά, η σημερινή πραγματικότητα δεν απέχει και πολύ. Στο προ εικοσαετίας «American Pie», που ήταν και τολμηρό, οι τέσσερις φίλοι είχαν ως στόχο να χάσουν την παρθενιά τους πριν από την αποφοίτηση. Στο σχολείο του «Euphoria» μάλλον θα τους είχαν κρεμάσει κουδούνια. Τολμηρή με τον τρόπο της όμως είναι και η νέα σειρά του Amazon. Ισως και παραπάνω μάλιστα, αφού το «The Boys» δεν τα βάζει με πουριτανικά τηλεοπτικά ήθη, αλλά με τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες της μικρής και της μεγάλης οθόνης: τους υπερήρωες. Στο ευφυέστατο σενάριό του, το οποίο υπογράφει μεταξύ άλλων και ο Σεθ Ρόγκεν, περιγράφεται ένας κόσμος όπου εκατοντάδες ήρωες –με κορυφαία την ομάδα των Επτά– εργάζονται επαγγελματικά για λογαριασμό της Vought, μιας τρομερά κερδοφόρας εταιρείας που συντονίζει τη δράση τους. Θέλεις, ως δήμαρχος της Ατλάντας, να καθαρίσεις την πόλη σου από την εγκληματικότητα; Στην προσιτή τιμή των 300 εκατομμυρίων δολαρίων προσλαμβάνεις έναν υπερήρωα να κάνει τη δουλειά…

Κάτω ωστόσο από τη λάμψη, τα θεματικά πάρκα, τα παιχνίδια, τις ταινίες (σας θυμίζει τίποτα;) και τη λατρεία του κόσμου, υπάρχει μια σάπια, αλαζονική και απίστευτα κυνική πραγματικότητα. Οταν ο νεαρός Χιούι θα δει την κοπέλα του να παρασύρεται και να διαμελίζεται μπροστά του από έναν υπερήρωα που κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, δίχως καμιά συνέπεια για εκείνον, αποφασίζει να ζητήσει εκδίκηση. Μαζί με μια ομάδα περιθωριακών ημι-εγκληματιών, θα κηρύξει αντάρτικο ενάντια στους δημοφιλέστατους ήρωες, με στόχο να τους ξεσκεπάσει.

Το μαύρο χιούμορ συναντά τη δράση σε μια συναρπαστική σάτιρα πάνω στο σημερινό χολιγουντιανό σύστημα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό εκφράζεται από τον χείμαρρο των κομίστικων μεταφορών. Τα σχόλιά του όμως δεν περιορίζονται εκεί. Ο παράλογος ανταγωνισμός που κυριαρχεί στην κοινωνία, στην εργασία, στον αθλητισμό κ.ο.κ. αποκτά άλλες διαστάσεις όταν δύο υπερήρωες κοντράρονται για τον τίτλο του γρηγορότερου ανθρώπου στον κόσμο, σε έναν αγώνα με χιλιάδες θεατές, που διαρκεί μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή