Νέος «Αρχοντας», χωρίς… δαχτυλίδια

Νέος «Αρχοντας», χωρίς… δαχτυλίδια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την επίσημη αυλαία του «Game of Thrones» –για μερικούς και πριν από αυτή– μία είναι η τηλεοπτική σειρά που όλοι οι λάτρεις του φανταστικού περιμένουν με ανυπομονησία: ο «Αρχοντας των Δαχτυλιδιών». Ολοι εμείς που μεγαλώσαμε στην αρχή του νέου αιώνα, ανάμεσα στις επικές ταινίες του Πίτερ Τζάκσον και φυσικά τα μοναδικά βιβλία του Τόλκιν, θέλουμε… κι άλλο.

Και αν σε κάποιους μοιάζει αρνητική η πρόσφατη είδηση πως ο οργανισμός που διαχειρίζεται την κληρονομιά του Βρετανού συγγραφέα απαγόρευσε στην παραγωγό της σειράς, Amazon, να χρησιμοποιήσει σεναριακά τη συγκεκριμένη πλοκή του «Αρχοντα», με μια δεύτερη σκέψη ίσως να μην είναι και τόσο.

Με τη σειρά όμως: ήδη από το 2017, η διαδικτυακή πλατφόρμα της Amazon κέρδισε τη μάχη από το Netflix για τα δικαιώματα της επικής ιστορίας, έναντι 250 εκατ. δολαρίων. Από ό,τι φαίνεται όμως αυτό το (διόλου ευκαταφρόνητο) ποσό αγόρασε μόνο το… όνομα και όχι το σύνολο του έργου, στο οποίο αναφέρεται ο «Αρχοντας» και εξελίσσεται στην Τρίτη Εποχή του φανταστικού κόσμου του Τόλκιν.

Με την Πρώτη Εποχή να εξιστορεί τα γεγονότα που περιγράφονται στο «Σιλμαρίλιον», ένα περίτεχνο έπος που πάντως αποτελεί ξεχωριστή ενότητα, αυτή που απομένει στους συντελεστές της νέας σειράς είναι η Δεύτερη. Οχι και λίγο μια και η συγκεκριμένη περίοδος καλύπτει κάτι λιγότερο από 3.500 χρόνια· επιπλέον έχει αναλυθεί ελάχιστα από τον ίδιο τον Τόλκιν, ο οποίος πάντως πρόλαβε να σκιαγραφήσει στα χρονολόγιά του τα σημαντικά γεγονότα που τη σημαδεύουν.

Το βασικότερο από αυτά είναι η πτώση του Νούμενορ, τόπου καταγωγής των ευγενών Ανθρώπων (σαν τον Αραγκορν) που βλέπουμε και στον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών». Επειτα από επικούς πολέμους, η σπουδαία πολιτεία θα παρακμάσει όταν θα οδηγηθεί σε ολέθριες αποφάσεις, επηρεασμένη από τον λαοπλάνο –και επίσης γνωστό μας– Σάουρον. Οπως καταλαβαίνει κανείς, ακόμα και οι σύγχρονες προεκτάσεις είναι υπαρκτές, ωστόσο αυτό που μετράει περισσότερο είναι εκείνοι που θα συνθέσουν τελικά την ιστορία να μείνουν πιστοί στο πνεύμα του Τόλκιν, αλλά και στον κινηματογραφικό δρόμο που χάραξε ο Τζάκσον. Αλλωστε με συνολικό μπάτζετ-ρεκόρ που αναμένεται να αγγίξει το 1 δισ. δολάρια για 22 επεισόδια, θα ήταν κρίμα να γίνει διαφορετικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή