ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η μαγειρική στο μπλέντερ του κανιβαλισμού

Η μαγειρική στο μπλέντερ του κανιβαλισμού

Από συνταγές του πεντάλεπτου για ένα γρήγορο γεύμα και τους μάγειρες που ανακαλύπτουν ξανά και ξανά τοπικές συνταγές σε λαγκάδια και ραχούλες μέχρι τα ριάλιτι με σεφ που κάνουν παρατηρήσεις, διατάζουν και φωνάζουν σε βουρκωμένους παίκτες με τατουάζ μανίκια, οι οποίοι ονειρεύονται μια θέση σε ένα αστεράτο, μισελενάτο, εστιατόριο, το φαγητό έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές της τηλεόρασης. Μεγάλα δίκτυα στέλνουν μάγειρες σε ζούγκλες, δάση και απομονωμένες περιοχές ανά τον κόσμο και μαγειρεύουν στη φύση, η ιστορία κάθε φαγητού, από το ψωμί μέχρι το σάντουιτς και τη σοκολάτα, έχει αναλυθεί σε δεκάδες ώρες πανάκριβων γυρισμάτων και εκπομπών, τα super foods γίνονται ανάρπαστα, διαβάζουμε ιστορίες επιτυχίας (και αποτυχίας) διάσημων σεφ, ενώ όλοι ζητάμε brunch και αυγά μπένεντικτ σαν αυτά που είδαμε στην τηλεόραση. Αν όμως υπάρχει ένα συστατικό κοινό σε όλες τις τηλεοπτικές συνταγές, είναι ότι μερικά ωμά υλικά γίνονται μαγειρεμένο φαγητό. Μέχρι τώρα.

Εχει μερικές μέρες που βγήκαν τα μαχαίρια όταν έγινε γνωστό ότι στην Αμερική ετοιμάζεται ένα νέο μαγειρικό σόου που θα παρουσιάζει ο γνωστός ηθοποιός Τίτους Μπέργκες με τίτλο «Dismantled» (Διαλυμένο) σε μια νέα συνδρομητική πλατφόρμα, το Quibi. Ποια είναι η διαφορά; Ο Μπέργκες, όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα, θα μαζεύει στο στούντιο μερικούς διάσημους σεφ, θα τους δένει τα μάτια και θα τρώνε κυριολεκτικά «στα μούτρα» ένα πιάτο έτοιμου φαγητού που θα εκτοξεύει ένα μικρό κανόνι (food canon). Ο σκοπός είναι να ταυτοποιήσει ο κάθε σεφ τα συστατικά του πιάτου όσο αυτά θα τρέχουν στο πρόσωπό του και στα ρούχα του και όποιος καταλάβει τι σάλτσα καλύπτει τη μύτη και τα μάγουλά του και τι μπορεί να είναι αυτά τα κομματάκια που μασουλάει θα κερδίζει ένα χρηματικό έπαθλο.

Ο κορεσμός

Είναι χαρακτηριστικό της τηλεόρασης γενικά να κανιβαλίζει το προϊόν της και αφού το μασήσει καλά να το «φτύνει», οσονούπω και στο πρόσωπο ενός επαγγελματία σεφ. Το έχουμε δει με παλαιότερες τάσεις και εκπομπές και μάλλον έφτασε η σειρά του φαγητού και της μαγειρικής να περάσει από τον μύλο που αλέθει τα πάντα και βγάζει έναν χυλό, ακόμη και αν είναι μοριακής κουζίνας. Μήπως το σύστημα έχει κορεστεί, ο κόσμος βαρέθηκε και πια θα τηγανίζουμε μόνο πατάτες; Τουλάχιστον θα γλιτώσουμε απ’ όλες τις φωτογραφίες με πιάτα έτοιμα να παρουσιαστούν αντί να φαγωθούν. Πόσες πατάτες να φωτογραφίσεις;