Οταν η πραγματική ζωή γίνεται δράμα για τη βία κατά των γυναικών

Οταν η πραγματική ζωή γίνεται δράμα για τη βία κατά των γυναικών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Yπάρχει ένα λεπτό σημείο πάνω στο οποίο ισορροπεί δεξιοτεχνικά η νέα σειρά του Netflix «Απίστευτο» (Unbelievable): Σχολιάζει ένα κοινωνικό φαινόμενο, τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών, που παραμένει φλέγον χωρίς να κάνει προπαγάνδα, και αντιμετωπίζει τον βιασμό με ρεαλισμό, χωρίς η κάμερα να γίνεται ούτε στιγμή ηδονοβλεπτική. Και μόνον αυτά τα δύο αρκούν για να παρακολουθήσει κανείς τη συγκεκριμένη αστυνομική ιστορία, που από την αρχή διευκρινίζει ότι βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Το τηλεοπτικό σενάριο αποτελεί την τηλεοπτική μεταφορά –σε οκτώ επεισόδια– του βραβευμένου με Πούλιτζερ ρεπορτάζ «Un Unbelievable Story of Rape» που δημοσιεύθηκε στο site ερευνητικής δημοσιογραφίας Pro Publica, και αφορούσε μια νεαρή κοπέλα από την Ουάσιγκτον, που ισχυρίστηκε ότι την έδεσαν και τη βίασαν στο υπνοδωμάτιό της, πριν αλλάξει την κατάθεσή της αρνούμενη ότι δέχθηκε οποιαδήποτε επίθεση.

Βασισμένη σε αυτήν τη δημοσιογραφική έρευνα η σειρά ξεκινά με την ιστορία μιας έφηβης που καταγγέλλει ότι βιάστηκε και συναντά δύο άνδρες αστυνομικούς που έχουν αναλάβει να διαλευκάνουν την υπόθεσή της. Καθώς τα γεγονότα εξελίσσονται, η κεντρική ηρωίδα αποκαλύπτει την ευάλωτη προσωπικότητά της, τα παιδικά της τραύματα που δεν έχουν επουλωθεί, την ανασφάλεια που εντείνεται από την άγρια επίθεση που υπέστη. Κατά την εξέλιξη της έρευνας το γεγονός συσκοτίζεται από τους φόβους της και η κατάθεσή της σταδιακά αναιρείται. Τι συνέβη πραγματικά; Μήπως εντέλει φαντάστηκε το περιστατικό, ή ακόμη χειρότερα, μήπως επινόησε τον βιασμό επιδιώκοντας να γίνει το κέντρο της προσοχής;

Οι απαντήσεις δεν δίνονται άμεσα, αλλά έμμεσα, μέσω της εργασίας που κάνουν δύο γυναίκες ντετέκτιβ της αστυνομίας σε άλλη υπόθεση βιασμού τρία χρόνια αργότερα. Και αυτά τα πρόσωπα είναι υπαρκτά. Πρόκειται για την αστυνομικό Κάρεν Ντιβάλ που υποδύεται η Μέριτ Γουίβερ και την Γκρέις Ράσμουσεν που «παίζει» η Τόνι Κολέτ. Οι σεναριογράφοι δεν θέλησαν να δώσουν στις πρωταγωνίστριες τα ονόματα των αληθινών προσώπων για μια σειρά με υψηλή θεαματικότητα που συνήθως εξασφαλίζει το Netflix. Οι δύο ηθοποιοί –έμπειρες, ταλαντούχες και διακεκριμένες–, δημιουργούν ένα ταιριαστό δίδυμο, που βρίσκεται στον αντίποδα όλων των «μάτσο» μπάτσων που έχουμε συνηθίσει στο σινεμά, χωρίς να υστερούν σε πάθος για τη δουλειά τους.

Σε σχέση με άλλες σειρές της πλατφόρμας, οι σκηνές της βίας και των αστυνομικών ανακρίσεων είναι πολύ περιορισμένες. Οπου χρησιμοποιούνται, υπάρχουν ουσιαστικά για να αντιπαραβάλλουν τον τρόπο που πραγματοποιείται η έρευνα αλλά και η εξέταση του θύματος από τους αστυνομικούς διαφορετικού φύλου. Το «Unbelievable» αναφέρεται πάνω από όλα στο πώς η Δικαιοσύνη και η κοινωνία αντιμετωπίζουν το θέμα του βιασμού, και κυρίως τα θύματα που, σαν τη μικρή Αντλερ, νιώθουν συχνά ευάλωτα και αποπροσανατολισμένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή