Σουρεαλιστικός, απρόβλεπτος, αυθάδης Νέος Πάπας

Σουρεαλιστικός, απρόβλεπτος, αυθάδης Νέος Πάπας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνας πολύ αγαπητός Πάπας βρίσκεται σε κώμα. Η νεαρή καλόγρια που πλένει με φροντίδα το σφριγηλό σώμα του, αυνανίζεται πριν τα χέρια της προλάβουν να στεγνώσουν από το νερό. Δόκιμες μοναχές τις μικρές ώρες της νύχτας χορεύουν αισθησιακά κάτω από τα φώτα νέον ενός γιγάντιου σταυρού. Ενας βραχύβιος Πάπας ανοίγει τις πύλες, τις πολυτελείς αίθουσες και τους κήπους του Βατικανού στους πρόσφυγες και υπόσχεται να μοιράσει στους φτωχούς του κόσμου τα πλούτη των καρδιναλίων και των «άγιων» ταμείων. Ενας μοναχικός, ευαίσθητος, πομπώδης, καταθλιπτικός Αγγλος αριστοκράτης, φίλος της Μέγκαν Μαρκλ και θαυμαστής της Σάρον Στόουν και του Μέριλιν Μάνσον, γίνεται ο νέος επικεφαλής της Αγίας Εδρας.

Σουρεαλιστική, απρόβλεπτη, αυθάδης, αισθησιακή η νέα σειρά του Πάολο Σορεντίνο «The Νew Pope», είναι χάρμα οφθαλμών. Ο Ιταλός δημιουργός, τρία χρόνια αφότου έκανε θεαματικό ντεμπούτο στην τηλεόραση με το «The Υoung Pope», επιστρέφει για να σκανδαλίσει, να διασκεδάσει, να μαγέψει με την υπέροχη κινηματογράφηση και το καλλιτεχνικό του όραμα. Πρόκειται για μια παραγωγή των Sky, HBO, Canal+, που στην Ελλάδα προβάλλεται από την Cosmote TV.

Η σειρά είναι μια συναρπαστική αλληλουχία εκπληκτικών σκηνών, οργανικά δεμένων μεταξύ τους, κάθε μία από τις οποίες έχει καδραριστεί, φωτιστεί, χρονομετρηθεί με προσοχή και φροντίδα και η ομορφιά του αποτελέσματος κόβει την ανάσα. Κάθε σκηνή διαθέτει μεγαλοπρέπεια, κομψότητα, φινέτσα. Αυτό που κάνει όμως τη δουλειά του Σορεντίνο στο «The Νew Pope» ιδιοφυή είναι η συνύπαρξη του δράματος και της κωμωδίας, της ονειρικής ατμόσφαιρας και της σκληρής πραγματικότητας, του θείου και του ανθρώπινου, στον ίδιο χρόνο, σε παράλληλες διαδρομές, σε διαδοχικά στιγμιότυπα.

Αποτυπώνοντας την πολυτέλεια του Βατικανού, απογυμνώνει τους λειτουργούς του, μιλά για τη θρησκευτικότητα και την ευλάβεια, αλλά και για τα σεξουαλικά σκάνδαλα, τον πλούτο, την απληστία και τα παιχνίδια εξουσίας. Πίσω από κάθε θρησκευτικό λειτουργό μεριμνά να δείξει ότι υπάρχει ένας άνθρωπος με σάρκα και οστά – κυρίως σάρκα. Σίγουρα κλείνει το μάτι λίγο κατεργάρικα όταν «ντύνει» με ποπ ή dance μουσική σκηνές θρησκευτικής κατάνυξης ή όταν ακολουθεί με την κάμερα τον Πάπα Τζουντ Λο καθώς περπατά με λευκό μποξεράκι στην παραλία του Λίντο(!), ταυτόχρονα όμως δημιουργεί σκηνές «αποσυμπίεσης», οάσεις μιας μυστικής συνομιλίας του με τους τηλεθεατές. Ζητήματα όπως η τρομοκρατία, το προσφυγικό, το Brexit, τα σεξουαλικά σκάνδαλα, που, όπως λέει ένας από τους χαρακτήρες, «αγγίζουν δημοκρατικά το σύνολο της εκκλησιαστικής ιεραρχίας», η διαφθορά, οι σέχτες επανέρχονται συχνά. Ο Τζουντ Λο εμφανίζεται φυσικά και σε αυτόν τον κύκλο γοητευτικός, σαρωτικός, λαοπλάνος, στον ρόλο του Πάπα Πίου XII. Αυτός, όμως, που κλέβει την παράσταση είναι ο «New Pope» ή Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙΙ, Τζον Μάλκοβιτς, ο οποίος δείχνει να απολαμβάνει κάθε λεπτό της εκπληκτικής ερμηνείας του. Σταθερές αξίες της σειράς παραμένουν ο άνθρωπος του παρασκηνίου, γραμματέας του κράτους, καρδινάλιος Βοϊέλο (τον υποδύεται αριστοτεχνικά ο Σίλβιο Ορλάντο), η υπεύθυνη μάρκετινγκ της Αγίας Εδρας, Σοφία (στον ρόλο η Σεσίλ ντε Φρανς) και ο καρδινάλιος Γκουτιέρες (εξαιρετική ερμηνεία του Χαβιέ Καμάρα). Και τα εννέα επεισόδια της σειράς έχει σκηνοθετήσει ο οσκαρικός σκηνοθέτης, που υπογράφει και το σενάριο, σε συνεργασία με τους Ουμπέρτο Κονταρέλο και Στέφανο Μπίζεζ.

Το «The New Pope» προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 22.00 στο Cosmote series HD και στο Cosmote TV Plus.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή