Ποιοτικές προβολές για παιδιά στην… ώρα τους

Ποιοτικές προβολές για παιδιά στην… ώρα τους

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μεγάλο στοίχημα των ημερών, όσον αφορά τις οικογένειες που μένουν σπίτι, είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Με τα σχολεία κλειστά και τον πειρασμό του τάμπλετ πιο προφανή από ποτέ, η αποβλάκωση δεν θέλει και πολύ για να χτυπήσει την πόρτα.

Μία από τις πρωτοβουλίες που μπορούν να την αποτρέψουν –ή έστω να την περιορίσουν– ανήκει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το οποίο εδώ και μερικές ημέρες διοργανώνει δωρεάν διαδικτυακές προβολές επιλεγμένων ταινιών για όλη την οικογένεια, αλλά και για εκπαιδευτικούς.

«Η δράση του OIFF Online Cinema έχει δύο σκέλη: από τη μία, απευθυνθήκαμε στην εκπαιδευτική κοινότητα, με την οποία ούτως ή άλλως συνεργαζόμαστε για την προβολή ταινιών σε σχολεία· τώρα, μέσω και του προγράμματος τηλεκπαίδευσης που αρχίζει να εφαρμόζεται, δίνουμε στους δασκάλους τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και αυτό το εργαλείο, στα εξ αποστάσεως μαθήματά τους. Από την άλλη, υπάρχουν οι δωρεάν προβολές για το ευρύ κοινό στη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook. Εκεί, οι μικροί και οι μεγάλοι που συντονίζονται θα βρουν ποιοτικούς τίτλους από την ταινιοθήκη μας, με μια οπτική που εγώ αποκαλώ “σινεφίλ για παιδιά”», μας λέει ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής, Παντελής Παντελόγλου.

Μέσα όμως στον κυκεώνα του διαθέσιμου υλικού (πλατφόρμες, YouΤube, συνδρομητικές κ.ο.κ.), τι διαφορετικό μπορούν να προσφέρουν οι συγκεκριμένες προβολές; «Η δική μας άποψη είναι πως τα παιδιά δεν είναι “χαζά”, δεν χρειάζονται δηλαδή ένα σινεμά περιορισμένης κατανόησης. Αντιθέτως, είναι ικανά να αντιληφθούν όλα τα ζητήματα, αρκεί ο δημιουργός του φιλμ να βρει τον κατάλληλο τρόπο να τα εκφράσει. Τέτοια έργα θα βρει κανείς εδώ, ξένα της πρόσφατης παραγωγής αλλά και ελληνικά που ξαναθυμόμαστε».

Η άλλη πρωτοτυπία της δράσης είναι το… ωράριο. Εδώ δεν έχουμε σινεμά on demand, αλλά καθημερινά κινηματογραφικά ραντεβού στις 11 π.μ. και στις 6 μ.μ. «Οι ταινίες προβάλλονται σε συγκεκριμένες ώρες και έτσι πιστεύουμε πως δίνουμε και μιαν αίσθηση κανονικότητας στον θεατή, κάτι που θα το προγραμματίσει και θα το περιμένει μέσα στη μέρα του», καταλήγει ο κ. Παντελόγλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή