Διδασκαλία σε «αρένα» και ειδύλλιο σε… σφαγείο

Διδασκαλία σε «αρένα» και ειδύλλιο σε… σφαγείο

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαθητική ζωή

ΔΡΑΜΑ (2020)

Σκηνοθεσία: Μεντί Ιντίρ, Γκραντ Κορπς Μαλαντέ

Ερμηνείες: Ζιτά Χανρό, Λίαμ Πιρόν, Σουφιάν Γκεράμπ

Από τις ξενόγλωσσες ταινίες του Netflix, το μεγαλύτερο ίσως ενδιαφέρον έχουν οι γαλλόφωνες, οι οποίες συχνά διακρίνονται και για το κοινωνικό τους περιεχόμενο. Μια τέτοια είναι και η «Μαθητική ζωή», της οποίας η δράση εκτυλίσσεται σε ένα σχολείο του προαστίου Σεντ Ντενί του Παρισιού. Εκεί, σε μια περιοχή όπου κυριαρχούν οι μετανάστες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, η Σαμιά φτάνει για να εργαστεί ως επικεφαλής σχολική σύμβουλος. Σύντομα θα καταλάβει πως το συγκεκριμένο γυμνάσιο και λύκειο είναι λίγο πιο… άγριο από όσα έχει συνηθίσει. Το γαλλικό φιλμ ξεκινά από τις αίθουσες διδασκαλίας, προκειμένου να περιγράψει μια κοινωνία, αυτή των παρισινών προαστίων, η οποία ζει με τους δικούς της ιδιαίτερους ρυθμούς και κανόνες. Επίκεντρο είναι το τμήμα όπου έχουν μαζευτεί οι πιο αδύναμοι μαθητές. Οπως διαπιστώνει ωστόσο η Σαμιά, κι εκεί υπάρχουν παιδιά με πολλές δυνατότητες, καταδικασμένα όμως σε μια ζωή φτώχειας και, μαθηματικά, βέβαιης εγκληματικής συμπεριφοράς. Γενικώς το θετικό της ταινίας είναι η απουσία άσπρου-μαύρου· δάσκαλοι που (φαινομενικά) πρέπει να επιβιώσουν σε μια καθημερινή «αρένα», αλλά και μαθητές με ελάχιστες πραγματικές ευκαιρίες αποτελούν όλοι μέλη ενός συστήματος που πασχίζει να λειτουργήσει για μια καλύτερη μέρα.

Η ψυχή και το σώμα

ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2017)

Σκηνοθεσία: Ιλντιγκο Ενιέντι

Ερμηνείες: Αλεξάντρα Μπορμπέλι, Τζέζα Μορσκάνι

Από τα καινούργια της πλατφόρμας του Cinobo αναμφισβήτητα ξεχωρίζει το ρομαντικό αριστούργημα της Ουγγαρέζας Ιλντιγκο Ενιέντι, το οποίο βραβεύθηκε και με τη Χρυσή Αρκτο. Ο Εντρέ και η Μαρία είναι δύο άνθρωποι εσωστρεφείς και απομονωμένοι – εκείνος λόγω εμπειριών, εκείνη εκ φύσεως. Θα γνωριστούν στο σφαγείο βοοειδών όπου εργάζονται και θα δείξουν κάποιο ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον. Το απλό ενδιαφέρον, όμως, γίνεται τεράστια έκπληξη και περιέργεια όταν συνειδητοποιούν πως κάθε βράδυ μοιράζονται το ίδιο όνειρο, στο οποίο ζουν μαζί ως ζευγάρι ελαφιών στο χιονισμένο δάσος. Η Ενιέντι αφηγείται μια απλή αλλά γεμάτη εσωτερική δύναμη ιστορία για τον ανθρώπινο δεσμό που μπορεί να ανθήσει ακόμη και στο πιο απροσδόκητο σημείο. Το φιλμ διαθέτει χιούμορ και συνετή κλιμάκωση, αποφεύγοντας τους μελοδραματισμούς.

HOME CINEMA

Μια τριγωνική σχέση με ελληνικό «άρωμα»

Trigonometry

ΚΟΜΕΝΤΙ (2020)

Σκηνοθεσία: Αθηνά-Ραχήλ Τσαγγάρη

Ερμηνείες: Αριάν Λαμπέντ, Ταλίσα Τεξέιρα, Γκάρι Καρ

Μια τολμηρή ιδέα υλοποιείται σε απολαυστική μίνι σειρά του ΒBC (στην Ελλάδα διαθέσιμη on demand μέσω Cosmote TV Plus), διά χειρός της «δικής» μας Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη.

Διδασκαλία σε «αρένα» και ειδύλλιο σε… σφαγείο-1

H Αριάν Λαμπέντ πρωταγωνιστεί στη μίνι σειρά της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη.

Η Ελληνίδα σκηνοθέτις αναλαμβάνει να ενορχηστρώσει ένα σενάριο του Ντάνκαν Μακ Μίλαν («The Crown»), σύμφωνα με το οποίο τρεις νέοι άνθρωποι συναντιούνται σε κάποιο προάστιο του σύγχρονου Λονδίνου. Η πρώην πρωταθλήτρια συγχρονισμένης κολύμβησης, Ρέι, νοικιάζει ένα δωμάτιο στο σπίτι του Κίραν και της Τζέμα, οι οποίοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με την πανάκριβη ζωή τής βρετανικής πρωτεύουσας.

Σύντομα, οι δυο τους θα αναπτύξουν μια κοινή έλξη για τη χαρισματική κοπέλα, ενώ εκείνη βρίσκει κοντά τους ανακούφιση από τα ψυχικά της βάρη και από μια νεότητα, επί της ουσίας χαμένη. Αναμενόμενα, ωστόσο, ο τριγωνικός δεσμός τους δεν είναι εύκολα αποδεκτός από τον περίγυρο.

Ολόκληρη η σειρά αποπνέει βαθιά ανθρωπιά, καθώς και μια διαρκώς παιχνιδιάρικη διάθεση, η οποία σε μεγάλο βαθμό βοηθά ώστε να διατηρηθεί και το ενδιαφέρον. Εδώ υπάρχει βέβαια αρκετό δράμα, σε συνδυασμό όμως και με μπόλικο χιούμορ που κρατά μακριά τους μελοδραματικούς τόνους.

Οι χαρακτήρες είναι σύγχρονοι και ρεαλιστικοί· το δε μπλέξιμο μεταξύ τους αντλεί σίγουρα έμπνευση από έργα όπως οι υπέροχοι «Dreamers» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και παράλληλα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για σχόλια πάνω στις σημερινές σχέσεις, ερωτικές, φιλικές ή οικογενειακές. Μπορεί τελικά αυτά να μην πηγαίνουν όσο βαθιά θα μπορούσαν, όμως παραμένουν εύστοχα και φυσικά ευπρόσδεκτα.

Οσο για τις ερμηνείες, η Αριάν Λαμπέντ σίγουρα ξεχωρίζει με τη χάρη και το γαλλικό της ιδίωμα, όμοια με σπινθήρας που πυροδοτεί τις εκρήξεις και τις κορυφώσεις της σειράς. Από κοντά και η Ταλίσα Τεξέιρα στον ρόλο της Τζέμα, του πιο ολοκληρωμένου ίσως χαρακτήρα που με την τόλμη της φέρνει πιο κοντά και τους υπόλοιπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή