Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έμαθαν… φαρσί

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έμαθαν… φαρσί

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα αεροπλάνο απογειώνεται από το Αμμάν της Ιορδανίας με προορισμό την Ινδία. Ανάμεσα στους επιβάτες ξεχωρίζει ένα ζευγάρι: ο άνδρας είναι λίγο νευρικός, μοιάζει σαν κάτι να περιμένει να συμβεί, η γυναίκα φορά νικάμπ και τα μάτια της, που αφήνει ακάλυπτα, είναι όμορφα, σκληρά, αποφασισμένα. Λίγα λεπτά μετά την απογείωση, ο κυβερνήτης ενημερώνει τους επιβάτες ότι μια βλάβη σε μία από τις μηχανές τούς αναγκάζει να προσγειωθούν εσπευσμένα στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Εκεί, η γυναίκα κατευθύνεται στις τουαλέτες, όπου αλλάζει θέση με μια νεαρή Ιρανή, η οποία φορά τα ρούχα της και επιβιβάζεται στην επόμενη πτήση προς Ινδία, ενώ η Ταμάρ (αυτό είναι το όνομά της μυστηριώδους γυναίκας) αφήνει το αεροδρόμιο και κατευθύνεται προς το κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας. Η Ταμάρ είναι πράκτορας της ισραηλινής Μοσάντ –που οργάνωσε την «εσπευσμένη» προσγείωση– και η αποστολή της είναι να ενορχηστρώσει μια ισραηλινή επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της περιοχής. Πολλά ωστόσο θα εξελιχθούν διαφορετικά από ό,τι υπολόγιζε.

Η ισραηλινή σειρά «Tehran», που κάνει πρεμιέρα στο κανάλι Kan 11 τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Αθήνα, με συμπαραγωγό την Cosmote tv – αποτελεί την πρώτη διεθνή συμπαραγωγή της στον τομέα της μυθοπλασίας και την εκτέλεση της παραγωγής ανέλαβε η ελληνική εταιρεία Blonde. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο οποίο τοποθετήθηκαν πινακίδες στην ιρανική γλώσσα, τα φαρσί, στο Πεδίον του Aρεως, στην πλατεία Θεάτρου και σε πολλά ακόμα σημεία του κέντρου της πρωτεύουσας όπου υπάρχει πολυπολιτισμική ατμόσφαιρα και χρώμα. Επίσης, από τον Ομιλο ΟΤΕ διατέθηκαν τρία κτίρια, το Διοικητικό Μέγαρο στη λεωφόρο Κηφισίας (που έγινε υπουργείο για τις ανάγκες της σειράς), το κτίριο της οδού 3ης Σεπτεμβρίου (όπου γίνονται εργασίες και χρησιμοποιήθηκε κατάλληλα ως σετ) και άλλο ένα κτίριο στην Καλλιθέα. Η σειρά έκανε αίτηση και έλαβε επιχορήγηση από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).

Το «Tehran» είναι ένα εξαιρετικά φιλόδοξο θρίλερ, το οποίο φέρει την υπογραφή του Moshe Zonder, σεναριογράφου της εξαιρετικής, επίσης ισραηλινής σειράς «Fauda», που ολοκλήρωσε τον τρίτο της κύκλο και φιγουράρει στη gallery του Netflix, το οποίο έσπευσε νωρίς να αποκτήσει τα δικαιώματα διεθνούς προβολής της. Τα δικαιώματα του «Tehran» ωστόσο, πριν ακόμη κάνει πρεμιέρα στην ισραηλινή τηλεόραση, πρόλαβε να αποκτήσει η Apple TV+, η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει πότε θα το εντάξει στην πλατφόρμα της.

Οπως έγινε εμφανές από το πρώτο επεισόδιο που διατέθηκε στους δημοσιογράφους για προβολή λίγες ημέρες πριν από την επίσημη πρεμιέρα, η σειρά έχει γοργό ρυθμό, πολλές αλλαγές χώρων δράσης, γρήγορη πλοκή. Η κεντρική πρωταγωνίστρια είναι η 22χρονη Ισραηλινή ηθοποιός Νιβ Σουλτάν, ενώ στο καστ ξεχωρίζουν o Shaun Toub («Iron Man», «Homeland») και ο Navid Negahban («24», «Homeland»). Η πρώτη σεζόν θα ολοκληρωθεί σε οκτώ ωριαία επεισόδια και θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα λάβει έγκριση και για δεύτερο κύκλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή