HOME CINEMA: Οι θρύλοι του τένις και τα αλλόκοτα σπορ

HOME CINEMA: Οι θρύλοι του τένις και τα αλλόκοτα σπορ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Borg vs McΕnroe: Ολα για

τη δόξα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2017)

Σκηνοθεσία: Γιάνους Μετς

Ερμηνείες: Σβέριρ Γκούναρσον,

Σάια Λεμπέφ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ

Από την πλατφόρμα του Cinobo διαλέγουμε μία εκ των πιο αξιόλογων «αθλητικών» ταινιών των τελευταίων ετών. Μία από τις μεγαλύτερες τενιστικές μονομαχίες όλων των εποχών μεταφέρεται στην οθόνη σε ένα φιλμ με απροσδόκητο ψυχογραφικό βάθος, που φτάνει στην ουσία του σπορ και των «ηρώων» του. Το 1980, ο ψυχρός Σουηδός Μπγιορν Μποργκ πηγαίνει στο τουρνουά του Γουίμπλεντον ως απόλυτο φαβορί. Ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να τον εκθρονίσει είναι ένας 20χρονος Αμερικανός φωνακλάς: ο Τζον Μάκενρο. Πίσω από τα λαμπερά φώτα, ωστόσο, οι δύο αθλητές κρύβουν τις δικές τους ξεχωριστές ιστορίες· αυτές που σχετίζονται με τις θυσίες που απαιτούνται στον δρόμο για τη δόξα. Ανάμεσα στη αθλητική δράση του βρετανικού Οπεν, ο σεναριογράφος Ρόνι Σάνταλ τοποθετεί εκτενή φλας μπακ της εφηβείας των δύο αθλητών και κυρίως του Μποργκ, ο οποίος αποτελεί και το μεγαλύτερο μυστήριο. Φαινομενικά βασιλιάς του αθλητικού κόσμου, ο Σουηδός είναι στην πραγματικότητα ένας άνθρωπος ξεζουμισμένος, με το βάρος της ενδεχόμενης αποτυχίας να μοιάζει ασήκωτο στους ώμους του. Ο μόνος που μπορεί στα αλήθεια να τον καταλάβει είναι ο μεγάλος του αντίπαλος στην απέναντι πλευρά του κορτ.

Εντός έδρας: τα σπορ

του κόσμου

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (2020)

Δημιουργός: Λούις Αρμπετερ

Αφήγηση: Μαρκ Στρονγκ

Στον κόσμο των παραδοσιακών –αλλά και αρκετά επικίνδυνων– αθλημάτων μας ξεναγεί η καινούργια σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix, η οποία μάλιστα διατρέχει την υφήλιο σε ένα διαπολιτισμικό ταξίδι. Στο λίκνο της Αναγέννησης, στη Βενετία, κάθε χρόνο διοργανώνεται ένα λιγότερο ευγενές τουρνουά που πάντως έχει τις ρίζες του πολλούς αιώνες πριν: το «κάλτσιο στόρικο». Σε έναν χώρο που μοιάζει αρκετά με ρωμαϊκή αρένα, δύο ομάδες συγκρούονται σε ένα παιχνίδι παρόμοιο με το αμερικανικό φούτμπολ, μείον τους… κανόνες. Με τις μπουνιές και τις κλωτσιές να πέφτουν βροχή, τα γκολ μπαίνουν κυριολεκτικά με αίμα ενώ το πλήθος ζητωκραυγάζει.

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του ιδιαίτερου σπορ, μας συστήνει τους σημερινούς πρωταγωνιστές του και βέβαια καλύπτει τον μεγάλο τελικό· το ίδιο συμβαίνει με τους περίφημους αγώνες των Χάιλαντς στη Σκωτία, τις ελεύθερες καταδύσεις στις Φιλιππίνες, τους δεξιοτέχνες του κατς στο Κονγκό, τους παλαιστές στην Ινδία και κάτι που ονομάζεται «Κοκ Μπορού» στην Κιργιζία: σε μια παραλλαγή του αριστοκρατικού πόλο, οι εκπληκτικοί ντόπιοι αναβάτες προσπαθούν να σκοράρουν όχι με μπάλα και μπαστούνια, αλλά με μια νεκρή… κατσίκα, την οποία εκτοξεύουν ιππεύοντας σε πελώρια καλάθια.

HOME CINEMA: Οι θρύλοι του τένις και τα αλλόκοτα σπορ-1

Ενα από τα επικίνδυνα σπορ που παρουσιάζει η νέα σειρά του Netflix.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή