HOME CINEMA: Ατμόσφαιρα θρίλερ από το Ιράν μέχρι τον Ατλαντικό

HOME CINEMA: Ατμόσφαιρα θρίλερ από το Ιράν μέχρι τον Ατλαντικό

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι απέγινε η Ελι ★★★★

ΔΡΑΜΑ (2019)

Σκηνοθεσία: Ασγκάρ Φαραντί

Ερμηνείες: Σαχάμπ Χοσεϊνί, Ταρανέ Αλιντουστί, Γκολσίφτε Φαραχανί

Πριν από τον βραβευμένο με Οσκαρ «Χωρισμό», ο Ασγκάρ Φαραντί είχε δημιουργήσει την κορυφαία ίσως μέχρι σήμερα ταινία του, με ένα χαμηλότονο θρίλερ από την πατρίδα του, το Ιράν, το οποίο είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα του Cinobo. Μια παρέα παλιών φίλων συναντιούνται για ένα τριήμερο πλάι στη θάλασσα, προς τιμήν ενός από αυτούς, ο οποίος επιστρέφει μετά πολλά χρόνια στη Γερμανία. Εκεί θα βρεθεί και η Ελι, μια όμορφη νέα κοπέλα, η οποία ωστόσο εξαφανίζεται ξαφνικά. Καθώς όλοι προσπαθούν να ανακαλύψουν τι συνέβη, μια αλυσίδα αποκαλύψεων θα φτάσει τις μεταξύ τους σχέσεις στα άκρα.

Ο Φαραντί υπογράφει ένα σενάριο-κέντημα, περίπλοκο και σφιχτό σαν τα διάσημα περσικά χαλιά, το οποίο απορροφά τον θεατή. Τα διαφορετικά επίπεδα ξεκινούν από το θρίλερ μυστηρίου, για να επεκταθούν στην ηθογραφία, στην κοινωνική παρατήρηση, ακόμα και στη φιλοσοφία. Η ενδιαφέρουσα ιρανική κοινωνία εξετάζεται εδώ μέσα από καλά διαλεγμένους χαρακτήρες, οι οποίοι δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο, όταν τα πράγματα πια φτάνουν σε σημείο βρασμού. Καλές είναι και οι ανάλογες ερμηνείες με το ταλέντο της άγνωστης τότε, Γκολσίφτε Φαραχανί («Paterson») να ξεχωρίζει.

Greyhound ★★★

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ (2020)

Σκηνοθεσία: Ααρον Σνάιντερ

Ερμηνείες: Τομ Χανκς, Ελίζαμπεθ Σου, Ματ Χελμ

Ο σπουδαίος Τομ Χανκς περνά και αυτός στο «αστερισμό της πλατφόρμας», για λογαριασμό αυτή τη φορά της Apple TV, με έναν ρόλο παρόμοιο με έναν από τους πιο επιτυχημένους της καριέρας του («Η διάσωση του στρατιώτη Ράιαν»). Εδώ υποδύεται τον πλοίαρχο Κράους, διοικητή του πολεμικού πλοίου «Greyhound», το οποίο διασχίζει τον Ατλαντικό ως κεφαλή ενός κομβόι εμπορικών πλεούμενων που κατευθύνονται από την Αμερική στην Ευρώπη, καταμεσής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Καθώς το πλωτό καραβάνι εισέρχεται σε μια περιοχή γνωστή ως ο «μαύρος λάκκος», όπου η αεροπορική κάλυψη είναι αδύνατη, οι «λύκοι», δηλαδή τα γερμανικά υποβρύχια καραδοκούν για να σκορπίσουν τον θάνατο.

Ο βραβευμένος με Οσκαρ για τη μικρού μήκους «The two soldiers», Ααρον Σνάιντερ, μας βάζει κατευθείαν στο κλίμα της θαλάσσιας μάχης, σκηνοθετώντας ένα αγωνιώδες θρίλερ, το οποίο μάλιστα υπογράφει σεναριακά ο ίδιος ο πρωταγωνιστής του. Ο Τομ Χανκς από την πλευρά του είναι ο διοικητής που κάθε φαντάρος θα ήθελε να έχει σε τέτοιες συνθήκες: ψύχραιμος και αποφασιστικός, συμπονετικός αλλά και αυστηρός, δεν ησυχάζει λεπτό αν δεν βεβαιωθεί πως τα πλοία υπ’ ευθύνη του είναι ασφαλή. Και η αλήθεια είναι πως δεν τα περνάει και εύκολα· σχεδόν όλη η διάρκεια του φιλμ (μιάμιση ώρα) κυλά με την ένταση στο κόκκινο, από την (εξαιρετική) εναρκτήρια σκηνή, όπου η απειλή των θανάσιμων υποβρυχίων παραμένει αθέατη, μέχρι την κανονική μάχη με τις τορπίλες να ξύνουν τα ύφαλα του πλοίου.

HOME CINEMA: Ατμόσφαιρα θρίλερ από το Ιράν μέχρι τον Ατλαντικό-1

Ο Τομ Χανκς ως πλοίαρχος Κράους στο «Greyhound».

 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή