Ανθρωποι με υπερφυσικές δυνάμεις, με χάπι ή χωρίς

Ανθρωποι με υπερφυσικές δυνάμεις, με χάπι ή χωρίς

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Project Power ★★½

ΔΡΑΣΗΣ (2020)

Σκηνοθεσία: Χένρι Τζουστ,

Αριελ Σούλμαν

Ερμηνείες: Τζέιμι Φοξ, Τζόσεφ

Γκόρντον-Λέβιτ, Ντομινίκ Φίσμπακ

Τι θα συνέβαινε αν ένα χάπι μπορούσε για πέντε λεπτά να μας μετατρέψει όλους σε υπερήρωες; Ξεκινώντας από αυτή την απλή όσο και συναρπαστική ιδέα, το καινούργιο φιλμ του Netflix φέρνει στις οθόνες μας δύο λαμπερούς χολιγουντιανούς πρωταγωνιστές, σε ένα δίωρο γεμάτο ένταση και δράση.

Η έφηβη Ρόμπιν πουλάει σαν βαποράκι το θαυματουργό χάπι, προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά την ανήμπορη μητέρα της. Ανάμεσα στους πελάτες βρίσκεται και ο θαρραλέος Φρανκ (Τζ. Γκ. Λέβιτ), αστυνομικός ο οποίος προσπαθεί να εξισορροπήσει τη διαφορά με τους νέους, εξοπλισμένους με υπερδυνάμεις, εγκληματίες. Ταυτόχρονα ένας αποφασισμένος πατέρας (Τζέιμι Φοξ) θα κάνει τα πάντα για να ξαναβρεί την κόρη του που έχει απαχθεί.

Τοποθετώντας τη δράση στην ταλαιπωρημένη –αλλά πολύ ατμοσφαιρική– πόλη της Νέας Ορλεάνης, το φιλμ δημιουργεί επί της ουσίας μια εναλλακτική εκδοχή της δημοφιλούς κομίστικης περιπέτειας των τελευταίων ετών.

Το δε γεγονός πως ανάμεσα στους βασικούς ήρωες είναι ένας λευκός αστυνομικός και ένας Αφροαμερικανός πατέρας μοιάζει με εύστοχη παραβολή πάνω σε όσα έχουν ζήσει πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ολα αυτά βέβαια φτάνουν μέχρι ένα σημείο· έπειτα, ως συνήθως αναλαμβάνουν δράση οι γροθιές, οι κλωτσιές και τα… κουμπούρια.

Thelma

ΔΡΑΜΑ (2017)

Σκηνοθεσία: Γιοακίμ Τρίερ

Ερμηνείες: Ελι Χάρμπο,

Κάια Γουίλκινς, Χένρικ Ράφαλσεν

Από την πλατφόρμα του Cinobo διαλέγουμε ένα αξιόλογο θρίλερ ενηλικίωσης. Η Θέλμα είναι μια νεαρή κοπέλα, η οποία μπαίνει στο πανεπιστήμιο, φεύγοντας για πρώτη φορά από την πατρική εστία. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευθεί μια συμφοιτήτριά της, όμως οι τύψεις –που σχετίζονται με τους γονείς και τη θρησκεία της– και το άγχος θα πυροδοτήσουν τις υπερφυσικές δυνάμεις που κρύβει μέσα της, με ολέθρια αποτελέσματα.

Η ταινία λειτουργεί ως κλασικό θρίλερ –στα όρια του τρόμου– εξαρχής: η απειλή μοιάζει να ελλοχεύει παντού στη ζωή του μοναχικού κοριτσιού που λαχταρά να απελευθερωθεί, αλλά ταυτόχρονα νιώθει και δυνατό τον δεσμό και με τους αυστηρούς θρησκόληπτους γονείς της. Ωσπου έρχεται η έκρηξη.

Ο Τρίερ χρησιμοποιεί τη μεταφυσική αλληγορία προκειμένου να περιγράψει την ερωτική αφύπνιση (την «απαγορευμένη» μάλιστα) αλλά και την ενηλικίωση εν γένει, η οποία φέρνει συχνά τρομακτικές αλλαγές στη ζωή του νέου ανθρώπου. Από εκεί και έπειτα στην ιστορία εισάγεται και το μυστήριο, γεγονός που δεν βοηθά ιδιαίτερα στη συνοχή και μάλλον αποσπά την προσοχή από το κυρίως θέμα. Κάπως έτσι, πάντως, οδηγούμαστε στην κλιμάκωση και σ’ ένα (ευπρόσδεκτα) εντυπωσιακό φινάλε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή