Η ευγένεια μόνο δεν κάνει τη διαφορά

Η ευγένεια μόνο δεν κάνει τη διαφορά

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρέπει να το παραδεχτούμε, το The Voice δεν μοιάζει ούτε με το X Factor ούτε το Super Idol, το Dream Show ή το Fame Story. Oλα εκείνα τα μουσικά ριάλιτι που έκαναν τα πάντα για να εκθέσουν, να περιγελάσουν και να ταπεινώσουν τους συμμετέχοντες. Νέα παιδιά που ονειρεύονταν πασπαλισμένες με χρυσόσκονη καριέρες, φήμη, χρήματα και εύκολη δόξα, το τραγούδι της τηλεόρασης. Κανείς δεν τους έδειξε το καλύτερο.

Οι περισσότεροι που διάλεγαν αυτόν τον δρόμο έπαιζαν καλά το παιχνίδι του εντυπωσιασμού, έκαναν τα πάντα για να ξεχωρίσουν, να βγουν μπροστά, να γελoιοποιηθούν σε πολλές περιπτώσεις, περισσότερο από άλλους συνυποψηφίους.

Το Voice δεν στηρίζεται σ’ αυτή τη συνταγή. Ούτε στη μεταμφίεση, στο μασκάρεμα των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο Your Face Sounds Familiar. Επειτα από τόσα ρεζιλέματα στη μικρή οθόνη, το νέο παιχνίδι του ANT1 προτάσσει την ευγένεια. Κανείς παίκτης παρόμοιων εκπομπών δεν έχει ακούσει τόσες φορές τη λέξη «αγάπη μου», όπως τόσο γενναιόδωρα σπαταλάει ο Αντώνης Ρέμος στους υποψηφίους της δοκιμασίας, ειδικά όσους δεν περνούν τη διαδικασία. Τουλάχιστον εδώ οι συμμετέχοντες έχουν οι περισσότεροι καλές φωνές, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο.

Αλλά επειδή οι συνήθειες δεν κόβονται, οι ίδιοι οι κριτές που αρχικά εξηγούσαν ότι «εδώ μετράει η φωνή», γι’ αυτό, άλλωστε, δεν βλέπουν τους υποψηφίους πριν αποφασίσουν ότι τους θέλουν στην ομάδα τους πατώντας το σχετικό κουμπί, διαψεύδονται σαν λένε: «Αν ήξερα ότι είσαι τόσο όμορφη, θα πατούσα το κουμπί».

Στην ουσία δεν αλλάζουν πολλά. Η ευγένεια είναι το πρόσχημα, το κόνσεπτ της εκπομπής, όμως έτσι όπως είναι η βιοτεχνία του τραγουδιού της διασκέδασης, μοιραία ποθεί την εικόνα. Το αληθινό τραγούδι δεν δοκιμάζεται με τέτοιους όρους, πολύ περισσότερο στην τηλεόραση. Ούτε οι φωνές επιλέγονται από τέτοιες οντισιόν.

Αυτά είναι επικοινωνιακά τρικ για τηλεθέαση και περισσή καλοσύνη για τα μάτια του φακού. Γιατί σχόλια όπως «είσαι τραγουδισταράς» ή «σταρούμπα» που είναι οι αγαπημένες ατάκες του Αντώνη Ρέμου, «σε θεωρώ τεράστιο καραφλό αγόρι» του υπερβολικά χαλαρού Μιχάλη Κουινέλη, «σε θέλω απεγνωσμένα» της σφιγμένης Μελίνας Ασλανίδου, «αν επιλέξεις τον Ρέμο, την έκατσες» της άνετης Δέσποινας Βανδή, μαζί με τα διάσπαρτα «super» που εκτοξεύουν, δείχνουν ότι οι cooches μάλλον έχουν πρόβλημα. Μοιάζουν να απευθύνονται σε παίκτες που ονειρεύονται καριέρες στο γυαλί. Παιδιά που έμαθαν ότι ο τραγουδιστής υπηρετεί πρώτα την εικόνα του και έπειτα το τραγούδι. Και το κοινό επικεντρώνεται στο θέαμα και στην αντίληψη του τραγουδιστή – διασκεδαστή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή