Πώς έγινε το Λονδίνο «χωνευτήρι» πολιτισμών

Πώς έγινε το Λονδίνο «χωνευτήρι» πολιτισμών

Μέσα από τον φακό του Στιβ Μακουίν

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Small Axe: Mangrove ★★★
ΔΡΑΜΑ (2020)
Σκηνοθεσία: Στιβ Μακουίν
Ερμηνείες: Σον Παρκς, Λετίσια Ράιτ, Μάλαχι Κίρμπι

Ο βραβευμένος με Οσκαρ Στιβ Μακουίν («12 χρόνια σκλάβος») στρέφεται προς την τηλεόραση, δημιουργώντας μια μίνι σειρά για λογαριασμό του Amazon Prime (στην Ελλάδα τη βλέπουμε από την πλατφόρμα της Cosmote TV), που από πολλούς συγκαταλέγεται στις πιο σημαντικές της χρονιάς. Θέμα της, η ενδιαφέρουσα ιστορία της κοινότητας των Δυτικών Ινδιών του Λονδίνου, από τη δεκαετία του 1960 μέχρι το 1982. Μέσα από πέντε επεισόδια-τηλεταινίες παρακολουθούμε ένα δραστήριο, πολύ ιδιαίτερο φυλετικό σύνολο, καθώς και τη σύγκρουσή του με τις Αρχές και τις συντηρητικές αντιλήψεις της εποχής.

Μένοντας μόνο στην πρώτη από τις αυτοτελείς ιστορίες, η οποία άλλωστε ξεπερνά σε διάρκεια τις δύο ώρες, παρακολουθούμε την αληθινή υπόθεση των «Εννιά του Μάνγκροουβ». Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και ο Φρανκ Κρίτσλοου ανοίγει το εστιατόριο «Mangrove» σε μια γειτονιά του Νότινγκ Χιλ με έντονη παρουσία μεταναστών από την Καραϊβική, σερβίροντας πικάντικη κουζίνα και μπόλικη διάθεση για τραγούδι και χορό. Εκείνη ωστόσο που δεν βλέπει τόσο θετικά τα πράγματα είναι η μητροπολιτική αστυνομία, η οποία εισβάλλει ξανά και ξανά στον χώρο, προκαλώντας καταστροφές και προπηλακίζοντας τους θαμώνες. Οταν η κοινότητα αντιδρά οργανώνοντας διαδήλωση, βίαια επεισόδια ξεσπούν, τα οποία οδηγούν στη σύλληψη εννέα «πρωτεργατών» και στην παραπομπή τους στο δικαστήριο με βαριές κατηγορίες. Θυμίζοντας αρκετά και την πρόσφατη «Δίκη των επτά του Σικάγου» που είδαμε στο Netflix, αλλά στη λιγότερο clean cut εκδοχή της, ο Μακουίν μιλάει για την ιστορία των διακρίσεων εις βάρος των φυλετικών μειονοτήτων με τρόπο άμεσο και συχνά ωμό. Δεν περιορίζεται εκεί ωστόσο. Ιδιαίτερα στο πρώτο κομμάτι του φιλμ –συμβαίνει σε όλα τα επεισόδια της σειράς– αυτό που παρακολουθούμε κυρίως είναι η γέννηση ενός πολιτισμού μεταναστών πρώτης ή δεύτερης γενιάς, οι οποίοι δημιουργούν τον δικό τους τρόπο ζωής σε έναν τόπο δραστικά διαφορετικό από την πατρίδα τους. Οι παραδόσεις, οι μουσικές και τα ήθη τους παντρεύονται με τη δυτική κουλτούρα σε μια πρωτότυπη «συνταγή», η οποία ανέδειξε το Λονδίνο σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά πολιτισμικά 
χωνευτήρια του πλανήτη.

Αυτή η διαδικασία, φυσικά, δεν προχώρησε δίχως εμπόδια. Από τις αυταρχικές μεθόδους της αστυνομίας, περνάμε ύστερα σε ένα μάλλον εχθρικό δικαστήριο, το οποίο πάντως θα δείξει γνήσια βρετανική… ευγένεια όταν θα έρθει η κρίσιμη ώρα. Οι εργασίες της δίκης, που καταλαμβάνουν και μεγάλο μέρος της ιστορίας, κινηματογραφούνται από τον Μακουίν με στακάτο ρυθμό, εντάσεις και ξεσπάσματα που διατηρούν ακέραιο το ενδιαφέρον του θεατή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή