H μέρα της μαρμότας… άλλη μία φορά

H μέρα της μαρμότας… άλλη μία φορά

Μια διασκευή της κλασικής ταινίας με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Palm Springs★★★½
ΚΩΜΩΔΙΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2020)
Σκηνοθεσία: Μαξ Μπαρμπάκοφ
Ερμηνείες: Αντι Σάμπεργκ,
Κριστίν Μιλιότι, Τζ. Κ. Σίμονς

Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις των τελευταίων εβδομάδων, η οποία κυκλοφορεί στην πλατφόρμα του Amazon Prime, μας φέρνει στην οθόνη έναν από τους σύγχρονους πρωταγωνιστές του θρυλικού Saturday Night Live και από τους πιο επιφανείς Αμερικανούς κωμικούς της νέας γενιάς: τον Αντι Σάμπεργκ. Μαζί με τον καλό του φίλο του, Μαξ Μπαρμπάκοφ, ο οποίος υπογράφει σενάριο και σκηνοθεσία, διασκευάζουν (άλλη μία φορά) την κλασική «Μέρα της Μαρμότας», σε ένα ευφάνταστο φιλμ, με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις.

Ο Νάιλς και η Σάρα θα γνωριστούν στον γάμο της αδελφής της δεύτερης και η έλξη μεταξύ τους είναι φανερή. Το επόμενο πρωί, ωστόσο, εκείνη θα καταλάβει πως η προηγούμενη μέρα επαναλαμβάνεται, με τους δυο τους να μένουν πια κολλημένοι στην ατελείωτη λούπα της γαμήλιας τελετουργίας. Ο Νάιλς από την πλευρά του βρίσκεται εκεί εγκλωβισμένος περισσότερο από όσο μπορεί να θυμηθεί. Καθώς ψάχνουν τρόπο για να ξεφύγουν, η σχέση μεταξύ τους εξελίσσεται.

Η ταινία μάς εισάγει από την αρχή σε έναν κόσμο κωμικής παράνοιας, γεμάτο από παράδοξα, δολοφονικές ατάκες και μαύρο χιούμορ, το οποίο μας βοηθά να εγκλιματιστούμε στην εναλλακτική της πραγματικότητα. Μόλις αυτό γίνει, ξεκινά το πραγματικό «γλέντι», με τον απολαυστικό Σάμπεργκ να γεμίζει το κατά τα άλλα ηλιόλουστο, ειδυλλιακό τοπίο, με τον μεθυσμένο μηδενισμό του χαρακτήρα του. Από κοντά και η Κριστίν Μιλιότι του «Fargo» και του «Black Mirror», με τους δυο τους να ξεκινούν επί της ουσίας ένα φιλοσοφικό ταξίδι αυτογνωσίας, καθώς συνειδητοποιούν την κατάστασή τους.

Το τελευταίο ξεκινά από απλές παραδοχές, όπως τα «απλώς ζούμε» και «υποφέρουμε την ύπαρξη», που θα εξελιχθούν στη διαπίστωση ότι το μόνο που μετράει είναι η απόλαυση της στιγμής («πήγαινε με το ρεύμα») και τελικά να φτάσουν στο αναπόφευκτο συμπέρασμα μιας κενής νοήματος καθημερινότητας. Ολα αυτά βεβαίως δεν γίνονται ακριβώς μέσα από σοβαρές συζητήσεις, αλλά μέσω μιας σειράς κωμικών, έως και σουρεαλιστικών σε κάποιες περιπτώσεις, καταστάσεων.

Κάπου εκεί στα πέριξ των επαναλαμβανόμενων ημερών και του γάμου που δεν λέει να τελειώσει, βρίσκεται και ο Τζ. Κ. Σίμονς, άλλο ένα θύμα της χωροχρονικής λούπας όπου βρίσκονται παγιδευμένοι οι δύο πρωταγωνιστές. Αν και αρχικά (θανάσιμα) εχθρικός απέναντι στον Νάιλς, τελικά μια κουβέντα μαζί του θα αποδειχθεί πολύ εποικοδομητική πάνω στη σημασία της απλής ημέρας, που δυστυχώς οι περισσότεροι πια αφήνουμε να περνάει δίχως να την απολαμβάνουμε πραγματικά, με το βλέμμα πάντα σε κάποιον απώτερο, πιθανώς αδικαιολόγητα «σοβαρό» στόχο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή