Οικογενειακές ιστορίες με φόντο μια οργουελική Βρετανία

Οικογενειακές ιστορίες με φόντο μια οργουελική Βρετανία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Years and Years
ΔΡΑΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2020)
Δημιουργός: Ράσελ Τ. Ντέιβις
Ερμηνείες: Εμα Τόμσον, Ρόρι Κινίαρ, Τ’Νια Μίλερ

Από το βρετανικό HBO μας έρχεται μια μίνι σειρά που θυμίζει αρκετά το επιτυχημένο «Black Mirror», δίχως πάντως τον προκλητικό, σε αρκετές περιπτώσεις, κυνισμό του τελευταίου. Τα έξι μονόωρα επεισόδια καλύπτουν μια περίοδο περίπου 15 ετών στη ζωή της ευρύτερης οικογένειας των Λάιονς, ξεκινώντας από μια σημαδιακή βραδιά του 2019. Ακροβατώντας ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη φαντασία, η σειρά μπλέκει τις προσωπικές ιστορίες των μελών της οικογένειας με τις παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις, καθώς η Βρετανία σταδιακά μετατρέπεται σε δικτατορία, στα χέρια μιας εκπροσώπου του ακραίου λαϊκισμού, που θυμίζει αρκετά πρόσφατα παραδείγματα από διάφορα μέρη του κόσμου.

Τέσσερα αδέλφια μαζί με τις δυσλειτουργικές οικογένειές τους και τη δυναμική γιαγιά (έχουν χάσει τους γονείς τους) αποτελούν τους πρωταγωνιστές της σειράς, συνθέτοντας τις δικές τους υποϊστορίες. Ταυτόχρονα με την καθημερινότητά τους, παρακολουθούμε την άνοδο στην εξουσία της Βίβιεν Ρουκ (Εμα Τόμσον) και την οργουελική μεταστροφή της Βρετανίας, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, το οποίο επίσης εκτροχιάζεται επικίνδυνα. Από την άλλη, το πρωτότυπο σε όλα αυτά, που τα έχουμε βέβαια ξαναδεί, είναι η ισορροπία μεταξύ δράματος και ελαφρότητας, η οποία προκύπτει από αρκετές κωμικές σεκάνς, όπου τα ηνία αναλαμβάνει το ακαταμάχητο αγγλικό χιούμορ.
 
Γκοντάρ, αγάπη μου★★★
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2017)
Σκηνοθεσία: Μισέλ Χαζαναβίσιους
Ερμηνείες: Λουί Γκαρέλ,
Στέισι Μάρτιν, Μπερενίς Μπεζό

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε αυτή την εναλλακτική βιογραφία του μεγάλου Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Ο βραβευμένος με Οσκαρ Μισέλ Χαζαναβίσιους («The Artist») παρουσιάζει περίπου ένα χρόνο από τη ζωή του Γκοντάρ, βασισμένος στο βιβλίο της πρώην συζύγου του Αν Βιαζέμσκι. Η τελευταία γνωρίστηκε με τον ήδη διάσημο τότε σκηνοθέτη στα γυρίσματα της «Κινέζας», με την ταινία να περιγράφει τη σύντομη αλλά «γεμάτη» σχέση του ζευγαριού, με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις της εποχής.
Το φιλμ εξελίσσεται σαν ρομαντική κομεντί, με άφθονες αναφορές στο γκονταρικό δημιουργικό σύμπαν, καθώς και διάφορα ανεκδοτολογικά στοιχεία που ντύνουν την αφήγηση. Στο επίκεντρο φυσικά ο ίδιος ο κινηματογραφιστής, ο οποίος φιλοσοφεί με το χαρακτηριστικό σκωπτικό ύφος των ηρώων του, παίρνει τον λόγο στις φοιτητικές συνελεύσεις, κατεβαίνει στις πορείες του Μάη και καταφέρνει συνεχώς να σπάει τα γυαλιά του. Ο Λουί Γκαρέλ κάνει εξαιρετική δουλειά, ερμηνεύοντας παιχνιδιάρικα έναν μεταιχμιακό Γκοντάρ, έτοιμο να αποκηρύξει το προηγούμενο έργο του, προκειμένου να ακολουθήσει τις μαοϊκές πεποιθήσεις του και μια νέα αντίληψη για τον κινηματογράφο. Στο πλευρό του η νεαρή Στέισι Μάρτιν («Nymphomaniac») είναι επίσης πολύ καλή στον ρόλο της μούσας, αλλά και της ανεξάρτητης γυναίκας που προχωρεί και πέρα από το μαγνητικό πεδίο του καλλιτέχνη. 

Οικογενειακές ιστορίες με φόντο μια οργουελική Βρετανία-1
Ο Λουί Γκαρέλ υποδύεται τον σπουδαίο σκηνοθέτη στην ταινία «Γκοντάρ, αγάπη μου», που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή