Επιστημονική φαντασία στο βικτωριανό Λονδίνο

Επιστημονική φαντασία στο βικτωριανό Λονδίνο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

The Nevers
ΔΡΑΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ (2021)
Δημιουργός: Τζος Γουίντον
Ερμηνείες: Τζέιμς Νόρτον,
Λόρα Ντόνελι, Αν Σκέλι

Μπορεί η εποχή του θριάμβου του Τζος Γουίντον, δημιουργού των πρώτων «Εκδικητών» και του πανέξυπνου «Cabin in the Woods», να έχει κάπως περάσει, ωστόσο ο Αμερικανός σεναριογράφος και σκηνοθέτης επιστρέφει με μια σειρά για λογαριασμό της πλατφόρμας HBO Max (στην Ελλάδα από τη Vodafone TV). Το «The Nevers», τοποθετημένο στο βικτωριανό Λονδίνο, συνδυάζει τη σειρά εποχής με την επιστημονική φαντασία και τους υπερήρωες, σε ένα μείγμα συχνά απολαυστικό. Πρωταγωνίστριες είναι δύο γυναίκες, η Αμάλια και η Πένανς, η οποίες διευθύνουν ένα πολύ ξεχωριστό ίδρυμα για ανθρώπους με θαυμαστές ιδιότητες. Οι δυνάμεις τους, ωστόσο, γρήγορα θα τραβήξουν την προσοχή των συντηρητικών πολιτικών, ενώ μια άλλη ομάδα «Αγγιγμένων» (έτσι λέγονται τα χαρισματικά άτομα) τρομοκρατεί το Λονδίνο με τη δράση της.
Η σειρά μάς βάζει στο κλίμα της εποχής με τα κοστούμια, τα σκηνικά κ.ο.κ. ενώ ταυτόχρονα εντάσσει το υπερφυσικό στοιχείο, κάτι σαν τους X-Men των αρχών του 19ου αιώνα. Πέρα από τη δράση πάντως, που είναι αρκετά χορταστική, εδώ υπάρχουν ακόμη αλληγορίες σχετικά με τις διακρίσεις φύλου, φυλής και τις προκαταλήψεις, οι οποίες καθιστούν το σύνολο (και) επίκαιρο.
 
Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς ★★★
ΜΑΥΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ (2019)
Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης
Ερμηνείες: Βασίλης Μπισμπίκης,
Βίκυ Παπαδοπούλου,
Στάθης Σταμουλακάτος

Από την πλατφόρμα του Ertflix επιλέγουμε την πιο επιτυχημένη ελληνική ταινία του καιρού της πανδημίας, η οποία ταυτόχρονα είναι και η πιο πρόσφατη του sui generis Γιάννη Οικονομίδη. Ο Ελληνας σκηνοθέτης μας ταξιδεύει στην αθάνατη ελληνική επαρχία, στήνοντας εκεί μια γκανγκστερική περιπέτεια. Η όμορφη Ολγα (Β. Παπαδοπούλου) αποφασίζει να εγκαταλείψει τον επιχειρηματία σύζυγό της για τα μάτια ενός ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου και πρώην λαϊκού τραγουδιστή (Β. Μπισμπίκης), παίρνοντας μαζί της και 1 εκατ. ευρώ. Ο απατημένος ορκίζεται φυσικά εκδίκηση και ένας ολόκληρος μαφιόζικος μηχανισμός μπαίνει σε κίνηση, με τα πτώματα να στοιβάζονται με γοργούς ρυθμούς.

Ο Οικονομίδης κρατάει το γνώριμο γεμάτο ένταση, αθυρόστομο στυλ του, αφήνει ωστόσο κατά μέρος το δράμα για μια πιο ανάλαφρη κωμική προσέγγιση. Μέσα στην πνιγηρή ζέστη μιας επαρχίας που μοιάζει να βρίσκεται σε απόλυτη παρακμή, άνθρωποι κουρασμένοι, οι οποίοι όμως ακόμη ονειρεύονται, θα συγκρουστούν με πάθος. Ολο αυτό γεννάει αρκετή δράση και μπόλικους –ίσως και παραπάνω από όσους χρειάζεται– στα όρια του βρασμού διαλόγους, ανάμεσα σε καλοσχηματισμένους, κατά κανόνα, χαρακτήρες. Μαφιόζοι του υποκόσμου, μπράβοι, άνθρωποι για όλες τις δουλειές, καλτ εκτελεστές και δύο απίθανες μαμάδες μπαίνουν στο μείγμα, σε ένα φιλμ με θέματα φαινομενικά καθολικά (έρωτας, οργή, εκδίκηση κ.ο.κ.) αλλά ταυτότητα βαθιά ελληνική.

Επιστημονική φαντασία στο βικτωριανό Λονδίνο-1
Ο Γιάννης Τσορτέκης σε σκηνή από την «Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς», που είναι διαθέσιμη στο Ertflix.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή