Ρομαντική ιστορία με φόντο το φλεγόμενο Τσερνόμπιλ

Ρομαντική ιστορία με φόντο το φλεγόμενο Τσερνόμπιλ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τσερνόμπιλ 1986 ★★★
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Ντανίλα Κοζλόφσκι
Ερμηνείες: Ντανίλα Κοζλόφσκι, 
Οκσάνα Ακίσινα, Φίλιπ Αντέεφ

Η δημοφιλέστατη προ διετίας σειρά του HBO επανέφερε στο προσκήνιο το ενδιαφέρον για τη μεγάλη πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ. Αυτή τη φορά έχουμε μια ρωσική παραγωγή για λογαριασμό του Netflix, σε ένα φιλμ που μπλέκει μια ιστορία αγάπης με τα συγκλονιστικά γεγονότα της εποχής. Πρωταγωνιστής εδώ είναι ο Αλεξέι, ένας νέος πυροσβέστης, ο οποίος γνωρίζει καλά τη χωροταξία των αντιδραστήρων του πυρηνικού εργοστασίου. Ο ίδιος έχει μόλις αποκτήσει ξανά επαφή με μια παλιά αγαπημένη, που είναι μάλιστα και μητέρα του παιδιού του, όταν η έκρηξη στο Τσερνόμπιλ θα σκορπίσει το χάος και θα καλέσει τον ίδιο στο καθήκον. Επειτα από κάποιους ενδοιασμούς, θα αποφασίσει τελικά να συμμετάσχει στην ηρωική αποστολή για την άντληση των υδάτων κάτω από τον αντιδραστήρα, προκειμένου να αποφευχθεί μία ακόμα χειρότερη καταστροφή.

Το κατά πόσον η ρομαντική ιστορία και τα πηγαινέλα του ήρωα στην αγκαλιά αγαπημένης του Ολγας είναι σημαντικά για την ίδια την πλοκή είναι συζητήσιμο, ωστόσο κατά τα άλλα η ταινία του Ντανίλα Κοζλόφσκι –είναι σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής– διαβάζεται ως ένα στιβαρό θρίλερ με γνήσια ένταση και σασπένς. Από τα μακρινά εξωτερικά που δείχνουν τη σύγχυση και τις κινήσεις των πρώτων ημερών, μέχρι τα κλειστοφοβικά πλάνα στα άδυτα του διαλυμένου εργοστασίου, κάμερα και ρυθμός είναι εκεί για να καθηλώσουν τον θεατή και να κορυφώσουν το δράμα.

Ρομαντική ιστορία με φόντο το φλεγόμενο Τσερνόμπιλ-1
Η Ινγκριντ Μπέργκμαν στη «Φθινοπωρινή σονάτα» που είναι διαθέσιμη στο Ertflix.

 

Φθινοπωρινή σονάτα ★★★★
Σκηνοθεσία: Ινγκμαρ Μπέργκμαν
Ερμηνείες: Ινγκριντ Μπέργκμαν, 
Λιβ Ούλμαν, Λένα Νίμαν

Από την πλατφόρμα του Ertflix κάνουμε αυτή την εβδομάδα μια κλασική επιλογή, η οποία φέρει την υπογραφή του μεγάλου Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Ο Σουηδός δεξιοτέχνης δημιουργεί εδώ την προτελευταία ταινία της καριέρας του, σκηνοθετώντας ταυτόχρονα την Ινγκριντ Μπέργκμαν στην τελευταία δική της. 

Η σπουδαία ηθοποιός παίζει απέναντι στη συμπατριώτισσά της Λιβ Ούλμαν, υποδυόμενη τη μητέρα της. Η Σαρλότ, διεθνούς φήμης πιανίστρια, συναντά ύστερα από χρόνια την κόρη της, Εύα, με τις δυο γυναίκες να ξεκινούν έναν κύκλο εξομολογήσεων που θα τις φέρει σε τρομερή σύγκρουση, αλλά παράλληλα θα τις ενώσει και πάλι.
Ο Μπέργκμαν οργανώνει χειρουργικά το σκηνικό της σύγκρουσης, επενδύοντας το σύνολο με έργα μεγάλων συνθετών όπως ο Σοπέν, ο Μπαχ και ο Χέντελ. Τα θέματα που θίγει είναι αυτά των οικογενειακών σχέσεων, της παιδικής ηλικίας και των τραυμάτων που ορίζουν τις σχέσεις των ανθρώπων. 

Οι δύο πρωταγωνίστριες –και ειδικά η Μπέργκμαν, η οποία ήταν και υποψήφια για Οσκαρ– είναι αξεπέραστες σε άλλο ένα κλασικό φιλμ του Σουηδού auter.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή