Πολιτική ορθότητα σε χαριτωμένο καλούπι

Πολιτική ορθότητα σε χαριτωμένο καλούπι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σεξουαλική αγωγή
ΚΩΜΩΔΙΑ (2021)
Δημιουργός: Λόρι Ναν
Ερμηνείες: Εϊσα Μπάτερφιλντ,
Τζίλιαν Αντερσον, Εμα Μακέι

Μία από τις πιο απολαυστικές σειρές που μας έχει χαρίσει τα τελευταία χρόνια το Netflix επιστρέφει για τον τρίτο κύκλο της, ο οποίος μάλιστα την ξαναβάζει στον… ίδιο δρόμο. Υστερα από μια εκρηκτική πρώτη σεζόν, το «Sex Education» είχε κάνει μάλλον μια μικρή κοιλιά στη δεύτερη, ωστόσο πλέον επιστρέφει δυναμικά για να μας μυήσει στις σεξουαλικές ανησυχίες μικρών και μεγάλων. Η συμβουλευτική κλινική του Οτις και της Μέιβ αποτελεί πλέον παρελθόν, ενώ οι δυο τους με το ζόρι ανταλλάσσουν μια κουβέντα. Η άφιξη ωστόσο μιας καινούργιας αυταρχικής διευθύντριας στο σχολείο θα ταράξει τα νερά και θα ωθήσει τους πάντες να ανασκουμπωθούν για να την αντιμετωπίσουν.

Η βρετανική σειρά ξεκινά με ένα εξαιρετικό, «πικάντικο» μοντάζ, κρατώντας το πόδι στο πάτωμα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια αυτού του τρίτου κύκλου. Αδιαφορώντας επιδεικτικά για τα κάθε είδους ταμπού και καταφέρνοντας να εντάξει την (αναπόφευκτη) πολιτική ορθότητα σε χαριτωμένο καλούπι, η χαρισματική δημιουργός Λόρι Ναν, μαζί με τη σεναριακή ομάδα της, δημιουργεί ένα σφιχτό σύνολο επεισοδίων ενώ στην πορεία στήνει και μερικές αληθινά ξεκαρδιστικές σεκάνς. Φυσικά, στα δυνατά «χαρτιά» της είναι ξανά και το καστ της σειράς, προεξάρχουσας της σπουδαίας Τζίλιαν Αντερσον, η οποία πρόσφατα βραβεύθηκε και με Emmy για την ενσάρκωση της Μάργκαρετ Θάτσερ στο «The Crown».

Πολιτική ορθότητα σε χαριτωμένο καλούπι-1
Ο Τζον Σ. Ράιλι στην ταινία «Οι αδερφοί Σίστερ», που είναι διαθέσιμη στο Ertflix. 

 

Οι αδερφοί Σίστερ ★★★
ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ (2018)
Σκηνοθεσία: Ζακ Οντιάρ
Ερμηνείες: Γιοακίν Φίνιξ,
Τζον Σ. Ράιλι, Τζέικ Τζίλενχαλ

Από την πλατφόρμα του Ertflix επιλέγουμε ένα φιλμ του Ζακ Οντιάρ («Ενας προφήτης»), ο οποίος έχει στη διάθεσή του δύο εξαιρετικούς πρωταγωνιστές. Ο Γιοακίν Φίνιξ και ο Τζον Σ. Ράιλι βρίσκουν την κατάλληλη χημεία ερμηνεύοντας το φανταστικό δίδυμο των αδερφών Σίστερ. Οι δυο τους βγάζουν το ψωμί τους ως πληρωμένοι δολοφόνοι, περιδιαβάζοντας πόλεις και πολίχνες του παλιού Ουέστ. Μια αποστολή θα τους στείλει στα ίχνη ενός επιστήμονα-επίδοξου χρυσοθήρα, εφευρέτη μιας επαναστατικής φόρμουλας εξόρυξης, αλλά και εμπνευστή μιας εναλλακτικής κοινοβιακής κοινότητας. Τα πράγματα, ωστόσο, θα περιπλακούν όταν στο παιχνίδι μπει και ένας νεαρός ανιχνευτής (Τζέικ Τζίλενχαλ) με γενναία καρδιά.

Ο Οντιάρ κινηματογραφεί υπέροχα τα τοπία, βάζοντάς μας στη γοητευτική όσο και απειλητική ατμόσφαιρα της Αγριας Δύσης, δίχως πρόθεση ωστόσο να γείρει την ταινία του προς το θρίλερ. Πρότυπό του είναι οι ανάλογες ταινίες των αδερφών Κοέν, με το σενάριο να εμπλουτίζεται συχνά και με κωμικές πινελιές. Το πραγματικά σημαντικό, βέβαια, είναι πως ο ρυθμός και το ενδιαφέρον διατηρούνται μέχρι το φινάλε με μερικές πραγματικά καλοστημένες σκηνές στο ενδιάμεσο. Το δε αναμενόμενο δραματικό σχήμα επιφυλάσσει τις δικές του (αμφιλεγόμενες) εκπλήξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή