Home Cinema: «Ζωντανεύοντας» μνήμες για τη Μέριλιν Μονρόε

Home Cinema: «Ζωντανεύοντας» μνήμες για τη Μέριλιν Μονρόε

Εξήντα χρόνια μετά τον θάνατό της, ο θρύλος της Μέριλιν Μονρόε παραμένει ζωντανός και συναρπαστικός για κινηματογραφόφιλους αλλά και ερευνητές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μυστήριο της Μέριλιν Μονρόε ★★★
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (2022)
Σκηνοθεσία: Εµα Κούπερ
Εμφανίζονται: Μέριλιν Μονρόε, Τζον Κένεντι, Λορίν Μπακόλ

Εξήντα χρόνια μετά τον θάνατό της, ο θρύλος της Μέριλιν Μονρόε παραμένει ζωντανός και συναρπαστικός για κινηματογραφόφιλους αλλά και ερευνητές. Κάτι ανάμεσα στα δύο είναι ο Τόνι Σάμερς, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έγραψε ένα λεπτομερές βιβλίο («Goddess») επιχειρώντας να ρίξει φως στις σκοτεινές πτυχές γύρω από το πρόωρο τέλος του μεγάλου αστεριού. Σήμερα ο ίδιος ανοίγει το αρχείο με τις ηχογραφήσεις εκατοντάδων συνεντεύξεων που χρησιμοποιήθηκαν τότε, δίνοντάς μας την ευκαιρία να ακούσουμε από πρώτο χέρι τις μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν, σχετίστηκαν και δούλεψαν με τη Μέριλιν.

Η Εμα Κούπερ, που σκηνοθετεί το ντοκιμαντέρ του Netflix, παρακολουθεί την αφήγηση του Σάμερς και «ακούει» τις κασέτες του μέσα από τις σύγχρονες ερμηνείες ηθοποιών, οι οποίες συγχρονίζονται με τις αυθεντικές φωνές των συνεντευξιαζόμενων. Οι τελευταίοι περιλαμβάνουν άτομα του στενού ή του ευρύτερου κύκλου της Μονρόε, καθώς και διάσημους συνεργάτες, όπως ο σπουδαίος σκηνοθέτης Μπίλι Γουάιλντερ. Η εικόνα που αναδύεται είναι αυτή ενός χαρισματικού ατόμου, με σημαντικά ωστόσο ζητήματα αυτοεκτίμησης, τα οποία φτάνουν πίσω στην παιδική της ηλικία. Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι αυτή του συσχετισμού της με ισχυρούς – διάσημους άνδρες της εποχής, όπως ο θρυλικός παίκτης του μπέιζμπολ Τζο ντι Μάτζιο, ο Αρθουρ Μίλερ και φυσικά οι αδελφοί Κένεντι. Η πολυσυζητημένη σχέση μαζί τους, που έφερε και την αναπόφευκτη εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών, αποτελεί την πιο σκοτεινή και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα πτυχή της ιστορίας.

Home Cinema: «Ζωντανεύοντας» μνήμες για τη Μέριλιν Μονρόε-1
Σκηνή από την ταινία «Αδέλφια εξ αίματος», που είναι διαθέσιμη στο Cinobo.

Αδέλφια εξ αίματος ★★★
ΔΡΑΜΑ (2018)
Σκηνοθεσία: Νταµιάνο και Φάµπιο ντ’ Ινοτσέντσο
Ερμηνείες: Αντρέα Καρπετσάνο, Ματέο Ολιβέτι, Μιλένα Μαντσίνι

Από την πλατφόρμα του Cinobo επιλέγουμε μία από τις δουλειές των αδελφών Ντ’ Ινοτσέντσο. Οι Μίρκο και Μανόλο, δύο νεαροί φοιτητές και κολλητοί φίλοι, κάνουν όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον, έξω από τη μιζέρια του φτωχικού προαστίου της Ρώμης όπου ζουν. Το… εισιτήριο τους έρχεται με παράξενο τρόπο, όταν ένα βράδυ, απρόσεκτοι, παρασέρνουν με το αυτοκίνητο έναν άνδρα και τον εγκαταλείπουν. Τελικά αυτός αποδεικνύεται στόχος της ντόπιας μαφίας, με εκείνους να γίνονται αυτομάτως ευνοούμενοί της. Η ιστορία ενηλικίωσης μέσα στον άγριο κόσμο, όπου κουμάντο κάνουν υπόγειες δυνάμεις, μας βάζει εξαρχής στην κατάλληλη ατμόσφαιρα, χρησιμοποιώντας κινηματογραφικά και τα χαρακτηριστικά ερημωμένα τοπία της συγκεκριμένης περιοχής. Οι φιλοδοξίες και οι ελπίδες νέων ανθρώπων που γεννιούνται και συντρίβονται εκεί είναι το επίκεντρο της δράσης, που κυλάει δίχως πολλές εκπλήξεις και τηρώντας τα σχήματα της τραγικής αφήγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή