Η Αμερική παγιδευμένη στον ιστό της οξυκωδόνης

Η Αμερική παγιδευμένη στον ιστό της οξυκωδόνης

Μία από τις καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες σειρές του Hulu είναι πλέον διαθέσιμη και στην πλατφόρμα του Disney+

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Dopesick
ΔΡΑΜΑ (2021)
Δημιουργός: Ντάνι Στρονγκ
Ερμηνείες: Μάικλ Κίτον, Πίτερ Σάρσγκαρντ, Ροζάριο Ντόσον

Μία από τις καλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες σειρές του Hulu είναι πλέον διαθέσιμη και στην πλατφόρμα του Disney+. Βάζοντας στο επίκεντρο το τεράστιο θέμα της «επιδημίας οπιοειδών» στην Αμερική, η σειρά μετακινείται συνεχώς χρονικά ξεκινώντας από το 1995-1996, οπότε και λανσάρεται στην αγορά το επαναστατικό αναλγητικό «Oxycontin». Λίγα μόλις χρόνια αργότερα εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται εθισμένοι στην οξυκωδόνη, η οποία θεωρείται υπεύθυνη και για τους περισσότερους θανάτους από υπερβολική δόση. Εμείς παρακολουθούμε ταυτόχρονα τη βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα ιστορία της διάδοσης του φαρμάκου μέσα από (τουλάχιστον) αμφιλεγόμενες τακτικές, καθώς και τον μετέπειτα αγώνα των διωκτικών αρχών με στόχο τον περιορισμό της χρήσης του.

«Κλειδί» της σειράς του Hulu είναι ότι αυτή δεν περιορίζεται μόνο να σκιαγραφήσει τις σκοτεινές τακτικές των φαρμακευτικών εταιρειών και τη συνακόλουθη αστυνομική έρευνα· αντιθέτως μας βάζει κατευθείαν στον κόσμο των χρηστών, ξεκινώντας από τις βιομηχανικές περιοχές της «ζώνης του άνθρακα», εκεί όπου οι εργαζόμενοι στα ορυχεία εθίζονται στο νέο φάρμακο που υπόσχεται να απαλύνει τους πόνους της σκληρής δουλειάς. Βασικός πρωταγωνιστής εδώ είναι ο γιατρός του εξαιρετικού Μάικλ Κίτον, ο οποίος ενθαρρύνει τη χρήση του φαρμάκου, πριν αντιληφθεί τις ολέθριες παρενέργειές του. Γύρω του υπάρχουν αρκετοί ακόμη βασικοί χαρακτήρες, όπως δύο ερευνητές της εισαγγελίας, μια αξιωματικός της δίωξης ναρκωτικών και άλλοι.

Η Αμερική παγιδευμένη στον ιστό της οξυκωδόνης-1
O Αντώνης Τσιοτσιόπουλος στην ταινία «Μαγνητικά πεδία» που είναι διαθέσιμη στο Cinobo. Φωτ. Gene Page/Hulu

Μαγνητικά πεδία ★★★
ΔΡΑΜΑ (2021)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γούσης
Ερμηνείες: Ελενα Τοπαλίδου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος

Από την πλατφόρµα του Cinobo επιλέγουμε την πιο ευχάριστη έκπληξη της φετινής εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής, διά χειρός Γιώργου Γούση. Η Ελενα Τοπαλίδου και ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος πρωταγωνιστούν αλλά και υπογράφουν μαζί του το σενάριο ενός ιδιαίτερου φιλμ δρόμου, με δύο ήρωες προορισμένους να απαθανατιστούν άμεσα στις σελίδες της ποπ κουλτούρας. Ο Αντώνης και η Ελενα συναντιούνται τυχαία στην έξοδο του φεριμπότ. Αυτός φτάνει στο νησί με σκοπό να εναποθέσει τα λείψανα της θείας του· εκείνη δεν έχει πραγματικό προορισμό, απλώς αναζητά μια διαφυγή από την καθημερινότητα. Η έλξη που αναπτύσσεται μεταξύ τους ενώνει τους δρόμους τους σε ένα διήμερο γεμάτο περιπλάνηση, κουβέντα και κάποια απρόοπτα. Ο Γούσης, λίγο από ανάγκη και λίγο από επιλογή, κινηματογραφεί με μια «ερασιτεχνική» πατίνα που δίνει vintage, ντοκιμαντερίστικη αίσθηση στην εικόνα του. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον τοποθετεί το δίδυμο των ηρώων του, μορφές μάλλον ασυνήθιστες, με τάσεις φυγής αλλά και λαχτάρα για καινούργιες εμπειρίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή