Μαθήματα αισιοδοξίας τριών κύκλων

Μαθήματα αισιοδοξίας τριών κύκλων

Πως μια ποδοσφαιρική σειρά μπορεί να μας κάνει όλους μας λίγο καλύτερους ανθρώπους

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι αμέτρητες οι φορές που ο κινηματογράφος και η τηλεόραση θέλησαν να μεταφέρουν στην οθόνη, ιστορίες που έχουν να κάνουν με τα σπορ. Κάποιες βασίστηκαν σε αληθινά γεγονότα, κάποιες άλλες ήταν απλώς μυθοπλασία. Οι περισσότερες, είναι αλήθεια, μας άγγιξαν όλους, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο.

Την τιμητική της συνήθως είχε η πυγμαχία, καθώς κυρίως στις ΗΠΑ οι μποξέρ αποτέλεσαν πάντα πηγή έμπνευσης για τις πιο χαμηλές τάξεις της κοινωνίας που έβλεπαν παιδιά που ξεκίνησαν από το μηδέν να φτάνουν στην κορυφή. Ετσι στην ιστορία έμειναν ταινίες όπως το «Οργισμένο Είδωλο» που ο Μάρτιν Σκορσέζε αρχικά δεν ήθελε να σκηνοθετήσει επειδή δεν του άρεσε το μποξ ή το «Cinderella Man» του Ρον Χάουαρντ, ενός σκηνοθέτη που αρκετές φορές μετέφερε με επιτυχία στο… πανί σπορ ιστορίες, καθώς ακολούθησε το πολύ καλό «Rush» με τη μυθική κόντρα του Νίκι Λάουντα με τον Τζέιμς Χαντ στην Formula 1. Η λίστα είναι τεράστια και ο καθένας μπορεί να επιλέξει ανάλογα τις επιθυμίες του και τη διάθεσή. «Δρόμοι της Φωτιάς», «Κόουτς Κάρτερ», «Million Dollar Baby», «Ford Vs Ferrari», «Ali», «Hurricane», «Any Given Sunday», «Μια σχέση στοργής», «Rocky», «Goal», «Η μεγάλη απόδραση των 11», «Moneyball» κ.α..

Την περίοδο της πανδημίας, η πλατφόρμα της Apple έβαλε στην τηλεοπτική ζωή μας έναν Αμερικανό με αστείο μουστάκι και προφορά που αποφάσισε να δεχτεί μια πολύ περίεργη πρόταση. Να αφήσει το αμερικανικό ποδόσφαιρο και την ομάδα που προπονούσε, ώστε να αναλάβει –μαζί με τον βοηθό του- μια μικρομεσαία ομάδα της Premier League. O Ted Lasso, δεν είχε ιδέα για το τι είναι το ποδόσφαιρο, πως παίζεται, τι είναι το οφ σάιντ και βέβαια δεν είχε ιδέα ότι η πρόεδρος της Richmond δεν ήθελε, τουλάχιστον στον πρώτο κύκλο, να πετύχει στην αποστολή του. Απεναντίας ευχόταν να διαλυθεί η ομάδα την οποία είχε πάρει από τον άνδρα της στην μοιρασιά της περιουσίας τους, έπειτα από ένα περιπετειώδες διαζύγιο.

Αν δει κάποιος το Ted Lasso ως μια ποδοσφαιρική σειρά θα απογοητευθεί. Στόχος της δεν είναι να βάλει τον θεατή στα άδυτα ενός συλλόγου που ακροβατεί ανάμεσα στη μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας και στην Championship. Δεν διδάσκει συστήματα, οι καθαρά αγωνιστικές σκηνές δεν διεκδικούν Oscar, υπάρχουν πολλά κενά, όσον αφορά στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα, όπως το πως ένας προπονητής του american football κοουτσάρει ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομάδα αφού δεν είναι κάτοχος διπλώματος uefa και άλλα πολλά.

Όμως το Ted Lasso δεν είναι ακριβώς μια ποδοσφαιρική σειρά. Ισως αν θέλετε, το ποδόσφαιρο είναι ο βιτρίνα που πίσω της κρύβει την καθημερινότητα όλων μας. Η σειρά βγήκε στον αέρα την περίοδο της πανδημίας και τον lockdown. Μια περίοδο που όλοι έψαχναν κάπου να στηριχθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Όπως και ο ήρωας της σειράς. Και για αυτόν τα όσα ζούσε στο Λονδίνο, αποκομμένος από την οικογένειά του, σε ένα ιδιαίτερο προσωπικό lockdown, ήταν πρωτόγνωρα. Δεν γνώριζε ποδόσφαιρο και επί της ουσίας δεν έμαθε και ποτέ. Όμως δεν χρειάστηκε, καθώς οδήγησε τους παίκτες του μέσα από τη δική του φιλοσοφία ζωής, κάνοντας όσους είναι γύρω του καλύτερους ανθρώπους. Από την πρόεδρο, μέχρι τους παίκτες του. Ξεπέρασε τον υποβιβασμό με χιούμορ, ένωσε τους παίκτες του στις δύσκολες στιγμές και θα στείλει το δικό του μήνυμα, όχι μόνο στα αποδυτήρια, αλλά σε όλη την κοινωνία, όταν ένας από αυτούς θα αποκαλύψει ότι είναι gay, μέσα σε έναν χώρο που για πολλούς αποτελεί άβατο, όπως είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Ο Τζέισον Σουντέικις δεν υπήρξε ποτέ ένας ηθοποιός πρώτης γραμμής. Στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστός μέσα από το «Horrible Bosses», όπου όμως υποσκιάζεται από ηθοποιούς όπως ο Κόλιν Φάρελ και ο Κέβιν Σπέισι, ενώ μας ξανασυστήθηκε με το «We are the Millers» στο πλευρό της Τζένιφερ Ανιστον, με την οποία είχε βρεθεί και στην προαναφερόμενη ταινία. Δύο καλές κωμωδίες, για να περάσει ευχάριστα η ώρα.

Ετσι κάπως ξεκινά την πορεία του και το Ted Lasso. Στην αρχή δείχνει ακριβώς ως μια σειρά για να περάσει η ώρα ή οι μέρες της πανδημίας. Όμως στην πορεία και μέσα από τις ατάκες του, πολλές από τις οποίες είναι βασισμένες σε παλιότερες αμερικανικές σειρές ή ταινίες, το Ted Lasso, αποδεικνύεται ότι πολλά παραπάνω από αυτό. Είναι ένα μάθημα αισιοδοξίας το οποίο δεν μπορεί να το προσφέρει πολλές φορές ούτε ο καλύτερος ψυχολόγος.

Ο Αμερικανός με το αστείο μουστάκι και προφορά, τελικά δεν είναι τόσο ανίδεος όσο θέλει να δείχνει στην αρχή. Είναι ο φίλος που όλοι θα θέλαμε να έχουμε προκειμένου να μας φωτίσει ακόμα και την πιο σκοτεινή μας μέρα. Η ιστορία δεν θα βάλει τη σειρά στο πάνθεον με τις κορυφαίες, θα τη βάλει όμως σίγουρα στην καρδιά των θεατών αφήνοντας σε όλους ένα τεράστιο χαμόγελο στο τέλος κάθε επεισοδίου.

Εκεί άλλωστε πόνταρε από την αρχή ως ιδέα ακόμα το Ted Lasso και βρήκε απόλυτα τον στόχο του.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή