Βραβεία Emmys: Η μυστική ψηφοφορία σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια
βραβεία-emmys-η-μυστική-ψηφοφορία-σε-ξενοδ-563099821

Βραβεία Emmys: Η μυστική ψηφοφορία σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια

Η «Κ» βρέθηκε στην ημιτελική φάση των βραβείων που διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ομόνοιας με τη συμμετοχή 15 σκηνοθετών, ηθοποιών, σεναριογράφων και παραγωγών από την Ελλάδα

Βίκυ Κατεχάκη

«Κι εσύ εδώ;». Ο ένας μετά τον άλλον, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και παραγωγοί της ελληνικής τηλεόρασης έφταναν νωρίς χθες το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ομόνοιας, σε ένα ραντεβού με τη Διεθνή Ακαδημία των Emmys. Δεκαπέντε καταξιωμένοι επαγγελματίες συγκρότησαν την κριτική επιτροπή που συμμετείχε σε μία από τις ημιτελικές φάσεις των διάσημων τηλεοπτικών βραβείων της Αμερικής. Το μόνο που γνώριζαν μέχρι να περάσουν στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με τις οθόνες στα τραπέζια και τα ακουστικά ήταν ότι θα παρακολουθούσαν επεισόδια από έξι κωμικές σειρές και πως έως το τέλος της ημέρας θα έπρεπε να έχουν καταλήξει σε εκείνη που με την ψήφο τους θα «ταξίδευε» ως υποψήφια στα επόμενα Βραβεία Emmys.

Κρατάτε μυστικό; 

Ο Ναθανιέλ Μπρέντελ, διευθυντής της κριτικής επιτροπής των Emmys, μίλησε στην «Κ» για την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας, με στόχο το αδιάβλητο του διαγωνισμού. «Θέλουμε οι κριτές να μην έρχονται προκατειλημμένοι. Επομένως, δεν ξέρουν για ποια περιοχή του κόσμου θα αποφασίσουν, ξέρουν μόνο ότι δεν θα είναι κριτές σε ευρωπαϊκές παραγωγές. Δεν θέλουμε οι άνθρωποι που παρακολουθούν τα προγράμματα να έχουν σε αυτά πρόσβαση στην καθημερινότητά τους, αλλά θέλουμε να δουν τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του κόσμου, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε σχέση», λέει ο ίδιος, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο τα μέλη της επιτροπής μπορούν να εκτιμήσουν το έργο με τη ματιά του επαγγελματία, χωρίς προκαταλήψεις.

Βραβεία Emmys: Η μυστική ψηφοφορία σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια-1

«Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν είδα όλους αυτούς τους υπέροχους φίλους και συναδέλφους μέσα στην ίδια αίθουσα ήταν ότι θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας ταινίας με τίτλο “ποιος το έκανε;”, όπου ξαφνικά σβήνουν τα φώτα και κάποιος από εκεί μέσα βρίσκεται δολοφονημένος», λέει αστειευόμενος στην «Κ» ο Πάνος Μουζουράκης, μέλος της κριτικής επιτροπής, μεταφέροντάς μας το κλίμα της διοργάνωσης των ημιτελικών. «Υπήρχε όλη αυτή η μυστικότητα, κανείς δεν έπρεπε να ξέρει για ποιον λόγο βρισκόμαστε εδώ», προσθέτει.

Βραβεία Emmys: Η μυστική ψηφοφορία σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια-2
Ο Πάνος Μουζουράκης κρατά σημειώσεις καθώς παρακολουθεί τις υποψήφιες κωμικές σειρές – Φωτογραφία: Δήμος Αθηναίων.

Πλέον μια κωμωδία δεν είναι ακριβώς κωμωδία, ένα δράμα δεν είναι ακριβώς δράμα. Μπήκαμε σε έναν νέο αιώνα, στον οποίο επαναπροσδιορίζουμε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε τις ταινίες στο κοινό

Τόσο εκείνος όσο και τα υπόλοιπα μέλη της κριτικής επιτροπής επιλέχθηκαν από την Ακαδημία των Emmys με αυστηρά κριτήρια τα οποία βασίζονταν όχι μόνο στην ανάγνωση του βιογραφικού τους, αλλά και στα δείγματα της δουλειάς τους μέχρι σήμερα.

«Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία», λέει στην «Κ» ο Ρένος Χαραλαμπίδης, ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο οποίος βλέπει τη συμμετοχή του στην κριτική επιτροπή των Emmys ως μία καλή ευκαιρία να κατανοήσει και ο ίδιος τις παγκόσμιες τάσεις στην τηλεοπτική βιομηχανία. «Εκπλήσσομαι από το πόσο τα είδη έχουν αλλάξει ως προς τον προσδιορισμό τους. Πλέον μια κωμωδία δεν είναι ακριβώς κωμωδία, ένα δράμα δεν είναι ακριβώς δράμα. Μπήκαμε σε έναν νέο αιώνα, στον οποίο επαναπροσδιορίζουμε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε τις ταινίες στο κοινό. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, αλλά σίγουρα είναι μία νέα πραγματικότητα που πρέπει να δούμε».

Βραβεία Emmys: Η μυστική ψηφοφορία σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια-3
Ο Ρένος Χαραλαμπίδης βλέπει τη συμμετοχή του στην κριτική επιτροπή των Emmys ως μία καλή ευκαιρία να κατανοήσει και ο ίδιος τις παγκόσμιες τάσεις στην τηλεοπτική βιομηχανία. – Φωτογραφία: Δήμος Αθηναίων.

Η Αμαλία Γιαννίκου, σκηνοθέτιδα και συγγραφέας, παίρνει μέρος για δεύτερη φορά στην κριτική επιτροπή των διεθνών τηλεοπτικών βραβείων. Περιγράφει τη συμμετοχή της και τις δύο χρονιές ως μία δυνατή εμπειρία από την οποία ωφελείται και η ίδια, μαθαίνοντας από τη δουλειά των συναδέλφων της σε άλλες χώρες.

Βραβεία Emmys: Η μυστική ψηφοφορία σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια-4
«Είναι σημαντικό ότι γινόμαστε κι εμείς μέρος του πολιτιστικού διαλόγου», λέει η σκηνοθέτιδα Αμαλία Γιαννίκου.

«Φέτος κληθήκαμε να αποφασίσουμε για ένα είδος που είναι πολύ κοντά στο δικό μου, και έχει ενδιαφέρον να βλέπω πώς οι συνάδελφοι από άλλα μέρη του κόσμου δημιουργούν και πώς νοηματοδοτούν αυτό το είδος της μυθοπλασίας», λέει στην «Κ» η κ. Γιαννίκου, προσθέτοντας ότι η παρουσία των Emmys για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Αθήνα έχει μόνο θετικό πρόσημο. 

«Γινόμαστε κι εμείς μέρος του πολιτιστικού διαλόγου»

«Ο θεσμός των διεθνών Emmys έχει πάρα πολύ μεγάλο κύρος και πιστεύω ότι δημιουργεί μία συνθήκη στην οποία κερδίζει τόσο η χώρα μας που τον φιλοξενεί όσο και ο ίδιος ο θεσμός, καθώς υπάρχει αυτή η αλληλεπίδραση. Είναι σημαντικό πάντως ότι γινόμαστε κι εμείς μέρος του πολιτιστικού διαλόγου».

Για τον σκηνοθέτη Χρήστο Δήμα, τα Emmys φέρνουν μαζί τους στην Αθήνα την ευκαιρία να αντιληφθούμε την πορεία που έχει χαράξει σήμερα η παγκόσμια τηλεοπτική βιομηχανία και να εξετάσουμε πού βρίσκεται η Ελλάδα.

«Μας δίνεται η δυνατότητα να καταλάβουμε πού βρίσκεται όλο αυτό που ονομάζεται “τηλεοπτικό τσουνάμι”. Παρακολουθούμε σειρές οι οποίες έχουν αποκτήσει αξία και δίνουν ένα δείγμα προς τα πού πηγαίνουμε», αναφέρει στην «Κ» τονίζοντας ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ελληνική τηλεόραση –παρά τα περιθώρια βελτίωσης που έχει– συμβαδίζει με τις εξελίξεις.

«Ο κόσμος θέλει να βλέπει ελληνική τηλεόραση. Η εμπιστοσύνη είναι εκεί, και στους Ελληνες σεναριογράφους, και στους Ελληνες σκηνοθέτες, και στους Ελληνες ηθοποιούς. Πιστεύει στην ελληνική τηλεόραση πολύ περισσότερο από ό,τι στις ξένες σειρές στις πλατφόρμες», προσθέτει ο ίδιος.

Βραβεία Emmys: Η μυστική ψηφοφορία σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια-5
Ο σκηνοθέτης Χρήστος Δήμας ήταν ένα από τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Emmys στην Αθήνα – Φωτογραφία: Δήμος Αθηναίων.

Η ηθοποιός Ιωάννα Ασημακοπούλου, μέλος κι εκείνη της κριτικής επιτροπής των Βραβείων Emmys, συμφωνεί ότι η χώρα μας έχει κάνει μεγάλα βήματα τόσο στην ποιότητα των παραγωγών όσο και στη διδασκαλία της υποκριτικής.

«Οι νεότεροι ηθοποιοί κάνουν πλέον πολλές σπουδές είτε πηγαίνοντας στο εξωτερικό, είτε μένοντας στην Ελλάδα, όπου έρχονται καθηγητές από άλλες χώρες για να διδάξουν υποκριτική. Προχωράμε, δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω», λέει στην «Κ» τονίζοντας ότι οι τηλεοπτικές πλατφόρμες έχουν συμβάλει ώστε να ανέβει το επίπεδο των παραγωγών και των σεναρίων. «Αλλάζουν τα πράγματα, και είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει μία παγκόσμια κοινότητα που έχει ενωθεί», τονίζει η ίδια.

Βραβεία Emmys: Η μυστική ψηφοφορία σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια-6
«Αλλάζουν τα πράγματα, και είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει μία παγκόσμια κοινότητα που έχει ενωθεί», λέει στην «Κ» η ηθοποιός Ιωάννα Ασημακοπούλου – Φωτογραφία: Δήμος Αθηναίων.

«Οι Ελληνες δημιουργοί έχουν φωνή»

Καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την υψηλού κύρους συνεργασία της χώρας μας με τα Βραβεία Emmys έχει διαδραματίσει το Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων. Το Γραφείο Κινηματογραφικών Παραγωγών της πόλης έχει συνάψει τις δύο τελευταίες χρονιές την επίμαχη συμφωνία που φέρνει στην Αθήνα τη διοργάνωση, ενώ συμμετέχει και στις διαδικασίες με προτάσεις για τα μέλη της κριτικής επιτροπής.

«Είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή της Αθήνας στα Emmys, διότι τα στελέχη της Ακαδημίας μπαίνουν στη διαδικασία να παρακολουθήσουν ελληνικές σειρές και να διαβάσουν βιογραφικά Ελλήνων δημιουργών. Η χώρα μας τοποθετείται με αυτόν τον τρόπο στον παγκόσμιο τηλεοπτικό χάρτη και οι Ελληνες δημιουργοί έχουν φωνή», λέει η Χριστίνα Μητροπούλου, μέλος της Ακαδημίας των Emmys, σεναριογράφος και υπεύθυνη ανάπτυξης του Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων.

Η ίδια, ως μέλος της Ακαδημίας των Emmys, έχει συμβάλει στη διασύνδεση της Αθήνας με τα συγκεκριμένα βραβεία, που αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις στον χώρο της ψυχαγωγίας.

Βραβεία Emmys: Η μυστική ψηφοφορία σε ξενοδοχείο στην Ομόνοια-7
«Η χώρα μας τοποθετείται στον παγκόσμιο τηλεοπτικό χάρτη και οι Ελληνες δημιουργοί έχουν φωνή», λέει η Χριστίνα Μητροπούλου, μέλος της Ακαδημίας των Emmys, σεναριογράφος και υπεύθυνη ανάπτυξης του Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων. – Φωτογραφία: Δήμος Αθηναίων.

«Οταν γίνεσαι μέλος, αποκτάς το δικαίωμα να προσκαλέσεις την Ακαδημία να έρθει στη χώρα σου. Καθώς συνεργάζομαι εδώ και χρόνια με το Athens Film Office και πιστεύω πάρα πολύ στη δουλειά που κάνει ο δήμος στον οπτικοακουστικό κλάδο, συζήτησα με τους υπευθύνους της Ακαδημίας τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να συσφίξουμε τις σχέσεις μας. Πέρυσι το ξεκινήσαμε πιλοτικά, ενώ φέτος το κάνουμε με ακόμη περισσότερο πάθος», τονίζει αναφέροντας τα οφέλη από τέτοιου είδους συνεργασίες.

«Στο Athens Film Office κάνουμε μία σοβαρή προσπάθεια αφενός για την εξωστρέφεια της Αθήνας στο εξωτερικό και αφετέρου για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην πόλη μας. Μας ενδιαφέρει, η Αθήνα να είναι ένας φιλικός κινηματογραφικός προορισμός που κατ’ επέκταση γίνεται και τουριστικός». Η ίδια προσθέτει ότι ήδη με τη μεσολάβηση του Γραφείου εκατοντάδες ξένες παραγωγές έχουν επιλέξει τα τελευταία χρόνια την Αθήνα για τα γυρίσματά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT