Το πρώτο ταξίδι του Ευτύχη Μπλέτσα στο εξωτερικό ήταν στο Παρίσι με την οικογένειά του, όταν ήταν επτά χρονών. Άραγε, ονειρευόταν τότε να γυρίσει όλο τον κόσμο; Άγνωστο. Το μόνο σίγουρο είναι πως με την ταξιδιωτική του εκπομπή Happy Traveller, η οποία μεταδίδεται από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ, έχει ταξιδέψει σε 106 χώρες (τις σημειώνει σε εφαρμογή σε κινητό και σημειωματάριο). Σε κάποιες από αυτές, μαζί με τη σύντροφό του, Ηλέκτρα Αστέρη, και τις δύο κόρες τους. Για την ώρα, όμως, βρίσκονται στην έδρα τους, στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας ένα διάλειμμα από τα γυρίσματα της εκπομπής που πραγματοποίησαν εντός Ελλάδας.
Ήταν 2005 όταν σας γνωρίσαμε από τη συχνότητα της ΕΡΤ3. Δεκαεννιά χρόνια μετά, παραμένετε ένα γνώριμο και συμπαθές τηλεοπτικό πρόσωπο. Πώς το έχετε καταφέρει αυτό;
Δεν υπάρχει κάποια συνταγή. Απλώς έχουμε ως αρχή το να κάνουμε ό,τι κάνουμε με καλή διάθεση, σεβασμό και αγάπη. Νομίζω πως αυτό μεταφράζεται στο πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος το αποτέλεσμα της δουλειάς μας.
Ποιοι είναι οι κανόνες που δεν παραβαίνετε ποτέ όταν σχεδιάζετε ένα ταξίδι;
Πρέπει να δούμε τα must αξιοθέατα ενός προορισμού, να δούμε κάποια ενδιαφέροντα σημεία, όχι και τόσο γνωστά, και να δοκιμάσουμε την τοπική κουζίνα.
Έχετε κάποιο στόχο σε ό,τι αφορά το πόσες χώρες θέλετε να επισκεφθείτε;
Ιδανικά όλες, αλλά για το Happy Traveller θα ήταν εξαιρετικό το να επισκεφθούμε 150 χώρες του πλανήτη.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής που σας συντροφεύουν;
Το μυστικό της επιτυχίας είναι η αποτυχία. Αν δεν αποτύχεις αρκετά, δεν θα μάθεις όσα χρειάζεται για να πετύχεις σε κάτι. Ένα άλλο είναι πως τα ταξίδια είναι το καλύτερο σχολείο, καθώς το μεγάλο όφελός τους είναι η εξέλιξη του εαυτού μας. Τέλος, το μότο του Ηappy Traveller: η πιο σημαντική αποσκευή σε κάθε ταξίδι είναι η καλή μας διάθεση. Αυτό ισχύει και στη ζωή.
Υπάρχουν κάποιοι που τους φαίνεται ψυχοφθόρο το να ταξιδεύουν διαρκώς, να βρίσκονται με μια βαλίτσα στο χέρι, παρόλο που έχουν μια βάση στην Ελλάδα. Εσείς πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;
Κατά διαστήματα ταξιδεύουμε πολύ, αλλά υπάρχουν και μεγάλες περίοδοι που θα καθίσουμε στη βάση μας, στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η ισορροπία είναι που μας βοηθάει να μην «καιγόμαστε» από τα πολλά ταξίδια.
Πώς πιστεύετε ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν θα μπορούσε να γίνει βιώσιμο;
Νομίζω πως το κλειδί βρίσκεται στο να ανοίξει χρονικά η σεζόν, ώστε να έχουμε επισκέπτες περισσότερους μήνες τον χρόνο, καθώς και στο να μοιράζεται ο κόσμος σε περισσότερα σημεία της χώρας μας. Είναι αλήθεια ότι έχουμε άπειρα όμορφα μέρη, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα που θα μπορούσαν να απορροφήσουν κομμάτι του τουρισμού, ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα υπερκορεσμού.
Έχετε κάποια tips για όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα; Τι να προσέχουν και τι να τολμούν;
Να φύγουν από τα κλισέ και να δοκιμάσουν χειμερινούς προορισμούς το καλοκαίρι. Προσωπικά, προτιμώ τα νησιά τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, που είναι πιο ήρεμα. Καταλαβαίνω πως κάποιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ότι συνήθως θέλουν μόνο να κολυμπήσουν και να αράξουν σε κάποια παραλία. Προτρέπω όμως τον κόσμο να γίνει λίγο Ηappy Traveller, να βάζει δηλαδή στο πρόγραμμά του λίγη εξερεύνηση.
Παρακολουθείτε τα memes που αφορούν εσάς στο ΥοuTube, στο Instagram ή στο ΤikTok;
Ναι, τα περισσότερα έχουν πλάκα και δείχνουν ότι αυτό που κάνουμε έχει κάποιο αποτύπωμα. Ειδικά όταν χρησιμοποιούν τον όρο «Happy Traveller» για οποιονδήποτε ταξιδεύει, είναι σαν brand που έγινε συνώνυμο κάποιας κατηγορίας προϊόντος. Αποκορύφωμα είναι το meme με τον πρωθυπουργό Ηappy Traveller. Είναι τόσο πετυχημένο, που θα έπρεπε να τον πετύχουμε σε κάποιον από τους προορισμούς μας.
Ποιο είναι το πιο νόστιμο και το χειρότερο φαγητό που έχετε φάει σε ταξίδι;
Θα έλεγα τις μακαρονάδες στη νότια Ιταλία και τις καυτερές σούπες με νουντλς στην νοτιοανατολική Ασία. Μερικές φορές, οι απλές γεύσεις είναι αυτές που μου κάνουν την πιο θετική εντύπωση, όπως ένα ώριμο μάνγκο κομμένο επιτόπου από το δέντρο. Μπορεί να είναι και από τις κορυφαίες γευστικές εμπειρίες. Το χειρότερο ήταν σίγουρα το χάκαρλ στην Ισλανδία. Δοκίμασα ένα μικρό κομματάκι και δεν θα το ξαναέκανα για κανέναν λόγο!
Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι;
Στα επόμενα δύο χρόνια θέλουμε να έχουμε εξερευνήσει όλα τα κατοικημένα νησιά της χώρας μας, να ανέβουμε στις κορυφές άλλων πέντε ψηλών βουνών της και να επισκεφτούμε όλους τους νομούς της (μας έμεινε ένας) και να φτάσουμε τις 120 χώρες, ταξιδεύοντας τους τηλεθεατές σε κάθε γωνιά της χώρας μας και του κόσμου.