Σκηνοθέτες στα πρόθυρα χρεοκοπίας λόγω ΕΡΤ

Σκηνοθέτες στα πρόθυρα χρεοκοπίας λόγω ΕΡΤ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα βρίσκονται πολλές ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, η οποία είχε αναλάβει να καλύψει μέρος των εξόδων ως συμπαραγωγός. Ανάμεσά τους και η νέα ταινία του σκηνοθέτη Πάνου Κούτρα «Χenia», μία διεθνής συμπαραγωγή με χρηματοδότηση από φορείς του Βελγίου, της Γαλλίας και της Ελλάδας.

Το υπουργείο Οικονομικών, όπου έχουν μεταβιβαστεί οι υποχρεώσεις της Δημόσιας Τηλεόρασης, μέχρι στιγμής «αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ανεξάρτητους παραγωγούς – δημιουργούς», καταγγέλλουν η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ και η Ενωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται «αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας». Σε δελτίο Τύπου, οι Ενώσεις αναφέρουν ότι τους οφείλονται χρήματα για «τιμολόγια που έχουν εκδοθεί», για έργο που έχει ολοκληρωθεί πριν από το κλείσιμο της ΕΡΤ και για πνευματικά δικαιώματα προγραμμάτων που είχαν μεταδοθεί από τα κρατικά κανάλια. Τονίζουν, μάλιστα, ότι σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να αποδώσουν ΦΠΑ και να αποπληρώσουν δάνεια, με αποτέλεσμα να διώκονται ποινικά, ενώ παράλληλα είναι «εκτεθειμένοι απέναντι σε συνεργάτες» στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τέλος, προειδοποιούν ότι θα δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, ζητώντας τη συνδρομή ευρωπαϊκών φορέων.

Σε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας, ο Πάνος Κούτρας και η παραγωγός του «Xenia» Ελένη Κοσσυφίδου ανακοινώνουν ότι αδυνατούν να ολοκληρώσουν την ταινία ή να την καταθέσουν σε διεθνή φεστιβάλ. Υπογραμμίζοντας ότι ορισμένοι από τους Ευρωπαίους συμπαραγωγούς ήδη απειλούν να υπαναχωρήσουν από τη χρηματοδότηση, αναφέρουν ότι συνέχισαν τα γυρίσματα ακόμα και μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, «παίρνοντας ένα τεράστιο ρίσκο αλλά έχοντας απόλυτη πίστη στις δεσμεύσεις ενός έννομου κρατικού μηχανισμού» και ζητούν από τους αρμόδιους να στηρίξουν τον ελληνικό κινηματογράφο που «αποτελεί τη μοναδική γέφυρα ουσιαστικής και δημιουργικής επικοινωνίας με τον υπόλοιπο πλανήτη και το αύριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή