Ο «πόλεμος της ρουκέτας» και oι ρουκέτες της υποκρισίας

Ο «πόλεμος της ρουκέτας» και oι ρουκέτες της υποκρισίας

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο​​ταν η ελληνική τηλεόραση ηθικολογεί για όσα συμβαίνουν την Ανάσταση σε διάφορες περιοχές της χώρας, ουσιαστικά υποκρίνεται. Εκπληκτοι κάθε χρόνο οι παρουσιαστές των περισσότερων τηλεοπτικών δελτίων περιγράφουν τα νέα περιστατικά χρησιμοποιώντας στερεότυπα όπως «με αίμα βάφτηκε για άλλη μία φορά ο εορτασμός του Πάσχα…», καταγγέλλοντας τις επικίνδυνες συνήθειες και όσα προκαλούν, όπως αυτά στην Οία Σαντορίνης, στην Κρήτη, το Αγρίνιο κ.α.

Κι όταν τελειώσουν τα δυσάρεστα πλάνα για εκείνους που κινδυνεύουν στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων αλλά κι όσους κατηγορούνται για πρόκληση σωματικών βλαβών και είναι αντιμέτωποι με το αυτόφωρο, το επικριτικό ύφος δίνει τη θέση του στο δέος που γειτονεύει με τον θαυμασμό.

Περιγράφουν εντυπωσιασμένοι τον ρουκετοπόλεμο ανάμεσα σε δύο ενορίες του Βροντάδου Χίου, σπαταλώντας τηλεοπτικό χρόνο στις «λάμψεις που ενώνονται με τα αστέρια» κι άλλες τέτοιες ανοησίες, με τη δικαιολογία ότι το έθιμο ξεκινά από την τουρκοκρατία. Αυτό είναι το άλλοθι για τους ασυγκράτητους μπουρλοτιέρηδες του Πάσχα που κανείς δεν τους θέλει αλλά όλοι περηφανεύονται μπροστά στις κάμερες -πριν γίνει το κακό- για την παράδοση του τόπου τους.

Επιπόλαια ρεπορτάζ με χαλαρό συχνά ύφος για τις επικίνδυνες συνήθειες, για τις οποίες, όπως υπογραμμίζουν περιγράφοντας τον «πόλεμο της ρουκέτας», «εδώ δεν υπάρχει νικητής, ούτε χαμένος». Και έπειτα, αρχίζει η κριτική για τους «ανεγκέφαλους» και τα «πρέπει η Πολιτεία…». Ποτέ κανείς δεν στάθηκε στην ατομική ευθύνη. Ιδίως, των δημάρχων που ανέχονται τα επικίνδυνα έθιμα «επειδή ενισχύουν τον τουρισμό» αλλά και τις ψήφους, της Αστυνομίας, των εκπροσώπων της Εκκλησίας που θα πρέπει να λένε «όχι».

Σχιζοφρένεια που συντηρείται από τα ΜΜΕ τα οποία καταγράφουν επί τρεις ημέρες την κατανυκτική ατμόσφαιρα, δίνουν χώρο για συνεντεύξεις και ενδιάμεσα αναφέρουν τους ελέγχους της Αστυνομίας (όπου γίνονται) για την ανεύρεση πυροτεχνικών ειδών και κατασχέσεις συσκευών εκτόξευσης φωτοβολίδων. Επειτα ξαφνιάζονται πού βρέθηκαν 121.925 κροτίδες, 570.155 παιδικά αθύρματα – βεγγαλικά και συνελήφθησαν 107 άτομα. Την επομένη αναλύουν το «μακελειό στο γλέντι» και το «μαύρο Πάσχα». Την Τρίτη όλα έχουν ξεχαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή