«Εκδρομή»: ένα θρίλερ στην ομίχλη του Βερμίου

«Εκδρομή»: ένα θρίλερ στην ομίχλη του Βερμίου

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα ξεκίνησαν με μια μάλλον απροσδόκητη πρόσκληση που λάβαμε πριν από λίγο καιρό. Ο τηλεοπτικός σταθμός του ΑΝΤ1 μας καλούσε –μαζί με άλλους συναδέλφους– για να μας συστήσει τη νέα τηλεοπτική σειρά με τον τίτλο «Η Εκδρομή» που ετοιμάζει για την επόμενη σεζόν. Απροσδόκητη η πρόσκληση, αφού σπάνια (έως ποτέ) λαμβάνουμε τέτοιες από τηλεοπτικές παραγωγές και όπως είναι φυσικό, υπήρξε ενδιαφέρον, το οποίο ομολογουμένως ενισχύθηκε όταν μάθαμε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο και τις φιλοδοξίες της σειράς.

Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, στις πιο άγριες καιρικές συνθήκες, 13 άνθρωποι, οι περισσότεροι άγνωστοι μεταξύ τους, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα ορεινό ξενοδοχείο-καταφύγιο. Ανάμεσά τους μια γυναίκα που αναζητάει το παιδί της, ένας καθηγητής, μια δημοσιογράφος, ένας γέροντας αγρότης, τρεις ορειβάτες με τον οδηγό τους, ένας μουσικός με την κοπέλα του: όλοι τους χαρακτήρες με διαφορετικό υπόβαθρο και κίνητρα. Σύντομα, πάντως, θα αποδειχθεί ότι όλοι αυτοί οι φαινομενικά άσχετοι μεταξύ τους άνθρωποι περιέργως συνδέονται, ενώ και η παρουσία τους εκεί δεν είναι καθόλου τυχαία. Ενώ οι συνθήκες αποκλεισμού χειροτερεύουν, οι ήρωές μας φτάνουν σε οριακές καταστάσεις, γίνονται βίαιοι καθώς παράλληλα μυστικά και ιστορίες του παρελθόντος έρχονται στην επιφάνεια για να τροφοδοτήσουν και να ερμηνεύσουν τη δράση. Πόσο αλλαγμένοι θα βγουν (όσοι βγουν) από μια τέτοια κατάσταση;

Στρατηγική επιλογή

Θρίλερ μυστηρίου, λοιπόν (θυμίζει έντονα τους «Δέκα Μικρούς Νέγρους» και το «Lost»), είδος σπανιότατο για τα ελληνικά τηλεοπτικά χρονικά, όμως άκρως επιτυχημένο στο εξωτερικό. «Θέλαμε να προσφέρουμε στο κοινό κάτι ξεχωριστό, είναι μια στρατηγική επιλογή με βάση και τις έρευνες που κάνουμε και μας δείχνουν ότι ο κόσμος θέλει ένα επίπεδο στην τηλεόραση, το οποίο, κακά τα ψέματα, είναι σήμερα ανύπαρκτο», μας είπε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του καναλιού Κώστας Τσολάκης, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι η πίστη τους στο πρότζεκτ είναι τέτοια που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το προορίζουν και για προώθηση στο εξωτερικό. Φυσικά, όπως καταλαβαίνει κανείς, ένα τέτοιο εγχείρημα μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για τα δεδομένα της Ελλάδας, τόσο σε επίπεδο οικονομικών όσο και τεχνογνωσίας.

Παρ’ όλα αυτά, όσα είδαμε κατά την επίσκεψή μας στους πρόποδες του Βερμίου, όπου είναι εγκατεστημένο εδώ και έξι μήνες το «στρατηγείο» της σειράς, είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικά. Πρώτα απ’ όλα το περιβάλλον, βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας που απαιτεί μια τέτοια ιστορία: «Θέλαμε ένα μέρος όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό και ταιριαστό με τις απαιτήσεις των εξωτερικών γυρισμάτων. «Γνωρίζω το Βέρμιο από πολλές εξορμήσεις που έκανα εδώ κατά καιρούς και σκέφτηκα πως τα τοπία αλλά και οι καιρικές συνθήκες του ήταν ιδανικές για τις ανάγκες μας», μας εξήγησε ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Πανταζούδης. Η αναφορά στον καιρό δεν είναι τυχαία. Ούτε και το γεγονός ότι τα γυρίσματα ξεκίνησαν από τις 10 Φεβρουαρίου προκειμένου να εκμεταλλευθούν τα χιόνια, τις βροχές και τις ομίχλες του βουνού, αψηφώντας μάλιστα τις αντικειμενικές δυσκολίες που όλα αυτά συνεπάγονται.

Τα εξωτερικά γυρίσματα φαίνεται να είναι, όπως προέκυψε και από την προσωπική μας αυτοψία στον χώρο, το κύριο «όπλο» της σειράς. Οι εντυπωσιακές, υγρές πλαγιές με τους χιλιάδες ίσιους κορμούς οξιάς δημιουργούν ακόμα και στις αρχές Ιουνίου μιαν απόκοσμη, σχεδόν ανατριχιαστική αίσθηση. «Σκέψου πώς ήταν τον χειμώνα, με τα δέντρα γυμνά και μισό μέτρο χιόνι», μου είπε ο εκ των πρωταγωνιστών Οθωνας Μεταξάς. Αλλωστε, τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι ηθοποιοί χαρακτηρίστηκαν «αληθινοί ήρωες» από τον σκηνοθέτη τους, ο οποίος έφτιαξε το μείγμα του χρησιμοποιώντας κάποιους πιο έμπειρους, αλλά και πολλά νέα παιδιά που κάνουν τώρα το τηλεοπτικό τους ντεμπούτο.

Ετσι, κοντά στον Νίκο Νικολάου (Χαρά Αγνοείται) και στη Λίνα Σακκά (Κούκλες) συναντάμε πρωτοεμφανιζόμενους όπως ο Γιάννης Ποιμενίδης, η Ευγενία Σαμαρά και ο Ορέστης Παλιαδέλης. Εκτός αυτού οι περισσότεροι από τους ηθοποιούς έχουν ως βάση τους τη Θεσσαλονίκη, κάτι που τους κάνει εκ των πραγμάτων λιγότερο γνωστούς στο αθηναϊκό κοινό. «Είναι πολύ σημαντικό για τους ηθοποιούς της Βόρειας Ελλάδας να μπορούν να παίρνουν μέρος σε τέτοιες δουλειές», επισήμανε η «θεατρική» Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, ενώ η γνωστή από την παρουσία της στο «Ράδιο Αρβύλα» Ευγενία Σαμαρά δήλωσε επίσης ενθουσιασμένη για την ευκαιρία που της δόθηκε.

Κινηματογραφική αισθητική

Το ερώτημα βέβαια –και ταυτόχρονα το μεγάλο στοίχημα των συντελεστών– είναι η ποιότητα του τελικού αποτελέσματος και κατά πόσον αυτό θα κατορθώσει να ξεπεράσει θεαματικά τον (χαμηλό) μέσο όρο της εγχώριας παραγωγής και να προσεγγίσει περισσότερο τα στάνταρ του εξωτερικού. Οπως παραδέχθηκε και ο κ. Πανταζούδης, «το κοινό δείχνει ότι δεν δέχεται πλέον ό,τι του πασάρεις», ενώ πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν την ξένη τηλεόραση και με το δίκιο τους. «Στόχος δικός μας είναι να φτιάξουμε κάτι πραγματικά ποιοτικό, όσο γίνεται πιο κοντά σε μια κινηματογραφική αισθητική, με προσοχή και έμφαση στις λεπτομέρειες που κάνουν τελικά τη διαφορά», τονίζει.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως σε μια σειρά τέτοιας θεματικής, εκτός της μεγάλης παραγωγής, το άλφα και το ωμέγα είναι το σενάριο. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό υπογράφεται από τη Στέλλα Βασιλαντωνάκη (Δέκατη Εντολή) και υπόσχεται συναρπαστική εξέλιξη και συνεχείς ανατροπές. Σημαντικό είναι, επίσης, ότι η πλοκή της σειράς ολοκληρώνεται αυστηρά μέσα στο πλαίσιο των 16 επεισοδίων που θα ετοιμαστούν, εξασφαλίζοντας έτσι μια στιβαρότητα σπάνια για τηλεοπτικές νόρμες, οι οποίες τείνουν συχνά να «ξεχειλώνουν» όσο οι σεζόν προχωρούν.

Ραντεβού τον Οκτώβριο…

Οπως μάθαμε, το συγκεκριμένο πρότζεκτ είχε δρομολογηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια, όμως η υλοποίησή του «πάγωσε» λόγω της οικονομικής κρίσης που χτύπησε και την τηλεόραση. Από όσα είδαμε, η εκ νέου ενεργοποίηση μάλλον άξιζε τον κόπο. Ομως ας περιμένουμε (με ενδιαφέρον) να δούμε και το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα επί της μικρής οθόνης, γύρω στον Οκτώβριο…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή