Εκπομπή – παράθυρο στον κόσμο

Εκπομπή – παράθυρο στον κόσμο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​ίναι από εκείνες τις στιγμές που δεν περιμένεις ότι λειτουργεί το σύστημα – ειδικά στη ΝΕΡΙΤ, που προσπαθεί ακόμη να σταθεί στα πόδια της. Μα, ήδη από τις πρώτες εικόνες της, η εκπομπή «One way ticket» σε καθηλώνει να τη δεις. Κάθε Δευτέρα στις 7.15 μ.μ. κι ένας διαφορετικός προορισμός. Εκείνο το βράδυ, η καθαρότητα της Κοπεγχάγης, τα γαλήνια πρόσωπα των ανθρώπων της, σαν να τα ’χουν λύσει όλα, μου πρόσφεραν λίγη δανεική γαλήνη. Πρωταγωνιστές, συμπατριώτες μας που μετανάστευσαν για ένα καλύτερο αύριο. Και η διακριτική συμπρωταγωνίστριά τους, η Επιστήμη Μπιζάνη, με σωστή άρθρωση, φροντισμένα κείμενα και την ευγένεια να αφήνει τον λόγο στον καλεσμένο.

Η εκπομπή αφηγείται τα ταξίδια της Επιστήμης με σκηνοθέτη τον Γιάννη Μαράκη, αρχισυντάκτρια τη Γιούλη Επτακοίλη κι ένα έμπειρο και κεφάτο, όπως είναι φανερό, επιτελείο. Φιλοξενούμενοι, ένας αρχιτέκτονας, ένας ζαχαροπλάστης και ένας χορευτής. Εξηγούν πώς έφυγαν από τον τόπο τους, μιλούν για την καινούργια ζωή τους. Ο 36χρονος Κώστας Πουλόπουλος, ο οποίος με την ομάδα του έλαβε πρόσφατα το πρώτο βραβείο για να σχεδιάσει την κεντρική τράπεζα της Λιβύης, ξέρει καλά να δίνει ζωή και σε έναν πύργο της Μεσσηνιακής Μάνης. Και παράλληλα να στήνει ένα παράρτημα της Siemens.

Σε αυτό το άνετο, απλό, αλλά εξαιρετικά μελετημένο περιβάλλον που ο καθένας θα ήθελε να εργάζεται, μίλησε για την αρχιτεκτονική και για τα χαρακτηριστικά της Δανίας αλλά και της Ελλάδας, για το πώς το κλίμα και η τοπογραφία εξελίσσει διαφορετικά τις κοινωνίες, εξηγώντας ότι δεν θα προόδευαν αν δεν είχαν συνοχή και συνεργασία. Μιλούσε για τις κοινωνίες της συναίνεσης, που είμαστε πολύ άναρχοι να δοκιμάσουμε, αλλά εκείνος ανακάλυψε φεύγοντας από την Ελλάδα πρώτα για την Ιαπωνία κι έπειτα για τη Δανία. Και έτσι έμαθε να σέβεται την ευφυΐα της Ανατολής («σαν τα μυρμήγκια που φτιάχνουν μια αποικία»), αλλά και το δυτικό μοντέλο. Από κοντά η κάμερα να εστιάζει στον πολιτισμό της καθημερινότητας και στις τακτοποιημένες ζωές των ανθρώπων, που εργάζονται όσο χρειάζεται – 60% τους φορολογεί το κράτος: γιατί να θέλουν παραπάνω;

Ακόμη και ο Πειραιώτης -αλλά και… «Παοκάρα» όπως συστήθηκε- Νίκος Στράγκας που γλυκαίνει τη ζωή των Δανών με γλυκά φτιαγμένα από αγνές πρώτες ύλες, βρήκε τον δρόμο του εκεί κι έστησε σε δύο ημέρες επιχείρηση στην Κοπεγχάγη.

Ο Τιμ Ματιάκης, χωρίς καμία πόζα αλλά με το συναίσθημα του ανθρώπου που έχει κοπιάσει, συγκίνησε με τη δική του διαδρομή, που ξεκίνησε στη Δημοτική Σχολή της Λάρισας κι έφτασε στο διάσημο Βασιλικό Μπαλέτο της Κοπεγχάγης, όπου αναδείχθηκε ως κορυφαίος χορευτής και διευθυντής της πειραματικής ομάδας. Αληθινές ιστορίες γεμάτες ελπίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή