Ενθυμούμενοι τα «Φιλολογικά καφενεία»

Ενθυμούμενοι τα «Φιλολογικά καφενεία»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πενηντάρια (50%) χτύπησαν ΝΕΡΙΤ και ΝΕΡΙΤsports με τις μεταδόσεις των ημιτελικών αγώνων του Μουντιάλ από τα γήπεδα της Βραζιλίας, καθώς την ιστορική νίκη της Γερμανίας επί της Βραζιλίας (8/7) είδαν 1.750.000 τηλεθεατές (49,7% επί των ανοικτών δεκτών), ενώ την πρόκριση της Αργεντινής επί της Ολλανδίας (7/8) παρακολούθησαν 1.761.000 τηλεθεατές (56,2%). Είναι φυσικό το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που επιφυλάσσει θέαμα και ανατροπές, να προσελκύει τα βλέμματα των φιλάθλων τηλεθεατών. Το θέμα είναι πως η ΝΕΡΙΤ παίζει εκτός από μπάλα και άλλα προγράμματα που αξίζει κάποιος να δει. Ενα από αυτά είναι η σειρά του Νίκου Τριανταφυλλίδη «Τα στέκια», η οποία σε πενήντα λεπτά αφηγείται ιστορίες της πόλης μέσα στον αδιάσπαστο χώρο και χρόνο των τόπων μαζικής εστίασης, ξεδιπλώνοντας εποχές, κουλτούρες και ανθρωπογεωγραφίες. Το «Au Revoir Μπαρ», η «Παράγκα του Σίμου», το «Βίντεοκλαμπ», το «Γήπεδο», η «Ντισκοτέκ», η «Ταβέρνα», το «Κουρείο», το «Μπαρ Κονσομασιόν» είναι μερικά από «Τα στέκια» που απαθανάτισε η κάμερα της εκπομπής.

Προσωπικά με ενδιαφέρον αναμένω το καινούργιο επεισόδιο για τα «Φιλολογικά καφενεία», που προβάλλεται την ερχόμενη Πέμπτη, στις 19.15. Πρόκειται για χώρους οι οποίοι συνδέονται όχι μόνο με μεμονωμένα άτομα, αλλά με ομάδες σημαντικών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών, που εκεί έβρισκαν ένα γόνιμο πεδίο διαλόγου, ένα «απάγκιο» συντροφικότητας και έναν «ιερό χώρο» έκφρασης. Το πατάρι του Λουμίδη, το Μπραζίλιαν, το Ζόναρς, το Νέον, το Μπάγκειον καφενείο και αρκετά άλλα γέμιζαν από ευωδιές και ιδιαίτερες παρουσίες όταν το χαρμάνι του καφέ έσμιγε με εκείνο των ανθρώπων. Γι’ αυτούς τους ιδιαίτερους χώρους μιλούν οι ποιητές Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, Νάνος Βαλαωρίτης, Αναστάσης Βιστωνίτης, η κόρη του Κάρολου Ζωναρά Αλεξάνδρα Αλεξανδράκη, ο δημοσιογράφος Ηλίας Καφάογλου, οι συγγραφείς Αχιλλέας Κυριακίδης, Γιώργος Ικαρος Μπαμπασάκης, ο πανεπιστημιακός Γιάννης Παπακώστας, οι σκηνοθέτες Τάκης Σπετσιώτης, Κώστας Φέρρης, Δημήτρης Φύσσας, η δημοσιογράφος Κατερίνα Σχοινά, η εκδότρια Τζούλια Τσιακίρη και ο εικαστικός Πάνος Χαραλάμπους. Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Θωμά Γκόρπα. Η δημοσιογραφική έρευνα είναι των Ηλιάνας Δανέζη, Μαρίας Καραγιαννάκη, Σοφίας Κοσμά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή