Καλοκαίρι στις «μπάνκες» ειδικής χρέωσης

Καλοκαίρι στις «μπάνκες» ειδικής χρέωσης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ο δρομολόγιο της επιστροφής από το νησί στο Λαύριο ήταν βραδινό και το σαλόνι του πλοίου γεμάτο. Μοιραία γίνεσαι ωτακουστής της διπλανής παρέας. Εκείνο το ηλικιωμένο ζευγάρι περιέγραφε με ανάμεικτα συναισθήματα πόσο του κόστισαν τα τηλεφωνήματα στην μπάνκα της τηλεόρασης.

Ο κύριος λατρεύει τις σπαζοκεφαλιές και η σύζυγος πίστεψε στο εύκολο κέρδος. Υποψιάζονταν ότι δεν είναι τόσο αθώες αυτές οι εκπομπές τα ζεστά βράδια της αϋπνίας, δοκίμασαν ωστόσο την τύχη τους. Δεν ήταν οι μόνοι, όπως φάνηκε. Και άλλοι από τα διπλανά τραπέζια άρχισαν να διηγούνται πόσες κλήσεις και κυρίως αναμονή με το αζημίωτο ξόδεψαν προκειμένου να μετρήσουν τετράγωνα, καρδούλες, τρίγωνα σε ένα πλαίσιο. Και παρότι οι όροι στριμώχνονται βιαστικά πυκνογραμμένοι στο ξεκίνημα αυτών των εκπομπών προειδοποιώντας τους υποψήφιους τηλε-παίκτες για τις πιθανότητες και το κόστος των τηλεφωνημάτων, εκείνοι, είτε γιατί δεν προλαβαίνουν να διαβάσουν τα μικρά στοιχεία είτε από αφέλεια, ενδίδουν.

Τα 500 ευρώ σε λίγα λεπτά της ώρας υποτίθεται ότι γίνονται 1.000, ακόμη και 1.500, τα οποία ανεμίζουν με προκλητική αυθάδεια συνήθως αγενείς παρουσιαστές, προτρέποντας τον κόσμο να βρει τις σπαζοκεφαλιές, τους αναγραμματισμούς, τους αριθμούς και τα γεωμετρικά σχήματα. Και οι τηλεθεατές με αμηχανία αντιδρούν στις παρατηρήσεις κάθε αποφασισμένης ανάγωγης: «Δεν είναι δυνατόν να μη θέλεις 1.000 ευρώ», «μπροστά σου είναι η απάντηση, δεν τη βλέπεις;», αισθανόμενοι υπόλογοι για αυτό που είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να σηκώνει πολλές ερμηνείες.

Είναι ο πιο ξεδιάντροπος τρόπος να πετάς χρήματα στους τηλεθεατές που δεν έχουν καμιά ελπίδα καλοκαιριάτικα να δουν κάτι στην τηλεόραση παρά μόνο επαναλήψεις σειρών που έχουν μάθει σχεδόν απέξω τους διαλόγους εδώ και δέκα χρόνια και εκπομπές ειδικής χρέωσης τις οποίες πολλοί θεωρούν τηλεπαιχνίδια. Κι αν αυτή είναι η θερινή δικαιολογία κάποιων καναλιών να δείχνουν ότι υπάρχουν εκπαιδεύοντας το αφελές κοινό στο καζίνο της οθόνης όταν δεν του μαθαίνουν άψογα τα τούρκικα, ας θυμηθούμε τι κάνουν δημοφιλείς παρουσιαστές όλο τον χειμώνα.

Πολλές ψυχαγωγικές εκπομπές, μεγάλων μάλιστα καναλιών, μοστράρουν κάθε λίγα λεπτά μια βαλίτσα γεμάτη ψεύτικα ευρώ ποντάροντας στη δύναμη της απελπισίας. Είναι όμως και οι ανεξέλεγκτες κλήσεις που δέχονται πολλοί στο σταθερό τους τηλέφωνο όπου ένας τηλεφωνητής τούς ανακοινώνει τι κέρδισαν, αρκεί να πατήσουν το νούμερο 1.

Πολλοί ενδίδουν σ’ αυτή τη μοναχική, μίζερη, σχεδόν βίαιη αναζήτηση της ελπίδας στις μπάνκες ειδικής χρέωσης που πολιορκούν καθημερινά τη ζωή τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή