Ελληνική τηλεόραση χωρίς κινηματογραφικές ταινίες

Ελληνική τηλεόραση χωρίς κινηματογραφικές ταινίες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι σύμπτωμα καλοκαιρινό. Πάει πολύς καιρός από τότε που τα περισσότερα κανάλια άρχισαν να περιορίζουν δραστικά τη μετάδοση ταινιών. Και δεν αναφέρομαι σε σειρές, ούτε καν τηλεταινίες, αλλά στο αυθεντικότερο προϊόν της τέχνης της εικόνας: τις κινηματογραφικές ταινίες.

Η οικονομική κρίση έχει κι εδώ τις συνέπειές της. Προφανώς τα κανάλια πληρώνουν όλο και λιγότερο για την αγορά ταινιών, αρκούμενα στις σειρές. Ανάμεσά τους βεβαίως υπάρχουν κάποιες ξένες σειρές που ξεχωρίζουν, που έχουν κινηματογραφικές αρετές, προσαρμοσμένες σε τηλεοπτικούς χρόνους. Εχουν ήρωες πειστικούς, πλοκή ενδιαφέρουσα και κάποια είναι καλογυρισμένα…

Από την άλλη όμως, η στρατιά από καλοσιδερωμένα πρόσωπα αμερικανικής βιομηχανικής κοπής που παρελαύνουν καθημερινά στις οθόνες μας με τυποποιημένες ανιαρές ιστορίες γεμάτες καλούς αστυνομικούς μοιάζει οδυνηρά ατέλειωτη.

Οχι πως έχει κανείς πολλές επιλογές στις ελληνικές σειρές. Ανάμεσα σε αυτά που προβάλλονται ξανά και ξανά, δεν συγκαταλέγονται δυστυχώς ούτε το «Δέκα» ούτε το «Νησί» ούτε η «Αίθουσα του θρόνου», εκείνα δηλαδή που κατόρθωσαν να ’χουν ποιότητα και θεαματικότητα. Για αυτονόητους λόγους προτιμάται (ειδικά τα μεσημέρια) ό,τι πιο φωνακλάδικο, κακόγουστο και μίζερο έβγαζε η τηλεόραση μετά το 2000.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που περισσότερο από καθετί λείπει είναι ο κινηματογράφος. Λείπει το σινεμά, το σύγχρονο και το παλιό, το έγχρωμο και το ασπρόμαυρο, λείπουν τα πάντα. Είναι σαν να αποκλείεται από την τηλεοπτική μας καθημερινότητα η καλλιτεχνική απεικόνιση της ανθρώπινης περιπέτειας. Σαν να συστέλλεται η ποιητική εκδοχή της ανθρώπινης υπόστασης για να στοιβαχτούν μέσα μας αμέτρητες ώρες επί ωρών βιομηχανικών στερεοτύπων βαλτώνοντας το μυαλό μας.

Στις παρέες των παιδιών που παίζουν στις παραλίες, κρυφακούγοντας τις συζητήσεις τους, αντιλαμβάνεσαι αμέσως ποια απ’ αυτά βλέπουν τις ξεπερασμένες κακόγουστες σειρές που γυρίστηκαν 10 χρόνια πριν, αντιγράφοντας ατάκες και αστεία άλλων χρόνων. Οσο μεγαλύτερη ανοησία είναι η σειρά τόσο τα μαγνητίζει.

Οι εποχές είναι δύσκολες για όλους, ακόμη και για την τηλεόραση. Αν δεν έχουν ή δεν θέλουν να δώσουν χρήματα τα κανάλια, ας ξεθάψουν τουλάχιστον τις καλύτερες εκδοχές των σειρών στις οποίες επένδυσαν κάποτε, μήπως και δούμε κάτι της προκοπής, κάτι που να υποφέρεται μέχρι να ανοίξει η νέα τηλεοπτική σεζόν με τα καινούργια προγράμματα.

Μέχρι τότε, θα έχουμε μάθει κάθε ατάκα από καθετί που διαφημίζεται ως «έξυπνο» στον φτηνό πια τηλεοπτικό χρόνο. Ακόμη κι αν δεν βλέπεις ο ίδιος τηλεόραση (άλλωστε, τι να δεις;), τα σαχλοτραγουδάκια αισθητικής μπουζουκομάγαζου παπαγαλίζονται με επικίνδυνη ταχύτητα, σαν επιδημία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή