Η οικογένεια σε παραλλαγές στη μικρή οθόνη

Η οικογένεια σε παραλλαγές στη μικρή οθόνη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οικογενειακές σειρές πάντα άρεσαν στο τηλεοπτικό κοινό. Οσο πιο επιτυχημένη είναι η σειρά, τόσο οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτή. Μάστορας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο σεναριογράφος, που πρέπει να βρει την κατάλληλη ισορροπία. Ούτε να διεκτραγωγεί την καθημερινότητα μιας οικογένειας ούτε και να τη γελοιοποιεί.

Το «Ευτυχισμένοι μαζί» ήταν από τα πιο αγαπητά σίριαλ της μικρής οθόνης τα τελευταία χρόνια, διασκευή της ισπανικής σειράς «Los Serrano» από τη Ρένα Ρίγγα. Στα βήματα αυτά πατάει και η καινούργια κωμική σειρά του Mega «Mάνα Χ Ουρανού» με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Σολωμού, σε σενάριο του Γιώργου Φειδά και σκηνοθεσία του Ανδρέα Μορφονιού. Η συνταγή αναγνωρίσιμη και ανάλαφρη. Μια εργαζόμενη σύζυγος, πνιγμένη από τις υποχρεώσεις της δουλειάς και της οικογένειας, προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες, μαζί και όλα τα βάρη: να είναι σωστή επαγγελματίας, να μπορεί να αντεπεξέλθει με την εφηβεία του 16χρονου γιου της, τον θυμό της 17χρονης κόρης, αλλά και την υπεροψία της ανταγωνίστριας που είναι πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Η πρόκληση σ’ αυτές τις σειρές είναι να θίγεις τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά και ό,τι κρύβεται πίσω απ’ αυτήν με τρόπο ρεαλιστικό αλλά συγχρόνως παρηγορητικό, και τελικά λυτρωτικό.

Το χιούμορ είναι πολύ συχνά ο καταλύτης. Πολλές φορές οι οικογενειακές σειρές κολακεύουν με φωνές τον μικροαστισμό, άλλοτε όμως τολμούν να τον υπερβαίνουν και τότε ένα μεγάλο μέρος του κοινού τούς ανταμείβει.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές οικογενειακών σίριαλ, όπως πολλές παραλλαγές υπάρχουν και στην κοινωνία. Η «Μουρμούρα» στον Alpha είναι μια ελληνική κωμική σειρά που βασίζεται στην ισπανική «Escenas De Matrimonio», με τους: Ελενα Σολωμού, Βίκυ Αλεξοπούλου, Κωνσταντίνα Γιαχαλή και Κωστή Παπαδόπουλο να υπογράφουν τις έξυπνες ιστορίες. Το σίριαλ βασίζεται στο εύρημα των τριών ζευγαριών και της καθημερινότητάς τους, στην οποία λίγο-πολύ είναι παρούσα η οικογένεια, έστω σε αναφορές. Υπάρχει όμως και η «Μοντέρνα οικογένεια», που δοκιμάζει πιο σύγχρονα αμερικανικά πρότυπα (την προσαρμογή του σεναρίου υπογράφει πλέον ο Νίκος Παπαδόπουλος).

Ευχάριστη μοιάζει και η σειρά «Mάνα Χ Ουρανού», που φαίνεται πως ταιριάζει γάντι στο νεύρο της Μαρίας Σολωμού (όσο μπορεί να κρίνει κανείς από το πρώτο επεισόδιο). Θυμίζει κάποιες στιγμές το «Ευτυχισμένοι μαζί» (υπάρχουν άλλωστε και ηθοποιοί από εκείνη τη σειρά), αλλά ο σεναριογράφος κρατάει τις ισορροπίες.

Καμιά τους, σε αισθητικό επίπεδο, δεν είναι σειρά όπως το «Νησί» (από τις πιο ακριβές ελληνικές παραγωγές) ή «Το δέκα». Οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τέτοια ανοίγματα. Τουλάχιστον αρχίσαμε να ξεφεύγουμε από τον τουρκικό λυγμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή