Ενα μέτριο βιβλίο που έγινε επιτυχημένη σειρά

Ενα μέτριο βιβλίο που έγινε επιτυχημένη σειρά

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από 5 – 6 χρόνια θα είχε γίνει μια αμφιβόλου αξίας δίωρη ταινία. Αλλωστε, αν κρίνουμε και από τις υπόλοιπες μεταφορές των βιβλίων της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ –της σειράς «Χάρι Πότερ» δηλαδή– στον κινηματογράφο, με εξαίρεση την τελευταία, πρόκειται το λιγότερο για μετριότητες. Το ίδιο ωστόσο δεν ισχύει και για τη μεταφορά του πρώτου βιβλίου της Βρετανίδας συγγραφέως για ενηλίκους, με τίτλο «The Casual Vacancy», ή «Ενας ξαφνικός θάνατος» όπως ερμηνεύθηκε μεταφραστικά στην Ελλάδα.

Αντί για ταινία, αυτήν τη φορά είχαμε μια μίνι τηλεοπτική σειρά του BBC, τριών επεισοδίων, τα οποία επιτυγχάνουν να αναπτύξουν με το παραπάνω την πλοκή του βιβλίου. Συνοπτικά, αυτή μας μεταφέρει στη σημερινή βρετανική επαρχία, όπου οι κάτοικοι του ειδυλλιακού Πάγκφορντ, μικροί και μεγάλοι, σύντομα θα έρθουν σε σύγκρουση με αφορμή τις εκλογές για την πλήρωση μιας θέσης του τοπικού κοινοτικού συμβουλίου.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί εξαρχής είναι πως το βιβλίο της Ρόουλινγκ είναι μάλλον μέτριο. Παρά το γεγονός πως στήνει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, προκειμένου να εξετάσει σε δεύτερο πλάνο τους κώδικες της μικρής κοινωνίας και διάφορα άλλα ζητήματα (ενδοοικογενειακή βία, κοινωνικός αποκλεισμός κ.ά.), η ουσία κάπου στην πορεία χάνεται, με τα κομμάτια που αφορούν τα νεαρά μέλη της κοινότητας να είναι τα μόνα πραγματικά αξιόλογα.

Κι εδώ ακριβώς έγκειται η επιτυχία της σειράς. Επιτυγχάνοντας να εξισορροπήσει αυτές τις αντιθέσεις, η σεναριογράφος Σάρα Φελπς δημιούργησε μια πραγματικά στέρεη ιστορία, γλυκόπικρη και όσο χρειάζεται αιχμηρή, με χαρακτήρες όντως βγαλμένους από τον «ενήλικο» κόσμο, τον οποίο και το βιβλίο υποτίθεται πως περιγράφει. Αξίζει να σημειωθεί πως ίδια η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ δήλωσε συγκινημένη από το αποτέλεσμα, παρά τις αλλαγές που έγιναν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή