Χορός θανάτου από τον… Τίριον

Χορός θανάτου από τον… Τίριον

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που το αίμα του μαχαιρωμένου από τους συντρόφους του Τζον Σνόου κυλούσε στο χιόνι, και πριν ακόμη πέσουν οι τίτλοι τέλους της πέμπτης σεζόν, η συζήτηση είχε ήδη ανάψει στο Διαδίκτυο με ένα βασικό, αγωνιώδες ερώτημα: θα αναστηθεί ο αγαπημένος ήρωας του «Game of Thrones»;

Η σειρά-φαινόμενο του HBO με εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο (ανάμεσά τους ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Νικολά Σαρκοζί) κατάφερε από το πρώτο κιόλας επεισόδιο να προκαλέσει εθισμό για την εξέλιξη της ιστορίας και την τύχη των ηρώων.

Το καλογραμμένο σενάριο, βασισμένο στη σειρά μυθιστορημάτων «A Song of Ice and Fire» του Αμερικανού συγγραφέα Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν, και η εξαιρετική, πανάκριβη παραγωγή διαθέτουν ό,τι χρειάζεται για να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον: καταραμένους ήρωες, σατανικούς δολοπλόκους, φτερωτούς δράκους και μαγεία, εντυπωσιακές μονομαχίες, πατροκτονίες, έρωτες και πολιτικές ίντριγκες, βασανισμένες βασιλοπούλες, σεξ, πάθος, βία.

Πηγή έμπνευσης

Ενας Ελληνας σκηνοθέτης – animator, ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, προχώρησε ένα βήμα πέρα από τον ρόλο του φανατικού τηλεθεατή της σειράς, και άντλησε από το «Game of Thrones» έμπνευση για ένα βίντεο animation μικρού μήκους με τίτλο «The Rains of Castamere», μια «δραματική χορογραφία θανάτου» όπως ο ίδιος το περιγράφει. Το ανέβασε στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Vimeo (κάτι αντίστοιχο του YouTube) όπου πολύ γρήγορα έγινε viral. Εν συνεχεία, το κατέθεσε στο Awardeo, που ξεχωρίζει τα καλύτερα βίντεο μέσα από την πλατφόρμα του Vimeo. Και έπειτα από ψηφοφορία, η οποία αρχικά γίνεται από μια επιτροπή και εν συνεχεία ψηφίζει το κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο, το «The Rains of Castamere» ψηφίστηκε ως το βίντεο της εβδομάδας.

Ακολούθησαν δημοσιεύματα σε περιοδικά animation όπως το αμερικανικό Animation Magazine και το βρετανικό Digital Art και κάπως έτσι ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ είδε το καλλιτεχνικό του δημιούργημα, καρπό της αγάπης του για μια τηλεοπτική σειρά, να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Στο βίντεο παρακολουθούμε σημαντικές σκηνές της σειράς, οι οποίες συνδυάζονται με το ομώνυμο τραγούδι «The Rains of Castamere» –με φωνητικά μάλιστα του ίδιου του Αρίσταρχου Παπαδανιήλ– με στόχο να δοθεί μια καινούργια, διαφορετική ανάγνωση.

Στο δεύτερο μέρος του τραγουδιού, ένα «πείραγμα» στους στίχους μεταφέρει το ενδιαφέρον από τον λόρδο του Castamere –που η αναφορά στο πρόσωπό του έχει συμβολικό χαρακτήρα– στον λόρδο Τίριον και στην καταστροφική σχέση με τον δυνάστη πατέρα του, Τάιγουν Λάνιστερ.

Οπως η… Χιονάτη

«Χρειάστηκα δύο μήνες για να ολοκληρώσω το βίντεο», μας λέει ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ. «Δούλεψα με την τεχνική του rotoscope animation. Είναι μια τεχνική που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στις ταινίες κινουμένων σχεδίων από παλιά, περίπου από το 1920, απλώς δεν χρησιμοποιείται πολύ συχνά. Υπάρχουν λίγες ταινίες αναφοράς, μία απ’ αυτές είναι η “Χιονάτη” της Ντίσνεϊ.

»Αυτό που γίνεται με την τεχνική rotoscope είναι ότι οι σκηνές πρώτα γυρίζονται από ηθοποιούς ή χορευτές και μετά ο δημιουργός πατάει πάνω στην κίνησή τους. Εγώ απομόνωσα στοιχεία της σειράς και φωτίζοντας, λ.χ., τη στάση του σώματος ενός ήρωα, προσπάθησα έμμεσα να υπογραμμίσω όσα θεωρούσα σημαντικά: Tη στάση του απέναντι στη μοίρα ή την αλαζονεία της εξουσίας, αλλά και πώς κανείς μπορεί να γίνει τελικά θύμα της».

Μια σειρά που προκαλεί το συναίσθημα

«Γιατί η σειρά αυτή έχει προκαλέσει τέτοια παγκόσμια μανία;» ρωτάω τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ. «Η αλήθεια είναι ότι και μένα με κέρδισε από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Εχει εξαιρετικά ενδιαφέροντες χαρακτήρες, απίστευτους διαλόγους, καταπληκτική αφήγηση και μ’ αρέσει το γεγονός ότι με λίγες ατάκες μπορεί να κάνει ολοκληρωμένη περιγραφή είτε των προθέσεων των χαρακτήρων είτε της εξέλιξης της ιστορίας. Επίσης, η βία που παρουσιάζει, αν και κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι υπάρχει σε μεγάλες δόσεις, κατά τη γνώμη μου δεν σε κάνει να αποδοκιμάζεις τη σειρά. Προκαλεί το συναίσθημα, αλλά με έναν τρόπο που αξίζει να το προκαλέσει».

Μέχρι να ξεκινήσει, πάντως, η προβολή της έκτης σεζόν, υπολογίζεται τον Απρίλιο του 2016, στο Ιντερνετ κυκλοφορούν καθημερινά πολλά «σενάρια» για την εξέλιξη της ιστορίας σε βαθμό που συχνά η φαντασία των θαυμαστών της σειράς να ξεπερνά αυτή των δημιουργών της. Οι ίδιοι οι παραγωγοί του «Game of Thrones» δεν έχουν αφήσει να διαρρεύσει απολύτως καμία πληροφορία, δίνοντας τροφή για ακόμη πιο τραβηγμένες υποθέσεις. Ούτε όμως και τα βιβλία του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν αποτελούν καλό οδηγό, καθώς οι διαφοροποιήσεις από αυτά είναι ήδη πολλές.

Ενθουσιασμό όμως έχει προκαλέσει η είδηση της ανανέωσης του ούτως ή άλλως εξαιρετικού καστ και μάλιστα με δυνατά ονόματα. Ο 86χρονος Σουηδός ηθοποιός Μαξ φον Σίντοφ («Πηγή των παρθένων», «Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη», «Η έβδομη σφραγίδα», «Ο εξορκιστής») θα αναλάβει τον ρόλο του κορακιού με τα «Τρία Μάτια». Θα είναι δηλαδή αυτός που θα διδάξει στον νεαρό Μπραν Σταρκ πώς να χρησιμοποιεί σωστά τις δυνάμεις του.

Η δεύτερη προσθήκη είναι αυτή του 72χρονου ηθοποιού Ιαν Μακ Σέιν, γνωστού στους περισσότερους από τον ρόλο του Ιούδα στον «Ιησού από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι αλλά και από αυτόν του Μαυρογένη στους «Πειρατές της Καραϊβικής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή