Η Οδύσσεια του κινηματογράφου στην ΕΡΤ 2

Η Οδύσσεια του κινηματογράφου στην ΕΡΤ 2

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο χρόνο αφιερώσατε φέτος στη θέαση κινηματογραφικών ταινιών στις αίθουσες ή στην τηλεόραση; Την ιστορία γέννησης αυτής της μαγικής τέχνης ξετυλίγει η βραβευμένη, επική σειρά ντοκιμαντέρ, αγγλικής παραγωγής 2011, «Η Οδύσσεια του κινηματογράφου» που αρχίζει στην ΕΡΤ 2 αύριο, στις 20.00.

Με γυρίσματα στις έξι ηπείρους που διήρκεσαν πέντε χρόνια, καλύπτει δώδεκα δεκαετίες και χιλιάδες ταινίες. Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του ιστορικού κινηματογράφου Μαρκ Κάζινς, η σειρά ερευνά σε 15 επεισόδια την ιστορία της κινηματογραφικής καινοτομίας, αλλά και πώς οι κινηματογραφιστές επηρεάστηκαν τόσο από τα ιστορικά γεγονότα της εποχής τους όσο και μεταξύ τους. Εκτείνεται από τα πρώτα βήματα του βωβού κινηματογράφου, την ανάδυση του Χόλιγουντ και του σταρ σίστεμ μέχρι την καλλιτεχνική εξέλιξη του κινηματογράφου στη Ρωσία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Σκανδιναβία και τις ΗΠΑ.

Θα δούμε αποσπάσματα από τις ταινίες-ορόσημα, για τις οποίες μιλούν θρυλικοί σκηνοθέτες και ηθοποιοί, όπως οι Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, Τζέιν Κάμπιον, Γκας βαν Σαντ, Λαρς φον Τρίερ, Στάνλεϊ Ντόνεν, Κλαούντια Καρντινάλε. Η σειρά, που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2012 και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης, έχει αποσπάσει το διεθνές βραβείο Πίμποντι 2013, που απονέμεται για την άριστη δουλειά στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, καθώς και το βραβείο Κιούμπρικ στο Traverse City Film Festival.

Το πρώτο επεισόδιο, με τίτλο «H γέννηση του κινηματογράφου» (1900-1920), εξετάζει την περίοδο 1895-1918, όταν οι πρωτοπόροι δημιούργησαν τις πρώτες κινούμενες εικόνες, καθώς και την περίοδο 1903-1918, τα πρώτα χρόνια του βωβού κινηματογράφου. Επίσης, παρακολουθεί και την εξέλιξη τεχνικών παραγωγής ταινιών, όπως ειδικά εφέ, κοντινά πλάνα κ.ο.κ.

Μια ολοκληρωμένη σειρά για την τέχνη της κινούμενης εικόνας, που ανιχνεύει την ιστορία του κινηματογράφου παγκοσμίως, μέσα από ένα ευρύ φάσμα ταινιών από όλο τον κόσμο. Μια σειρά για όσους αγαπούν το σινεμά και θέλουν να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του, που αξίζει να δείτε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή