Ο Σέρλοκ Χολμς επέστρεψε και δίχασε το κοινό

Ο Σέρλοκ Χολμς επέστρεψε και δίχασε το κοινό

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς επέστρεψε ως Σέρλοκ Χολμς σε ένα πολυαναμενόμενο σπέσιαλ επεισόδιο που προβλήθηκε την Πρωτοχρονιά. Με τεράστια απήχηση. Υπολογίστηκε πως 8,4 εκατομμύρια Βρετανοί παρακολούθησαν το «Sherlock: The Abominable Bride (η απεχθής νύφη)». Ομως το ενενηντάλεπτο επεισόδιο δίχασε. Κάποιοι το λάτρεψαν, άλλοι τελικά παραιτήθηκαν από την προσπάθειά τους να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Το «Sherlock» του BBC είναι μία από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές με αμέτρητούς σκληροπυρηνικούς φαν, η οποία έχει μεταφέρει τον Σέρλοκ Χολμς και το ευρύτερο σύμπαν του Σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ στο σημερινό Λονδίνο. Μια μεταφορά που έχει γίνει με ευστοχία και με έξυπνους παραλληλισμούς και αναφορές στις πρωτότυπες ιστορίες του Βρετανού συγγραφέα. Πλέον ο δρ Ουότσον είναι μπλόγκερ και οι εκπληκτικές γνώσεις του Χολμς αγγίζουν και την υψηλή τεχνολογία. Το Λονδίνο όμως παραμένει σκοτεινό, ομιχλώδες και γεμάτο δολοπλοκίες, ενώ το σπίτι του διδύμου είναι πάντα στο 221Β της Baker Street. Η επιτυχία της σειράς οφείλεται τόσο στο έξυπνο σενάριο και τη σκηνοθεσία όσο και στις εξαιρετικές ερμηνείες. Ο Κάμπερμπατς ενσαρκώνει ιδανικά τον εκκεντρικό, ιδιοφυή, και κοινωνικά απροσάρμοστο Σέρλοκ Χολμς. Εκανε τον ρόλο να μοιάζει κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του – και σε αυτόν οφείλονται σε μεγάλο βαθμό οι αμέτρητοι φαν της σειράς. Και δίπλα του ένας πολύ καλός Μάρτιν Φρίμαν που λειτουργεί ως γέφυρα του παράξενου ντετέκτιβ με τους ανθρώπους και τις κοινωνικές συμβάσεις.

Από το 2010 που ξεκίνησε, έχουν ολοκληρωθεί τρεις σεζόν της σειράς με κάθε σεζόν να έχει μόλις τρία επεισόδια και κάθε επεισόδιο να φτάνει τα 90 λεπτά. Κι ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή της τέταρτης σεζόν που θα προβληθεί από ό,τι έχει ανακοινωθεί κάπου στο 2017, ένα έξτρα πρωτοχρονιάτικο επεισόδιο αναζωογόνησε και με το παραπάνω το ενδιαφέρον για το «Sherlock». Μόνο που αυτή τη φορά το σκηνικό είναι αυτό που περιγράφει ο Κόναν Ντόιλ, το βικτωριανό Λονδίνο του 19ου αιώνα, και οι ήρωες τα βάζουν -αρχικά- με ένα φάντασμα. Ομως ο τρόπος που ξεδιπλώνεται η ιστορία, τα ταξίδια στο σήμερα και από εκεί πάλι στο παρελθόν, ο τρόπος που τα δύο χρονικά σημεία συνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται, οι αναπάντεχες ανατροπές και η αδυναμία του Σέρλοκ να μιλήσει επιτέλους απλά και κατανοητά, προκαλούν αμηχανία. Και οι γνώμες διίστανται.

Κάποιοι λάτρεψαν αυτό το περίεργο επεισόδιο, και το χαρακτήρισαν ως ένα από τα καλύτερα της σειράς, άλλοι μπερδεύτηκαν πλήρως, και ελπίζουν στα προσεχή να δοθούν απαντήσεις. Κι όσον αφορά τον ίδιον τον Κάμπερμπατς δεν κρύβει πως στην αρχή τα έχασε. «Το θεώρησα τρέλα. Θεώρησα ότι είχαν χάσει τελείως την πλοκή, ότι είχαν φτάσει σε ένα τέλμα και δεν ήξεραν τι άλλο να κάνουν. Επειτα μου εξήγησαν την ιδέα, μου την ανέλυσαν πλήρως, και τη θεώρησα φανταστική. Απόλυτα ιδιοφυή!» Τουλάχιστον ο ίδιος ο πρωταγωνιστής κατάλαβε τι συνέβη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή