Το ΟΤΕ History βγαίνει στον «αέρα»

Το ΟΤΕ History βγαίνει στον «αέρα»

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια είναι η μεγαλύτερη αρετή σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης και αστάθειας; Η ψυχραιμία που μπορεί να μας προσφέρει η αυτογνωσία. Με αυτό το σκεπτικό, η έλευση της ελληνικής εκδοχής του History Channel, του ΟΤΕ History, το οποίο βγαίνει στον «αέρα» στις 22 Ιανουαρίου από το ΟΤΕ TV, προσφέρει στους θεατές την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την Ιστορία, τον πολιτισμό και τους ξεχωριστούς τόπους της χώρας μας.

Οσοι είναι εξοικειωμένοι με την ξένη εκδοχή του History Channel γνωρίζουν ότι το βασικό του συστατικό είναι τα ντοκιμαντέρ. Το ίδιο θα ισχύσει και τώρα, καθώς το εγχώριο πρόγραμμα -που μπορεί να χαρακτηριστεί ελληνοκεντρικό- περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος είναι τα αφιερώματα στην αρχαιολογία, την ιστορία, τη γεωγραφία, τη μυθολογία, τη σύγχρονη πολιτική, τις μεγάλες προσωπικότητες που έχουν ήδη γίνει από Ελληνες δημιουργούς, από ελληνικά ιδρύματα και φορείς. Κάποια εξ αυτών ήταν προορισμένα για τη μικρή και άλλα για τη μεγάλη οθόνη.

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει ξένες παραγωγές εγνωσμένης ποιότητας από κανάλια, όπως το BBC, το National Geographic, το Arte κ.λπ., τα οποία αφορούν τη χώρα και τον πολιτισμό μας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στην τρίτη ενότητα, όπου έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα, το OTE History, θα παρουσιάσει δικές του παραγωγές, δίνοντας την ευκαιρία σε αξιόλογους Ελληνες να γυρίσουν σειρές και εκπομπές με περιεχόμενο που δεν θα έβρισκε εύκολα τον δρόμο του στην ελληνική τηλεόραση. Ηδη έχει γυριστεί μια ταξιδιωτική σειρά που μας ξεναγεί σε ιδιαίτερους τόπους, μέσα από την αφήγηση ανθρώπων που τους έχουν αγαπήσει. Παράλληλα, είναι στα σκαριά παραγωγές για αρχαιολογικές τοποθεσίες και μουσεία, μια σειρά για τους Ελληνες που διαπρέπουν στη Διασπορά και άλλη μια που εστιάζει στα παραδοσιακά επαγγέλματα, τα οποία κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι τις ημέρες μας.

Η προετοιμασία για το λανσάρισμα του OTE History κράτησε έναν ολόκληρο χρόνο, ενώ δόθηκε έμφαση στην επιλογή των προγραμμάτων, έτσι ώστε να υπάρξει ποικιλία για τους λάτρεις της ιστορίας, μέσα από το πλούσιο περιεχόμενο.

Αυτό είναι πολύ παρήγορο, αν σκεφτεί κανείς ότι ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων στρέφεται στην οικιακή ψυχαγωγία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ακόμα και όσοι δεν είχαν συνειδητοποιήσει πόσο μεγαλώνει η ομάδα αυτή, αρκεί να δουν τον ενθουσιασμό που προκλήθηκε από το λανσάρισμα του Netflix στην Ελλάδα.

Θεσσαλονίκη – Τήνος

Γιατί, λοιπόν, εκτός από τις γνωστές αμερικανικές σειρές να μην υπάρχει και μια επιμορφωτική εναλλακτική; Aυτό το κενό φιλοδοξεί να καλύψει το νέο θεματικό κανάλι που ξεκινά σε λίγες ημέρες.

Το εναρκτήριο λάκτισμα θα γίνει την Τετάρτη με τη σειρά που μόλις γυρίστηκε «Ελλάδα από το Α ώς το Ω». Την τιμητική της έχει η Θεσσαλονίκη· αφηγητές στη διαδρομή θα είναι ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, η Σοφία Νικολαΐδου, ο Θωμάς Κοροβίνης, η Εφη Σταμούλη, ο Αλκης Μπάης, ο Παύλος Παυλίδης και οι Beetroot που μας ξεναγούν στη συμπρωτεύουσα, αποκαλύπτοντας αθέατες πλευρές μιας πλανεύτρας πόλης με σπουδαία ιστορία.

Τη σκυτάλη παίρνει η Τήνος. Εκεί αναλαμβάνουν να μας τη γνωρίσουν η Μάγια Τσόκλη, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ο Αλέξανδρος Ισαρης, ο Φίλιππος Καγιώργης, η Αντριάνα Μπόρκεθ, η Αντωνία Ζάρπα κι ο Θωμάς Αλβέρτης. Μια διαδρομή που περνά από γεφύρια κι αλώνια, μοναστήρια και περιστερώνες.

Ντοκιμαντέρ που «μαγνητίζουν»

Στο πρόγραμμα του πρώτου μήνα βρίσκουμε και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις. Ξεχωρίζει το ντοκιμαντέρ «Μάνα», με την υπογραφή της αξιόλογης Ελληνοαμερικανίδας, Βάλερι Κοντάκος. Μέσα από τον φακό της μαθαίνουμε για την ιστορία χειραφέτησης τεσσάρων ανηλίκων κοριτσιών, τα οποία είχαν γίνει πρωτοσέλιδο στον Τύπο, το 1962, καθώς έφυγαν απ’ τα σπίτια τους για να κλειστούν σε μοναστήρι. Ομως, κάθε φορά που το έσκαγαν, οι γονείς τους τις έφερναν πίσω με το ζόρι, μέχρι που τελικά τα κατάφεραν στην τρίτη τους προσπάθεια.

Σκοπός τους ήταν, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, να δημιουργήσουν ένα Ιδρυμα στα πρότυπα του Πεσταλότσι (Ελβετία), ώστε να προσφέρουν καταφύγιο σε παραμελημένα και κακοποιημένα παιδιά. Πενήντα χρόνια αργότερα, οι πρωτεργάτιδες του Λυρείου Παιδικού Χωριού στον Νέο Βουτζά Αττικής, συνεχίζουν να περιθάλπουν και να φροντίζουν παιδιά χωρίς βοήθεια από το κράτος και την Εκκλησία.

Οι Ξυλούρηδες

Το «Μάνα» της Βάλερυ Κοντάκου είναι ένα ντοκιμαντέρ για την πιο ατίθαση ομάδα στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η ταινία βγήκε στην Ταινιοθήκη τον Οκτώβριο και μετά παρουσιάστηκε σε ειδική βραδιά στο Johns Hopkins Carey Business School στη Βαλτιμόρη, με σκοπό να συγκεντρωθούν χρήματα για την αδελφότητα.

Αλλο ένα ντοκιμαντέρ που τραβά την προσοχή είναι αφιερωμένο στους Ξυλούρηδες, οι οποίοι αποτελούν την πιο γνωστή μουσική οικογένεια της Ελλάδας. Παρά τις επαγγελματικές και προσωπικές προκλήσεις, τρεις γενιές κρατούν ζωντανή τη μουσική παράδοση της οικογένειας και τη μεταφέρουν σε χιλιάδες θαυμαστές ανά τον κόσμο. Το OTE History θα φιλοξενεί και τη ζώσα παράδοση εκτός από την ιστορία που θα έχει την τιμητική της.

Για όσους προτιμούν τις κλασικές σειρές, πάντως, μπορούν να ακολουθήσουν τον καθηγητή, Αρμάντ Λερόι, ο οποίος ακολουθεί τα βήματα του Αριστοτέλη στη Λέσβο, για να ανακαλύψει τα είδη, τα τοπία και τις ιδέες που ενέπνευσαν τον μεγάλο Ελληνα φιλόσοφο ή να εστιάσει το βλέμμα του στη χιλιόχρονη πορεία του Βυζαντίου μέσα από τους τόπους που ταυτίστηκαν με την Αυτοκρατορία. Αν πάλι αναζητούν απαντήσεις σε πιο σύγχρονα ερωτήματα, θα προτιμήσουν τις «Μάχες των Ελλήνων» που είχαν προβληθεί παλαιότερα στον ΣΚΑΪ, με έξι 45λεπτα ντοκιμαντέρ. Το πρόγραμμα του καναλιού θα είναι 24ωρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή