Καλώς ήρθες Παγκόσμια τηλεόραση

Καλώς ήρθες Παγκόσμια τηλεόραση

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oτι το Netflix δεν διαθέτει ελληνικούς υπότιτλους ήταν μία από τις πλέον δημοφιλείς ειδήσεις την περασμένη εβδομάδα, περιορίζοντας κάπως τον αρχικό ενθουσιασμό του κόσμου μετά την πολυαναμενόμενη έλευση της διάσημης πλατφόρμας streaming video στη χώρα μας. Η Ελλάδα, λοιπόν, συμπεριλήφθηκε στη λίστα των 130 χωρών στις οποίες εξαπλώθηκε η λειτουργία της αμερικανικής υπηρεσίας και πλέον οι μόνες χώρες εκτός λίστας είναι η Κίνα, η Συρία και η Βόρεια Κορέα. Οι 69,17 εκατ. συνδρομητές (που είναι συνδεδεμένοι κατά μέσον όρο 1,8 ώρες την ημέρα) αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας ακόμη και το μισό δισ. και μετατρέποντας τη σελίδα σε μια παγκόσμια ψηφιακή «βιβλιοθήκη». Αυτό, τουλάχιστον, είναι το όραμα του ιδρυτή και CEO της εταιρείας, Ριντ Χέιστινγκς.  Στο Netflix, λοιπόν, μπορείτε να γραφτείτε με μια απλούστατη διαδικασία έναντι μηνιαίας συνδρομής από 7,99 έως 11,99 ευρώ (ανάλογα με τις παροχές και με τον πρώτο μήνα δωρεάν).

Στην πορεία, μέσω μιας οποιασδήποτε συσκευής που υποστηρίζει σύνδεση στο Ιντερνετ, μπορείτε να παρακολουθήσετε όποια σειρά (κυρίως) ή ταινία θέλετε. Λεπτομέρεια: αρκεί να υπάρχει στον κατάλογο. Μην περιμένετε, δηλαδή, να βρείτε το «Game of Thrones», που ανήκει στο ανταγωνιστικό ΗΒΟ, αλλά ούτε, για παράδειγμα, το «House of Cards» ή το «Orange is the New Black», παρά το γεγονός ότι είναι παραγωγές του ίδιου του Netflix. Αυτό συμβαίνει γιατί τα δικαιώματα προβολής των συγκεκριμένων σειρών είχαν πουληθεί σε άλλο πάροχο εντός συνόρων. Το ίδιο ισχύει με δεκάδες ακόμη σειρές, σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι να ολοκληρωθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες. Εως τότε ο κατάλογος θα είναι εξαιρετικά ελλιπής. Η εταιρεία το γνωρίζει και γι’ αυτό σκοπεύει να δημιουργήσει 31 νέες σειρές μέσα στο 2016 (επενδύοντας 5 δισ. δολάρια), που θα διατίθενται αποκλειστικά μέσω της δικής της σελίδας.

 

Αντίπαλοι οι «πειρατές»

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, και δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, τίθεται το ερώτημα αν υπάρχει περιθώριο για μία ακόμη επιβάρυνση στον τομέα της οικιακής ψυχαγωγίας. Ηδη περίπου 1 εκατ. Ελληνες πληρώνουν μηνιαία συνδρομή (είτε στη Nova είτε στον ΟΤΕ), εξασφαλίζοντας αρκετά μεγάλη ποικιλία σε σειρές και ταινίες αλλά και αποκλειστικό αθλητικό περιεχόμενο. Παράλληλα, υπάρχει και το εντελώς «δωρεάν», καθώς ως λαός είμαστε αρκετά δραστήριοι στο παράνομο downloading. Πέρυσι η χώρα μας βρέθηκε στην 9η θέση παγκοσμίως (σε απόλυτους αριθμούς!) της λίστας όσων «κατέβασαν» πειρατικά την τρίτη σεζόν του «House of Cards». Σε κάθε περίπτωση, o δωρεάν-δοκιμαστικός μήνας που προσφέρει η υπηρεσία θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν το Netflix χωράει στη δική σας καθημερινότητα και στην ελληνική πραγματικότητα.

Μετά, βέβαια, υπάρχει και το ζήτημα της απουσίας ελληνικών υπότιτλων. Για κάποιους αυτό είναι αποτρεπτικό. Και δεν συμβαίνει μόνο με τα Ελληνικά, αλλά με όλες τις γλώσσες – διατίθενται μόνο αγγλικοί υπότιτλοι. Οπως, πάντως, αφήνεται να εννοηθεί από την εταιρεία, επρόκειτο περισσότερο για μια παράλειψη που θα αντιμετωπιστεί κάποια στιγμή προσεχώς, ειδικά όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Ωστόσο, αυτό το γεγονός μάς προκαλεί να αναρωτηθούμε αν το Netflix που «ξεχνάει» ότι κάθε χώρα έχει τη δική της γλώσσα είναι έτοιμο να εφαρμόσει το υπερφιλόδοξο σχέδιό του να «κατακτήσει» τον κόσμο. Ετσι κι αλλιώς, εκεί βρίσκεται η ουσία.

Γιατί αυτό που μας προσφέρεται (εκτός από κάποιες σειρές και μερικές σχετικά πρόσφατες ταινίες έναντι μιας ρεαλιστικά χαμηλής συνδρομής) είναι η ευκαιρία να γίνουμε μέλη ενός πολύ ενδιαφέροντος πειράματος που ενοποιεί την τηλεοπτική κουλτούρα σε όλο τον κόσμο. Από την Ελλάδα μέχρι τις ΗΠΑ και από το Βιετνάμ μέχρι το Περού βλέπουμε, πλέον, την ίδια τηλεόραση. Την τηλεόραση του μέλλοντος, που καταργεί τα γεωγραφικά σύνορα και δημιουργεί νέους κώδικες πολιτιστικής επικοινωνίας. Με αυτή την προοπτική, πράγματι, το αν διατίθεται ή όχι το «House of Cards» και το αν υπάρχουν ή όχι ελληνικοί υπότιτλοι είναι λεπτομέρεια.

Προτάσεις από το «ελληνικό» Netflix

Από τις πιο «φρέσκες» σειρές που εντοπίσαμε είναι τρεις παραγωγές του ίδιου του Netflix, οι οποίες κυριάρχησαν στις λίστες των κορυφαίων του 2015. Πρώτα απ’ όλα υπάρχει το «Narcos», η δραματοποιημένη βιογραφία του Πάμπλο Εσκομπάρ, το χρονικό του βαρώνου των ναρκωτικών που διέλυσε μια ολόκληρη χώρα. Με ντοκιματερίστικη ακρίβεια, μοιρασμένο σε Αγγλικά και Ισπανικά, το «Narcos» είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει δημιουργήσει το Netflix μαζί με το «House of Cards». Προτείνουμε επίσης το «Sense8» των αδελφών Γουατσόφσκι (δημιουργών του Matrix), ένα προκλητικό και πρωτότυπο δράμα επιστημονικής φαντασίας, εκεί όπου οκτώ άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι αποκτούν μια μυστηριώδη σύνδεση. Τέλος, σε συνεργασία με το σύμπαν της Marvel, το Netflix ζωντάνεψε την ηρωίδα Jessica Jones: η ομώνυμη σειρά μάς μεταφέρει σε ένα σκοτεινό, κομίστικο σκηνικό, σε μία από τις πιο ενήλικες, ανθρώπινες και καλογυρισμένες υπερηρωικές περιπέτειες που έχουμε παρακολουθήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή